Κοινωνική κρίση στη Μεγάλη Βρετανία: Τα ισχυρά συνδικάτα της χώρας προχωρούν σε απεργίες- Η Royal Mail απαντά με απολύσεις (videos)

Το προσωπικό της Royal Mail συμμετέχει σε απεργία του Συνδικάτου Εργαζομένων Επικοινωνίας (CWU), έξω από ταχυδρομείο στο Λονδίνο, Βρετανία, 30 Σεπτεμβρίου 2022. EPA/TOLGA AKMEN




Σε οικονομική αλλά και κοινωνική κρίση έχει εισέλθει η Μεγάλη Βρετανία ενώ η πρωθυπουργός Λιζ Τρας δεν εμπνέει εμπιστοσύνη ακόμη και στο ίδιο της το κόμμα, τους Τόρις. Μεγάλες επιχειρήσεις ανακοινώνουν ζημίες και απολύσεις τα ισχυρά Βρετανικά συνδικάτα προχωρούν σε απεργίες. Πολλοί και πολλά παραπέμπουν στην εποχή Θάτσερ

Κρίση στα Royal Mail 

Έως και 10.000 θέσεις εργασίας στη Royal Mail απειλούνται, παραδέχτηκε σήμερα το πρωί η μητρική εταιρεία  International Distribution Services. Η εταιρεία είπε ότι αναμένει μια  λειτουργική ζημία για ολόκληρο το έτος να πέσει στα 350 εκατομμύρια λίρες

Περιλαμβάνει τον άμεσο αντίκτυπο οκτώ ημερών εργατικής δράσης που έχουν λάβει χώρα ή έχουν κοινοποιηθεί στη Royal Mail, αλλά εξαιρούνται τυχόν χρεώσεις για έξοδα οικειοθελούς αποχώρησης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Royal Mail, Simon Thompson, δήλωσε: «Είναι μια πολύ θλιβερή μέρα. Λυπάμαι που ανακοινώνουμε αυτές τις απώλειες θέσεων εργασίας. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε τις υποχρεωτικές απολύσεις και να υποστηρίξουμε όλους όσους επηρεάζονται. Ανακοινώσαμε σήμερα ζημίες 219 εκατομμυρίων λιρών το πρώτο εξάμηνο του έτους. Κάθε μέρα απεργίας αποδυναμώνει την οικονομική μας κατάσταση.

«Η απόφαση της CWU να επιλέξει την καταστροφική απεργία αντί της επίλυσης αυξάνει δυστυχώς τον κίνδυνο περαιτέρω μειώσεων του αριθμού των εργαζομένων».

Χθες, οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι πραγματοποίησαν νέα απεργία σε μια μακροχρόνια διαμάχη για τους μισθούς και τους όρους, με μια σειρά από 19 περαιτέρω αποχωρήσεις να προγραμματίζονται για τις επόμενες εβδομάδες.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Επικοινωνία (CWU) περιέγραψε τη δράση ως τη μεγαλύτερη απεργία εδώ και ένα χρόνο που συμβαίνουν αναταραχές σε πολλές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των σιδηροδρόμων.

Περίπου 115.000 μέλη σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο ανέλαβαν δράση σήμερα, με πικετοφορίες έξω από τα γραφεία της Royal Mail την έκτη ημέρα απεργίας τους τελευταίους μήνες.

Το CWU δημοσίευσε στο Twitter φωτογραφίες εργαζομένων που απεργούν σήμερα το πρωί σε τοποθεσίες όπως το Λέστερ, το Σέφιλντ, την Οξφόρδη, το Αμπερντίν, το Γουόρτσεστερ, το Μπέλφαστ και σε όλο το Λονδίνο.

Οι ουρές πικετοφορίας τοποθετήθηκαν επίσης στο Bognor Regis στο Δυτικό Σάσεξ, στο King’s Lynn στο Norfolk, στο Sidcup στο Κεντ, στο Romsey στο Hampshire και στο Thirsk στο Βόρειο Γιορκσάιρ.

Το συνδικάτο κατηγόρησε τη Royal Mail  ότι σχεδιάζει διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες ουσιαστικά θα αποβλέπουν  οι εργαζόμενοι σε ασφαλείς, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας να μετατρέπονται σε ένα « προσωρινό, οικονομικά επισφαλές εργατικό δυναμικό μέσα σε μια νύχτα».

Η CWU είπε ότι τα σχέδια περιλαμβάνουν καθυστέρηση της επίδοσης στο κοινό κατά τρεις ώρες, περικοπές στις αποδοχές ασθενείας των εργαζομένων και κατώτερους όρους για τους νέους υπαλλήλους.

Το συνδικάτο έχει ανακοινώσει 19 ακόμη ημέρες απεργίας ενόψει της περιόδου των Χριστουγέννων.

Ο γενικός γραμματέας Dave Ward δήλωσε: «Οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη επίθεση που έγινε ποτέ στις δουλειές, τους όρους και τις προϋποθέσεις τους στην ιστορία της Royal Mail.

«Το κοινό και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν επίσης το τέλος των καθημερινών παραδόσεων και την καταστροφή της ειδικής σχέσης που έχουν οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι και το κοινό σε κάθε κοινότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είναι προσβλητικό για τη νοημοσύνη κάθε ταχυδρομικού εργαζομένου ο διευθύνων σύμβουλος της Royal Mail, Simon Thompson, να ισχυρίζεται ότι η ατζέντα αλλαγής είναι «εκσυγχρονισμός».

«Δεν είναι τίποτα άλλο από ένα επιχειρηματικό σχέδιο απομάκρυνσης περιουσιακών στοιχείων που θα δει τη διάλυση της εταιρείας και το τέλος της Royal Mail ως σημαντικό παράγοντα στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Η Royal Mail Group ισχυρίζεται ότι χάνει 1 εκατομμύριο λίρες την ημέρα. Η CWU πιστεύει ότι αυτά τα στοιχεία πρέπει να εξεταστούν εξονυχιστικά.

Ένας εκπρόσωπος της Royal Mail είπε: «Πριν από τρεις εβδομάδες, η Royal Mail κάλεσε την CWU να ξεκινήσει συνομιλίες μέσω του Acas για να βρει μια λύση για τη διαφορά μας για την αλλαγή και τις αμοιβές. Δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με την CWU σχετικά με αυτό το αίτημα.

«Η Royal Mail χάνει 1 εκατομμύριο λίρες την ημέρα και πρέπει να αλλάξει γρηγορότερα ως απάντηση στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των πελατών.

«Η επιλογή της ηγεσίας της CWU για επιζήμια απεργία έναντι της εξυγίανσης αποδυναμώνει την οικονομική θέση της εταιρείας και απειλεί την εργασιακή ασφάλεια των ταχυδρόμων μας.

«Καλούμε τους ηγέτες της CWU να ακυρώσουν την προγραμματισμένη απεργία τους και να αποδεχτούν την πρόσκλησή μας να ξεκινήσουν συνομιλίες μέσω του Acas χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

«Ζητούμε συγγνώμη από τους πελάτες μας για την ταλαιπωρία που θα προκαλέσει η συνεχιζόμενη απεργία της CWU. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τυχόν καθυστερήσεις και να διατηρήσουμε συνδεδεμένους ανθρώπους, επιχειρήσεις και τη χώρα».

Αντιδρώντας στις απεργίες, η Jessica Willock, εμπειρογνώμονας ασφάλισης κατοικιών στο Confused.com, δήλωσε σήμερα: «Καθώς η Royal Mail ξεκινά τη μεγαλύτερη σειρά απεργιών της σήμερα, είναι πιθανό ότι θα υπάρξουν διακοπές σε ολόκληρο το δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Οι απεργίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της Μαύρης Παρασκευής και της Κυβερνο (Cyber) Δευτέρας. Αυτή είναι μια δημοφιλής εποχή για αγορές μέσω Διαδικτύου, η οποία από μόνη της μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις ακόμα και όταν δεν υπάρχουν προειδοποιήσεις.

“Για να διασφαλιστεί ότι οι πελάτες δεν θα περιμένουν πολύ χρόνο για να παραλάβουν τις παραγγελίες τους, ορισμένες επιχειρήσεις ενδέχεται να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν διαφορετικούς συνεργάτες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.”

Με πληροφορίες από dailymail.co.uk
Ελλάδα Αθήνα 

Εκβιάζει η Μόσχα και για την επισιτιστική κρίση: Ετοιμη να αποχωρήσει από τη συμφωνία εξαγωγών σιτηρών από τα Ουκρανικά λιμάνια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: