Και ο Άγιος φοβέρα θέλει… Το Ισραήλ ανακρούει πρύμναν, οι Γερμανοί άλλαξαν (για τώρα) θέση και οι Αμερικανοί δεν πείθουν (ακόμα) τον Ερντογάν (video)

Ο Λευκός Οίκος το βράδυ… Φωτογραφία Hellas Journal




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ενώ η Τουρκία απειλεί απροκάλυπτα την Ελλάδα -από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο-, και μονίμως την Κυπριακή Δημοκρατία, διαπιστώνουμε ταυτόχρονα κάποιες θετικές, αλλά και μερικές αρνητικές αντιδράσεις από χώρες που θεωρούμε συμμάχους και εταίρους.

Η Γερμανία, για παράδειγμα διατηρεί μία πολύ καλή στάση απέναντι στις τουρκικές απειλές. Και όχι μόνο λόγω μίας νέας πολιτικής που εισήγαγε η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, αλλά φαίνεται ότι αποτελεί και απόφαση του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Σε σχέση με τη θέση της Άγγελας Μέρκελ τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα. Η πρώην Καγκελάριος δεν «έπαιζε» δίκαια και για κάποιο περίεργο λόγο, όταν συναντούσε τον Ταγίπ Ερντογάν έλιωνε στην κυριολεξία. Εάν η κριτική θέση του Βερολίνου έναντι της παραβατικής Τουρκίας συνεχιστεί, θα μπορούμε να προβλέψουμε ότι θα αλλάξουν τα πράγματα και στις Βρυξέλλες. Οι γραφειοκράτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) λαμβάνουν σχεδόν πάντα γραμμή από το Βερολίνο.

Την ίδια στιγμή προβληματίζει η στάση της σημερινής κυβέρνησης του Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός Γιαϊρ Λαπίντ υποστηρίζει αναφανδόν, όχι μόνο τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, αλλά και την μετατροπή τους σε στρατηγικές, όπως στο παρελθόν. Να θυμίσουμε ότι μέχρι το 2010, το Ισραήλ βρισκόταν λίγο-πολύ, απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο και υποστήριζε την Τουρκία. Οι ομογενείς μας ανακάλυπταν μονίμως ότι κάποιες επιτυχίες της Τουρκίας στις ΗΠΑ, οφειλόταν στις στενές σχέσεις της με το Εβραϊκό Κράτος.

  • Η ακύρωση της επίσκεψης του υπουργού Άμυνας, Μπένι Γκάντζ στην Καλαμάτα, άφησε άφωνο το πολιτικό σύστημα στην Αθήνα -και δικαιολογημένα- διότι ταυτόχρονα έγινε γνωστό ότι θα πάει στην Άγκυρα για να έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακαρ. Ένα Τούρκο ανώτερο αξιωματούχο που απειλεί καθημερινά την Ελλάδα με πόλεμο.

Οι αντιδράσεις μερικών ελληνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της ιστοσελίδας μας Hellas Journal -τα μεγάλα ΜΜΕ έκαναν αρχικά ότι δεν είδαν, δεν άκουσαν- προκάλεσαν συναγερμό στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα. Και αμέσως μετά τη δημοσίευση των κριτικών άρθρων, ξεκίνησε η προσπάθεια για να δηλωθεί εκ μέρους του Εβραικού Κράτους το αυτονόητο: ότι η σχέση με την Ελλάδα είναι στρατηγική και δεν αλλάζει άσχετα με τις όποιες συζητήσεις γίνονται με την Άγκυρα.

Ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας ένοιωσε την ανάγκη να μας …μιλήσει στα ελληνικά:

  • «Η Διεθνής Αεροπορική Σχολή Πτήσεων στην Καλαμάτα, που εγκαινιάστηκε χθες, είναι μια στρατηγική επένδυση και εγχείρημα που αντανακλά τον βαθύ και ισχυρό δεσμό μεταξύ των χωρών μας και των αμυντικών αρχών μας», έγραψε στο Twitter. «Ευχαρίστησα τον Υπουργό (σ.σ.: εννοεί τον κ. Παναγιωτόπουλο)  για την εμπιστοσύνη που εκφράστηκε στις βιομηχανίες του Ισραήλ».

Διαβεβαιώσεις δόθηκαν και στη διάρκεια της τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, αλλά και με άλλους τρόπους.

Το πλέον θετικό είναι ότι η ηγεσία του Εβραϊκού Λόμπι συνεχίζει την υποστήριξη της προς τις ελληνοαμερικανικές οργανώσεις, που εργάζονται νυχθημερόν με Αμερικανούς νομοθέτες για να σταματήσουν την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία. Τα αεροσκάφη αυτά θα χρησιμοποιηθούν οπωσδήποτε εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ένας από τους λόγους, που ακούστηκαν -και θα έλεγα ότι θα συμφωνήσω- για τη στάση της σημερινής κυβέρνησης του Ισραήλ, είναι μία έωλη υπόσχεση του Ερντογάν στον συνασπισμό των κ. Λαπίντ και Γκάντζ, ότι θα πείσει τους Άραβες που ψηφίζουν στις ισραηλινές εκλογές να τους υποστηρίξουν.

Βλέπετε, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι ορκισμένος εχθρός του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, ο οποίος του έχει απευθύνει τους πιο ποταπούς χαρακτηρισμούς. Τον συνέκρινε μέχρι και με τους ναζί, που αποτελεί την ύπατη ύβρι για τους πολίτες του Ισραήλ. Οι πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση ο πρώην πρωθυπουργός είναι πολλές, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Αλλά η αραβική ψήφος μπορεί να αποδειχθεί πάλι καταλυτική.

Στο κάδρο των τουρκικών προκλήσεων δεν μπορούμε να μην βάλουμε και την Ουάσιγκτον. Αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι δεν θα επιτρέψουν ένα ελληνοτουρκικό πόλεμο στο Αιγαίο, βασικά λόγω της ρωσικής εισβολής εναντίον της Ουκρανίας. Αλλά και επειδή δεν μπορούν να δεχθούν το τεράστιο ρήγμα στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

  • Διαβεβαιώνουν ότι κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα. Η συνέχιση των απειλών με αυξητικό ρυθμό απ’ όλο το τουρκικό σύστημα των ισλαμιστών, αποδεικνύει ότι οι Αμερικανοί έχουν αποτύχει να συνεφέρουν τον Ερντογάν. Οπότε, θα πρέπει να κάνουν πολλά περισσότερα. Διότι η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαντήσει στην τουρκική επίθεση.

Όλα τα παραπάνω μας δείχνουν ότι μπορεί σε μία νέα απρόκλητη εισβολή της Τουρκίας εναντίον των νησιών του Αιγαίου και σε μία νέα επιδρομή εναντίον της Κύπρου, ο Ελληνισμός θα πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνος του. Ίσως βοηθήσει η Γαλλία, όπως συμφωνούν αρκετές σοβαρές πηγές. Πάντως, η Ελλάδα σίγουρα μπορεί να αντιμετωπίσει με απόλυτη επιτυχία τους Τούρκους. Η «αχίλλειος πτέρνα» παραμένει πάντα η Κύπρος…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Και τώρα οι δυό τους: Ο ισλαμιστής Ερντογάν προκάλεσε τον γερουσιαστή Μενέντεζ μέσα στο γήπεδο του… Και τον έχει θυμώσει… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: