Δημοψήφισμα για τον Νετανιάχου [και πάλι] οι εκλογές στο Ισραήλ: Μην κάνεις κυβέρνηση με ακροδεξιούς, η προειδοποίηση Μενέντεζ

FILE PHOTO: Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας EPA, ABIR SULTAN




Την επόμενη εβδομάδα, το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει τις πέμπτες εκλογές σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια.

Όπως με κάθε άλλη εκλογική διαδικασία μετά την πολιτική κρίση που πυροδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από καταγγελίες για παραβίαση εμπιστοσύνης, δωροδοκία και απάτη κατά του Mπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος κατηγορήθηκε επίσημα το 2019, η ψηφοφορία της 1ης Νοεμβρίου είναι ένα δημοψήφισμα για το εάν ο επικεφαλής του δεξιού κόμματος Likud είναι ο ο κατάλληλος άνθρωπος για να ηγηθεί της χώρας.

Το Ισραήλ πάει στις πέμπτες εκλογές και οι ψηφοφόροι ακόμη δεν μπορούν να αποφασίσουν, γράφει η εφημερίδα Guardian.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν σταθερά ότι το μπλοκ των δεξιών και θρησκευτικών κομμάτων του Νετανιάχου θα υπολείπεται και πάλι μίας ή δύο εδρών για να κερδίσει την πλειοψηφία της Κνεσέτ [ισραηλινής βουλής] – αλλά ο πρώην πρωθυπουργός διεξάγει μια περίπλοκη εκστρατεία και έχει σφυρηλατήσει αμφιλεγόμενες νέες συμμαχίες στην προσπάθειά του να επιστρέψει σε μια άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία στο αξίωμα.

Το προσωπικό και πολιτικό του μέλλον είναι αλληλένδετα: το να γίνει ξανά πρωθυπουργός είναι πιθανό να είναι ο ευκολότερος τρόπος για να ξεφύγει από τις συνέπειες της ποινικής του δίκης.

«Τα δυο μπλοκ Bibi vs no Bibi [υπέρ και κατά Νετανιάχου] έχουν σπάσει τις πολιτικές διακρίσεις που υπήρχαν για δεκαετίες στην ισραηλινή πολιτική»,  δηλώνει ο Eran Amsalem, επίκουρος καθηγητής επικοινωνίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, χρησιμοποιώντας το γνωστό παρατσούκλι του Νετανιάχου.

«Αρκετά από τα μεγάλα κόμματα δεν είναι ιδεολογικά πολύ μακριά από το Likud όσον αφορά την οικονομική πολιτική ή την πολιτική ασφαλείας. Κανείς δεν λέει: «Είμαστε κατά του Λικούντ». Είναι όλοι εναντίον της Μπίμπι», είπε.

Η 12ετής πρωθυπουργία του Νετανιάχου που μαστιζόταν από σκάνδαλα έληξε τελικά τον Ιούνιο του 2021, αφού ένας συνασπισμός οκτώ κομμάτων – ορισμένα με ελάχιστα κοινά μεταξύ τους –   συνασπίστηκαν για να τον απομακρύνουν .

Αποδείχθηκε, ωστόσο, δύσκολο για την κυβέρνηση να ξεπεράσει την ιδεολογική της ασυναρτησία. Κατά τη διάρκεια του έτους “εξορίας” του ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο Νετανιάχου κεφαλαιοποίησε τη διχόνοια του κυβερνητικού συνασπισμού, ενθαρρύνοντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίζουν κατά κάθε νομοσχεδίου που πρότεινε η κυβέρνηση.

Το φιλόδοξο πείραμα κατέρρευσε μόλις ένα χρόνο αργότερα αφού έχασε την ισχνή πλειοψηφία του, βλάπτοντας την αξιοπιστία των αριστερών μελών του κόμματός του, που ψήφισαν υπέρ της νομοθεσίας που εδραιώνει την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Αυτή τη φορά, αρκετοί παράγοντες εξακολουθούν να παίζουν: ανάλογα με την προσέλευση των ψηφοφόρων στο αραβικό 20% του πληθυσμού και αν το μαχόμενο κόμμα της Εβραϊκής Εστίας μπορεί να ξεπεράσει το όριο της Κνεσέτ του 3,25%, κάθε μπλοκ θα μπορούσε να πετύχει μια οριακή νίκη.

Ο τρομοκράτης Γκριβ και η σιωνιστική δεξιά ανεβαίνουν

Η πιο σημαντική διαφορά μεταξύ των εκλογών του Νοεμβρίου και των τεσσάρων πριν από αυτές είναι η άνοδος του ακροδεξιού πολιτικού Ιταμάρ Μπεν Γκριβ και του θρησκευτικού σιωνιστικού εισιτηρίου του.

Ο Μπεν Γκριβ, πρώην μαθητής του τρομοκράτη ραβίνου Meir Kahane, έγινε διάσημος ως έφηβος επειδή έκλεψε το σήμα της μάρκας από το αυτοκίνητο του πρωθυπουργού Yitzhak Rabin, ενός από τους αρχιτέκτονες της ειρηνευτικής διαδικασίας του Όσλο της δεκαετίας του 1990.

  • «Όπως φτάσαμε στο αυτοκίνητό του, θα φτάσουμε και σε αυτόν», είπε σε τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων. Ο πρωθυπουργός δολοφονήθηκε από έναν Εβραίο εξτρεμιστή εβδομάδες αργότερα.

Ο Μπεν Γκριβ έχτισε μια νομική καριέρα υπερασπιζόμενος Εβραίους υπόπτους που κατηγορούνται για τρομοκρατία και έγκλημα μίσους και έχει κατηγορηθεί ο ίδιος περισσότερες από 50 φορές για υποκίνηση. 

Μετά από αρκετές προσπάθειες να μπει  στην Κνεσέτ, το πέτυχε τελικά το 2021, όταν η συμμαχία του κέρδισε έξι έδρες. Έκτοτε, ο εξτρεμιστής πολιτικός γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, μαζεύοντας ψήφους από μια πρόσφατα διαλυμένη δεξιά λίστα.

Η λίστα  του Μπεν-Γκβίρ αναμένεται επί του παρόντος να κερδίσει το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η άνοδός του οφείλεται εν μέρει στον Νετανιάχου, ο οποίος έχει φλερτάρει την ακροδεξιά τα τελευταία χρόνια και φέρεται να έχει υποσχεθεί στον πρώην δικηγόρο μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο στην επόμενη κυβέρνησή του.

Η πρόσφατα ανακοινωθείσα πρόταση «νόμου και δικαιοσύνης» του θρησκευτικού σιωνιστικού κόμματος για τη μεταρρύθμιση του ισραηλινού δικαστικού συστήματος έχει ερμηνευτεί ευρέως ως προσπάθεια ανατροπής των υποθέσεων διαφθοράς του πρώην πρωθυπουργού.

  • Αλλά η αυξανόμενη δημοτικότητα του Μπεν-Γκβίρ έχει εξοργίσει και τον Νετανιάχου.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πρόσφατα ότι ζήτησε να λάβει τα χαρτοφυλάκια δικαιοσύνης, ασφάλειας και χρηματοδότησης και σε μια εκδήλωση την περασμένη εβδομάδα στάλθηκαν φρουροί ασφαλείας για να απομακρύνουν τον επίδοξο εταίρο του συνασπισμού από τη σκηνή πριν ανέβει ο Νετανιάχου, ώστε ο πρώην πρωθυπουργός  να αποφύγει να φωτογραφηθεί μαζί του.

Οι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ και οι διεθνείς παρατηρητές τρομοκρατούνται με την προοπτική ο Μπεν-Γκβίρ να γίνει υπουργός του υπουργικού συμβουλίου: έχει επανειλημμένα ζητήσει να απελαθούν οι Άραβες Ισραηλινοί που είναι «άπιστοι» στο κράτος.

  • Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, φέρεται να προειδοποίησε τον Νετανιάχου ότι η συμπερίληψη ακροδεξιών πολιτικών σε μια πιθανή μελλοντική κυβέρνηση θα έβλαπτε τις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ.

Αλλά για πολλούς ψηφοφόρους στα δεξιά του Ισραήλ,  το οριστικό τέλος του πολιτικού αδιεξόδου –ακόμα κι αν αυτό σημαίνει τον σχηματισμό της πιο εξτρεμιστικής κυβέρνησης στην ισραηλινή ιστορία– είναι η προτιμώμενη επιλογή.

«Υπήρξα υποστηρικτής του Likud σε όλη μου τη ζωή. Δεν με νοιάζει ποιος είναι πρωθυπουργός, με νοιάζει να μπορούν να κάνουν τη δουλειά», δήλωσε από την δυτική Ιερουσαλήμ στον Observer,  ο Abraham Levy, 73χρονος μανάβης. Ένα μεγάλο πορτρέτο του Mέναχεμ Μπεγκιν, του ιδρυτή του κόμματος, κρέμεται στον πίσω τοίχο του μαγαζιού του.

«Ο κόσμος υποστηρίζει τον Bibi περισσότερο λόγω της δίκης του. Λένε, “Ω, κάπνισε μερικά πούρα”, αλλά και τι; Άλλοι πρωθυπουργοί έπαιρναν φακέλους με μετρητά. Πρέπει να τελειώσει».

Πολλοί στο ισραηλινό κέντρο και την αριστερά – καθώς και οι αντίπαλοι εντός του Λικούντ – ελπίζουν ότι οι εκλογές του Νοεμβρίου θα είναι οι τελευταίες στις οποίες θα είναι ο Νετανιάχου. Ο Αμσαλέμ, ο καθηγητής του Εβραϊκού Πανεπιστημίου, δεν είναι τόσο σίγουρος.

«Οι άνθρωποι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι ο Μπίμπι θα παραιτηθεί ή θα πάει για διευθέτηση ή συμφωνία , αλλά αποφάσισε να παραμείνει εντός του πολιτικού συστήματος γιατί είναι καλύτερο για αυτόν να διατηρήσει μια δημόσια πλατφόρμα. Η δίκη θα διαρκέσει πολύ. Ακόμα κι αν καταδικαστεί, μπορεί να κάνει έφεση», είπε.

«Νομίζω ότι ο Νετανιάχου πιστεύει πραγματικά ότι μπορεί να κερδίσει. Για αυτόν είναι θέμα επιβίωσης».

Με πληροφορίες από The Guardian

 

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη σε διώροφο κτίριο στην Σιβηρία: Δεύτερο περιστατικό σε έξι μέρες [videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: