«Αδιάβαστοι» υποψήφιοι, αδιάφορη διαδικασία, μικρή επιρροή: To debate των υποψηφίων για την Κομισιόν αποκάλυψε τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ

European Commission President Ursula von der Leyen speaks during a debate on ‘Conclusions of the recent European Council meetings, in particular on a new European Competitiveness deal and the EU strategic agenda 2024-2029’, at the European Parliament in Strasbourg, France. EPA/RONALD WITTEK




Το πρώτο ντιμπέιτ για τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές αποκάλυψε την αδυναμία του συστήματος του επικεφαλής υποψηφίου «Spitzenkandidat», με τα χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης και τους υποψηφίους χαμηλού προφίλ να επισκιάζουν τη διαδικασία, δήλωσαν οι ειδικοί.

Οι Spitzenkandidaten των ευρωπαϊκών κομμάτων συγκρούστηκαν τη Δευτέρα στο πρώτο ντιμπέιτ για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024, το οποίο διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ και το Politico, αλλά οι παρατηρητές δεν εντυπωσιάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα.

«Το ντιμπέιτ έδειξε τις σημερινές αδυναμίες του συστήματος», σημείωσε η Luise Quaritsch, εμπειρογνώμονας σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής στη δεξαμενή σκέψης του Κέντρου Ζακ Ντελόρ, επισημαίνοντας τους σχετικά ασαφείς συμμετέχοντες στο ντιμπέιτ και το περιορισμένο κοινό.

«Υπήρχαν περίπου 2.500 ζωντανοί θεατές στο YouTube, ούτε τα μέσα ενημέρωσης ούτε οι υποψήφιοι ούτε τα κόμματα διαφήμισαν μαζικά το ντιμπέιτ, οπότε εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος και προσοχής του κοινού» δήλωσε η Quaritsch στο Euractiv, προσθέτοντας ότι ορισμένοι από τους υποψηφίους δεν ήταν επίσης «κατάλληλα προετοιμασμένοι».

Ενώ ο αριθμός των τηλεθεατών αυξήθηκε σε 15.000 κατά τη διάρκεια της νύχτας, θεωρείται σχετικά χαμηλός για μια εκλογική διαδικασία με περίπου 350 εκατομμύρια ψηφοφόρους.

Οι ηγέτες της ΕΕ εισήγαγαν την ιδέα ότι οι επιλογές των ψηφοφόρων θα παίζουν ρόλο για την επιλογή του επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ πριν από τις εκλογές του 2014.

Ωστόσο, η αρχή δέχθηκε σημαντικό πλήγμα μετά την επιλογή της Ursula von der Leyen από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για την κορυφαία θέση το 2019, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν υποψήφια.

Όταν ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντά της, η Von der Leyen δεσμεύτηκε να ενισχύσει τη διαδικασία του επικεφαλής υποψηφίου για τις εκλογές του 2024, αλλά μετά το debate, το σύστημα Spitzenkandidat φαίνεται πιο αδύναμο από ποτέ.

Υποψήφιοι χαμηλού προφίλ, λίγη προσοχή

Σχεδόν οι μισοί από τους επικεφαλής υποψηφίους που στάλθηκαν στην κούρσα είναι απίθανο να έχουν την ευκαιρία να μπουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ενώ ο Maylis Roßberg της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας και ο Valeriu Ghilețchi του Ευρωπαϊκού Χριστιανικού Πολιτικού Κινήματος δεν θέτουν καν υποψηφιότητα για ευρωβουλευτής, ο Αυστριακός κομμουνιστής Walter Baier της Ευρωπαϊκής Αριστεράς δεν αναμένεται να λάβει αρκετές ψήφους.

Ο Patrick Bijsmans, αναπληρωτής κοσμήτορας για την εκπαίδευση και καθηγητής στη Σχολή Τεχνών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, τόνισε επίσης ότι οι συνομιλητές στο debate ήταν λιγότερο προβεβλημένοι και λιγότερο ελκυστικοί από ό,τι το 2019.

«Ίσως ήταν λιγότερη η συζήτηση από την προηγούμενη φορά, επειδή κάποιοι που ήταν παρόντες την προηγούμενη φορά το βρήκαν πιο εύκολο να συζητήσουν», δήλωσε στο Euractiv, αναφερόμενος σε βαριά ονόματα της ΕΕ, όπως ο τότε επικεφαλής υποψήφιος των Σοσιαλιστών Frans Timmermans.

«[Αυτή τη φορά], οι εκπρόσωποι των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων δεν ήταν πολύ ελκυστικοί και μερικές φορές διάβαζαν πράγματα ακόμα και από το χαρτί», δήλωσε ο Bijsmans, αναφερόμενος στον Σοσιαλιστή Nicolas Schmit και τη Marie-Agnes Strack-Zimmermann, την επικεφαλής υποψήφια του φιλελεύθερου ALDE.

Ωστόσο, ορισμένοι άλλοι υποψήφιοι έδειξαν επίσης τις δυνατότητες της αρχής Spitzenkandidat, δήλωσε ο Quaritsch, επισημαίνοντας ότι οι αντίπαλοι της von der Leyen την στρίμωξαν σε κάποιες φάσεις.

Η συζήτηση της προέδρου της Επιτροπής με τον επικεφαλής υποψήφιο των Πρασίνων Bas Eickhout ήταν «το αποκορύφωμα του ντιμπέιτ», είπε.

Υπό την πίεση του Ολλανδού, ενός έμπειρου ευρωβουλευτή, η von der Leyen αποκάλυψε τη στάση της όσον αφορά την πιθανή συνεργασία με δεξιά κόμματα.

Μάλιστα, υπό πίεση τελικά υπερασπίστηκε το ιστορικό της πράσινης πολιτικής της κατά τη θητεία της, από το οποίο η συντηρητική κομματική της οικογένεια προσπάθησε να πάρει αποστάσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ωστόσο, η συζήτηση θα έχει πιθανότατα μικρό αντίκτυπο στο εκλογικό σώμα ή στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«Πιθανότατα κανείς δεν απέκτησε πραγματικό πλεονέκτημα με τη μορφή ψήφων [από το ντιμπέιτ], επειδή η προσοχή ήταν πολύ χαμηλή για κάτι τέτοιο», παρατήρησε ο Quaritsch από το Κέντρο Ζακ Ντελόρ.

ΠΗΓΗ: euractiv.gr

Η Γερμανία αποφεύγει την κατάσχεση ρωσικών περιουσιών επειδή φοβάται: Τα αντίποινα του Πούτιν, αλλά κυρίως τις αποζημιώσεις για τα εγκλήματα του Β’ Παγκόσμιου

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: