“Οργασμός” για το φυσικό αέριο της Κύπρου: Τι λέει ο υπουργός Ενέργειας, τους επόμενους μήνες καταθέτουν σχέδιο ανάπτυξης -η ENI και η TOTΑL- για το κοίτασμα «ΚΡΟΝΟΣ»

Στους επόμενους μήνες κατατίθεται το σχέδιο ανάπτυξης των ENI και TOTΑL για το κοίτασμα «ΚΡΟΝΟΣ». Φωτογραφία via video, Omega Channel




Σε χαρτογραφημένα νερά με συγκεκριμένα ορόσημα και χρονοδιαγράμματα βρίσκονται οι διαβουλεύσεις Κυβέρνησης με την ιταλική ENI και τη γαλλική TOTAL για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Κρόνος 1 και 2 στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Οι διαχειρίστριες εταιρείες, εμφανίζονται αποφασισμένες να τρέξουν τις διαδικασίες και μέσα στους επόμενους λίγους μήνες αναμένεται να καταθέσουν στο Υπουργείο Ενέργειας την τεχνοοικονομική μελέτη και ακολούθως την τελική τους επενδυτική απόφαση.

«Χρειαζόμαστε γρήγορο φυσικό αέριο στις αγορές, χρειαζόμαστε φυσικό αέριο στην Κύπρο, στην αγορά της Κύπρου ώστε να χρησιμοποιηθεί στη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή για μείωση του κόστους ηλεκτρισμού που είναι και ο στόχος μας. Επιπρόσθετα έχει δοθεί το μήνυμα επανηλειμμένα ότι χρειαζόμαστε υποδομές εντός της ΑΟΖ», ανέφερε στο OMEGA και στον Δημήτρη Χατζηιωσήφ, ο Υπουργός Ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων αποτελεί η συγκοινωνία μεταξύ των τεμαχίων Κρόνος 1 και 2 και η παρουσία της κοινοπραξίας σε εφτά συνολικά άδειες έρευνας στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ στην εξίσωση εντάσσονται και οι σταθμοί υγροποίησης που διατηρεί η ΕΝΙ στα τερματικά της Αιγύπτου.

«Υπάρχουν στην περιοχή υποδομές με αγωγούς οι οποίοι περνούν από κοίτασμα στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, υπάρχουν σταθμοί υγροποίησης στην Αίγυπτο που ανήκουν στην εταιρεία, οπόταν καταλαβαίνεται το κάθε σενάριο εξυπηρετεί και διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης του κοιτάσματος ή των κοιτασμάτων της περιοχής».

Ενθαρρυντικά είναι και τα τεχνικά χαρακτηριστικά που αφορούν την ποιότητα και την ποσότητα του φυσικού αερίου, καθώς και η πίεση στο κοίτασμα που δίνει τη δυνατότητα υψηλής ανάκτησης φυσικού αερίου.

«Επίσης το κοίτασμα αυτό βρίσκεται σε μία περιοχή που έχουν εξευρεθεί κι άλλα κοιτάσματα όπως το Ζευς και η Καλυψώ που είναι επίσης στο βυθοτεμάχιο 6, οπόταν καταλαβαίνετε ότι μπορούν να αναπτυχθούν από κοινού».

Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβούλευση με τον εργολάβο που ανέλαβε να ολοκληρώσει το έργο στο τερματικό του Βασιλικού, προκειμένου να εξερευθεί άμεσα τρόπος ολοκλήρωσης της προβλήτας, ενώ σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας σύντομα η Δημοκρατία αναμένεται να παραλάβει από την Κίνα το πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Δεύτερο επίσημο «όχι» από την Κύπρο στη Chevron για το σχέδιο ανάπτυξης του «Αφροδίτη»: «Ανεπαρκής» η πρόταση του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: