Η Λιζ Τρας με 44 ημέρες έσπασε το «στοιχειωμένο» ρεκόρ των 118 ημερών που είχε ο Τζορτζ Κάνινγκ από το 1827 [πίνακας]

FILE PHOTO: Η γηραιά μονάρχης κατά την τελευταία δημόσια εμφάνισή της, υποδέχεται τη νέα πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας στην εξοχική της κατοικίας στη Σκωτία. Photo via Twitter@RoyalFamily




Η Λιζ Τρας έπρεπε να παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους για να αποφύγει η πρωθυπουργία της να γίνει η συντομότερη στη βρετανική ιστορία. Το πρόσωπο που κατείχε, ως σήμερα Πέμπτη, τον τίτλο είναι ο πολιτικός των Τόρις Τζορτζ Κάνινγκ, ο οποίος πέρασε 118 ολόκληρες ημέρες ως Πρωθυπουργός το 1827 πριν πεθάνει στην εξουσία από κακή υγεία.

Η κυρία Τρας θα ξεπερνούσε αυτόν τον αριθμό ημερών στις 3 Ιανουαρίου 2023. Υπήρξαν αρκετοί Πρωθυπουργοί που για διάφορους λόγους δεν κατάφεραν να αντέξουν ένα χρόνο στη δουλειά.

Περιλαμβάνουν δύο Συντηρητικούς Πρωθυπουργούς τα τελευταία 100 χρόνια: τον Andrew Bonar Law, ο οποίος έκανε 211 ημέρες από το 1922 έως το 1923 πριν παραιτηθεί λόγω κακής υγείας και τον Alec Douglas-Home, ο οποίος κατάφερε 364 ημέρες το 1963-64 μέχρι να χάσει τις γενικές εκλογές. .

Πρωθυπουργοί με τη συντομότερη θητεία

Η διαφορά των ημερών της Λιζ Τρας στον πίνακα οφείλεται στο γεγονός ότι έχει γίνει πριν 6 ημέρες, στις 14 Οκτωβρίου

Κατά τη διάρκεια του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα δεν ήταν ασυνήθιστο για τους Πρωθυπουργούς να υπηρετήσουν μόνο για ένα ή δύο χρόνια ή να κάνουν τη δουλειά για ένα σύντομο χρονικό διάστημα σε πολλές διαφορετικές περιπτώσεις. Μόλις η Liz Truss περάσει το όριο των 118 ημερών που ορίστηκε από τον George Canning, άλλοι προκάτοχοι που μπορεί να προσπεράσει είναι ο 4ος δούκας του Devonshire, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός για 225 ημέρες το 1756-57, και ο 2ος κόμης του Shelburne, ο οποίος κατάφερε 265 ημέρες το 1782-83.

Εν τω μεταξύ, ο Kwasi Kwarteng διασφάλισε ότι δεν θα γίνει ο υπουργός Οικονομικών με τη μικρότερη θητεία στη σύγχρονη ιστορία, παρά την απόλυσή του την Παρασκευή. Ο κ. Kwarteng είχε 38 ολόκληρες ημέρες στον ρόλο, οκτώ περισσότερες από αυτές που διαχειριζόταν ο Συντηρητικός Iain Macleod, ο οποίος πέθανε στην εξουσία μετά από μόλις 30 ημέρες το 1970.

Υπουργοί Οικονομικών με τον μικρότερο χρόνο στην εξουσία από το 1900

Με πληροφορίες από walesonline.co.uk

Την έριξαν… στον Τάμεση: Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας μετά από 44 ημέρες στην πρωθυπουργία [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: