Ο Αυστραλός παθολόγος Richard Scolyer δηλώνει πως, ένα χρόνο μετά την πρωτοποριακή θεραπεία του, ο καρκίνος δεν υπάρχει πια Πηγή photo: Screenshot via YouTube
Ένα χρόνο αφότου υποβλήθηκε σε μια παγκοσμίως πρώτη θεραπεία για το γλοιοβλάστωμα, ο Αυστραλός γιατρός Richard Scolyer παραμένει απαλλαγμένος από τον καρκίνο. Η πειραματική θεραπεία του έγκριτου παθολόγου βασίζεται στη δική του πρωτοποριακή έρευνα για το μελάνωμα.
Ο υποτύπος του γλοιοβλαστώματος του καθηγητή είναι τόσο επιθετικός που οι περισσότεροι ασθενείς επιβιώνουν λιγότερο από ένα χρόνο. Σήμερα ωστόσο ο 57χρονος ανακοίνωσε ότι η τελευταία μαγνητική τομογραφία του δεν έδειξε και πάλι υποτροπή του όγκου.
«Ήμουν πιο νευρικός από ό,τι ήμουν για οποιαδήποτε προηγούμενη εξέταση», δήλωσε στο BBC. «Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ευτυχισμένος».
Ο καθηγητής Scolyer είναι ένα από τα πιο σεβαστά ιατρικά μυαλά της χώρας και φέτος ανακηρύχθηκε Αυστραλός της Χρονιάς μαζί με τη συνάδελφο και φίλη του Georgina Long, σε αναγνώριση του έργου τους που άλλαξε τη ζωή τους στο μελάνωμα.
Ως συνδιευθυντές του Ινστιτούτου Μελανώματος της Αυστραλίας, κατά την τελευταία δεκαετία η έρευνα του ζεύγους για την ανοσοθεραπεία, η οποία χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα, έχει βελτιώσει εντυπωσιακά τα αποτελέσματα για τους ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα παγκοσμίως. Οι μισοί από αυτούς έχουν πλέον θεραπευτεί ουσιαστικά, από λιγότερο από 10%.
Αυτή την έρευνα χρησιμοποιεί ο καθηγητής Long, μαζί με μια ομάδα γιατρών, για να θεραπεύσει τον καθηγητή Scolyer – με την ελπίδα να βρεθεί θεραπεία και για τον δικό του καρκίνο.
Την προηγούμενη μέρα, ο πολύ γυμνασμένος πατέρας τριών παιδιών από το Σίδνεϊ έκανε πεζοπορία στα βουνά της νότιας Πολωνίας με την σύζυγό του, παθολόγο, Κέιτι. «Ένιωθα φυσιολογικά. Δεν είχα καθόλου συμπτώματα», είπε στο «A Current Affair» νωρίτερα φέτος.
Αφού επέστρεψε στην Αυστραλία και υποβλήθηκε σε εξετάσεις, διαγνώστηκε με γλοιοβλάστωμα, μια επιθετική και τερματική μορφή καρκίνου του εγκεφάλου που θα του έδινε κατά μέσο όρο 14 μήνες ζωής.
Η θεραπεία, η οποία δεν έχει αλλάξει εδώ και 18 χρόνια, συνήθως περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση ακολουθούμενη από ακτινοβολία και χημειοθεραπεία. Η είδηση γύρισε τη ζωή του ανάποδα.
«Δεν είναι είναι δύσκολο μόνο για μένα, αλλά έχει τεράστιο αντίκτυπο και έκανε τη ζωή πολύ δύσκολη για τους πιο κοντινούς μου ανθρώπους», είχε γράψει τότε ο ίδιος στα social media.
Με πληροφορίες από BBC
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE