Οι τρεις προεκλογικές τακτικές για τις προεδρικές εκλογές της Κύπρου με φόντο το 2023: “Λάσπη”, “Τετριμμένο”, “Ειρήνη”!

Πολίτες στην Πόλη Χρυσοχούς στην επαρχία Πάφου, παρακολουθούν την ομιλία του ανεξάρτητου υποψήφιου Νίκου Χριστοδουλίδη. Φωτογραφία από το Επιτελείο του




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

Μόλις αγγίξαμε το τελευταίο τετράμηνο πριν τις εκλογές Φεβρουαρίου και τα όσα έχουν διαδραματιστεί ως τώρα από μερίδα υποψηφίων και των επιτελείων αυτών, φαίνεται πώς είναι απλά η “εισαγωγή”.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ως τώρα κινήσεις και αντιδράσεις, μπορούμε να διακρίνουμε τρεις τακτικές:

  • (1) Η Λάσπη

Η τακτική υποψηφίου που βρίσκεται κάτω από κάθε πέτρα. Πρωταθλητής σε θέματα λάσπης, με απώτερο στόχο την αποδόμηση του βασικού αντιπάλου. Με μεγάλη εμπειρία στη “μελέτη” του “αντιπάλου”, να σκαρφίζεται ιστορίες, να επιστρατεύει φιλικά προσκείμενα ΜΜΕ, να δημιουργεί ένταση, να ελίσσεται υπόγεια, να βλέπει κάτω (όχι το λαό στα μάτια) και γενικά να κινείται σε έναν άξονα διαφ(θ)ορετικό από το ηθικό και έντιμο.

Σημείωση: Στο Πολιτικό Μάρκετινγκ, αυτό ονομάζεται “πολιτική ανηθικότητα”.

  • (2) Το Τετριμμένο

Η τακτική υποψηφίου που κινείται άχρωμα, παρ’ όλο το έντονο χρώμα του κόμματος που τον στηρίζει. Σποραδικά, να χρησιμοποιεί κάποιο απόσπασμα από ποίημα για να φαίνεται “in”, σε μια προσπάθεια να δείξει “ευγενικός” έναντι των αντιπάλων αλλά “μέσα” του δείχνει ότι (και αυτός) θέλει να “καταβροχθήσει” αυτόν που προηγείται.

Παρ’ όλο που η αρχική “ευγένεια” του δεν του επέτρεψε ως τώρα να ξεφύγει όπως πραγματικά θα ήθελε, αναμένεται ότι αργά ή γρήγορα θα το πράξει, θα “ξεσπαθώσει”. Μια τακτική που δεν έχει κάτι ιδιαίτερο να επιδείξει. Κινείται στη νωθρότητα, με καθημερινές κινήσεις που δεν ξεφεύγουν από το “τετριμμένο” και με πλάνο (ειδικά στο Κυπριακό) που γίνεται προσπάθεια να πεισθεί ο ψηφοφόρος ότι το “προϊόν” του είναι το καταλληλότερο για “κατανάλωση”.

Σημείωση: Στο Πολιτικό Μάρκετινγκ, αυτό ονομάζεται “product orientation”. Δηλαδή, γίνεται προσπάθεια “προώθησης” του “προϊόντος/πρότασης” ως το καλύτερο αλλά η ανάγκη του αγοραστή (του λαού) έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

  • (3) Η Ειρήνη

Είναι ο υποψήφιος που πρωπορεύεται και αποτελεί στόχο των πιο πάνω από το πρώτο λεπτό. Ενώ “κτυπιέται” καθημερινά, υπομένει και αντιδρά με χαμόγελο, καλοσύνη και ειρήνη, προσπαθώντας (κάτω από αντίξοες συνθήκες και τον πόλεμο που δέχεται) να επικεντρώνεται στις ανάγκες του λαού με πραότητα.

Σπάνιο φαινόμενο, ειδικά λαμβάνοντας υπόψιν την εκρηκτικότητα των Ελλήνων όταν τους/μας προκαλούν. Με αυστηρή αυτο-πειθαρχία στις ανάγκες του λαού και της κοινωνίας, στοιχείο που τον καθοδηγεί και κυρίως δεν τον αποπροσανατολίζει από την επιλογή της ειρήνης (αντί του “πολέμου”).

Σημείωση: Στο Πολιτικό Μάρκετινγκ, αυτό ονομάζεται “market orientation”, όπου τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει ο Πολίτης και οι ανάγκες αυτού.

Φυσικά, ακόμη έχουμε δρόμο!

*Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Associate Professor στην Νέα Υόρκη σε θέματα Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και Hellas Journal. Έχει βραβευτεί με το βραβείο Διδασκαλικής Αριστείας (Νέα Υόρκη) και το Βραβείο Καλύτερου Καινοτόμου Μοντέλου Ανάπτυξης Πολιτικών Προτάσεων (Ηνωμένο Βασίλειο). Από το 2019, είναι ο πρώτος επιστήμονας στη Νέα Υόρκη που σχεδίασε και διδάσκει το Πολιτικό Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Κάποια ΜΜΕ και δημοσιογράφοι ξεχνάνε ότι υπάρχει η επόμενη μέρα! Ξεχάσανε τι έπαθε η New York Times και η Wall Street Journal το 2016!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: