Μετά τα drones – καμικάζι, το Ιράν θα πουλήσει και βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία

FILE PHOTO: Η Ρωσία θα αγοράσει τους ιρανικής κατασκευής πυραύλους Fateh-110 και Zolfaghar μικρού βεληνεκούς, αναφέρει η Washington Post επικαλούμενη πληροφορίες από Αμερικανούς και άλλους δυτικούς αξιωματούχους. Screenshot via YouTube




Το Ιράν θα πουλήσει βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους στη Ρωσία για χρήση στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, εκτός από την προμήθεια drones καμικάζι, δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι ασφαλείας σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των αξιωματούχων, η Ρωσία θα αγοράσει τους ιρανικής κατασκευής πυραύλους Fateh-110 και Zolfaghar μικρού βεληνεκούς. Το Ιράν προετοιμάζει ήδη την πρώτη αποστολή για μια συμφωνία που η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει  ότι ολοκληρώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου.

Ανεφοδιασμός του ρωσικού οπλοστασίου που συρρικνώνεται

Την Παρασκευή, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρεζνικοφ υποστήριξε ότι η Ρωσία εξαντλεί το πυραυλικό οπλοστάσιό της υψηλής ακρίβειας. Υποστήριξε ότι η Ρωσία διαθέτει μόνο 124 πυραύλους εδάφους-εδάφους Iskander.

«Με τη χρήση εκατοντάδων πυραύλων υψηλής ακρίβειας εναντίον αστικών κέντρων της Ουκρανίας, το επιτιθέμενο κράτος μειώνει την ικανότητά του να χτυπήσει τους στρατιωτικούς στόχους», είπε ο Ρέζνικοφ. Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει μεγάλα κύματα με κατευθυνόμενα πυρομαχικά στην Ουκρανία, χτυπώντας υποδομές σε αστικά κέντρα.

Ορισμένες αναφορές από την Ουκρανία δείχνουν ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιεί αντιαεροπορικά S-300 για χερσαίες επιθέσεις.

Ωστόσο, εάν το Ιράν πουλήσει πυραύλους στη Ρωσία, θα μπορούσε να αναπληρώσει αυτά τα αποθέματα βαλλιστικών πυραύλων.

Σε μια προφανή ένδειξη του διευρυμένου ρόλου του Ιράν ως στρατιωτικού προμηθευτή της Μόσχας,  η Τεχεράνη έστειλε αξιωματούχους στη Ρωσία στις 18 Σεπτεμβρίου για να οριστικοποιήσουν τους όρους για πρόσθετες αποστολές όπλων, συμπεριλαμβανομένων δύο τύπων ιρανικών πυραύλων εδάφους-εδάφους, σύμφωνα με αξιωματούχους από τις ΗΠΑ και συμμαχική χώρα  που παρακολουθεί στενά την οπλική δραστηριότητα του Ιράν.

Μια εκτίμηση των υπηρεσιών πληροφοριών που κοινοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες σε Ουκρανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους υποστηρίζει ότι η βιομηχανία εξοπλισμών του Ιράν ετοιμάζει μια πρώτη αποστολή πυραύλων Fateh-110 και Zolfaghar, δύο γνωστών ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς,ικανούς να πλήξουν στόχους σε αποστάσεις 300 και 700 χιλιόμετρα, αντίστοιχα, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι με γνώση του θέματος.

  • Εάν πραγματοποιηθεί, θα ήταν η πρώτη παράδοση τέτοιων πυραύλων στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου.

Οι αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για την προγραμματισμένη αποστολή πυραύλων είπαν ότι το Ιράν προετοιμάζει επίσης νέες παραδόσεις drones sτη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων «δεκάδων» επιπλέον Mohajer-6 και μεγαλύτερου αριθμού Shahed-136.

Ιρανοί τεχνικοί σύμβουλοι επισκέφτηκαν περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες για να δώσουν οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Η κυβέρνηση του Κιέβου έχει ενημερωθεί για τις προαναφερθείσες πληροφορίες,  δήλωσε ουκρανός αξιωματούχος στην Washington Post.

Η Ουκρανία έχει αποφανθεί ότι η πλειονότητα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που αναπτύχθηκαν πρόσφατα από τη Ρωσία στη νότια Ουκρανία είναι ιρανικής κατασκευής.

Με πληροφορίες από Washington Post

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: