Στα Νησιά Σολομώντος, μια «κουκίδα» στον Ειρηνικό με στρατηγική σημασία, ψηφίζουν νέα κυβέρνηση με ένα ερώτημα: Με τις ΗΠΑ και την Ταϊβάν ή με την Κίνα; [videos, χάρτης]

File Photo epa10736970 Solomon Islands Prime Minister Manasseh Sogavare (L) shakes hands with his Chinese counterpart Li Qiang (R) after witnessed a signing agreement for both countries at the Great Hall of the People in Beijing, China, 10 July 2023. EPA/Andy Wong / POOL




Οι ψηφοφόροι στα Νησιά Σολομώντος, μικρής χώρας του Ειρηνικού, ψηφίζουν, σήμερα Τετάρτη, για τις εθνικές εκλογές οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την περιφερειακή ασφάλεια, καθώς ένα από τα διακυβεύματα της ψηφοφορίας είναι το αν η χώρα θα ενισχύσει ή όχι τις σχέσεις της με την Κίνα.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μανασέ Σογκαβάρε έχει δεσμευθεί να εμβαθύνει την προσέγγιση με το Πεκίνο, αν επανεκλεγεί, ενώ οι κύριοι αντίπαλοί του επιθυμούν να μειώσουν την κινεζική επιρροή στο αρχιπέλαγος.

Πριν καν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα, πολυάριθμοι ψηφοφόροι είχαν συγκεντρωθεί σήμερα στην πρωτεύουσα Χονιάρα. Σε ένα εκλογικό τμήμα, ένας αντιπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας, η οποία άνοιξε και πάλι πρόσφατα, παρατηρεί τους ψηφοφόρους να ρίχνουν το ψηφοδέλτιο στην κάλπη.

Για τον Έντι Τοϊφάι, έναν σαραντάρη δικηγόρο, η από καιρό υπεσχημένη κινεζική βοήθεια, δεν κατάφερε να βελτιώσει τη ζωή σε ένα από τα λιγότερο ανεπτυγμένα έθνη του κόσμου.

  • «Διακόψαμε τις σχέσεις με την Ταϊβάν και αναπτύξαμε τις σχέσεις με την Κίνα (…) ήλπιζα ότι αυτό θα έφερνε μια αλλαγή σ’ αυτή τη χώρα, όμως δεν έχω δει τίποτα τέτοιο ακόμα», λέει διασχίζοντας ένα λασπωμένο οικόπεδο για να πάει να ψηφίσει.

Προστατευμένη κάτω από μια ομπρέλα, η Χίλντα Νουάκε, μια 49χρονη δασκάλα, εκφράζει ανησυχία για την κακή κατάσταση των βασικών υπηρεσιών και του συστήματος υγείας της χώρας.

«Συχνά λείπουν φάρμακα και μέρος για να κοιμηθείς (μέσα στα νοσοκομεία). Κοιμόμαστε στο πάτωμα», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο.

via Google Maps
  • Η Κίνα χρηματοδότησε μεγάλα έργα, κυρίως ένα αθλητικό στάδιο 10.000 θέσεων και ένα ιατρικό κέντρο που εξακολουθεί να είναι υπό κατασκευή, όμως ο δείκτης ανθρώπινης ανάπτυξης της χώρας είναι από τους πιο χαμηλούς στον κόσμο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Ρόμπερτ Μπάρα, 61 ετών, κάτοικος ενός χωριού στα περίχωρα της πρωτεύουσας, ανησυχεί ότι δεν έχει αρκετά χρήματα για να στείλει τα παιδιά του στο σχολείο. «Πρέπει να τα υποστηρίξω οικονομικά», δηλώνει πηγαίνοντας να ψηφίσει σε μια εκκλησία που έχει μετατραπεί σε εκλογικό τμήμα.

Η οργάνωση της ψηφοφορίας συνιστά επιμελητειακή πρόκληση για το αρχιπέλαγος αυτό, στο οποίο ζούν περίπου 720.000 άνθρωποι κατανεμημένοι σε εκατοντάδες ηφαιστειογενή νησιά και ατόλες, όπου οι κάλπες και τα ψηφοδέλτια μεταφέρθηκαν με πλοία, αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Αστυνομικοί έφθασαν από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Παπούα Νέα Γουινέα για να βοηθήσουν τις τοπικές δυνάμεις της τάξης.

Προετοιμαζόμενη για ενδεχόμενες βιαιότητες, η πρεσβεία της Κίνας, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της Χονιάρα, ύψωσε εσπευσμένα αυτή την εβδομάδα ένα προσωρινό ατσάλινο φράκτη μπροστά από το κτίριο.

Πρόκειται για τις πρώτες εκλογές από το 2019 που τα Νησιά Σολομώντος διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με την Ταϊβάν συντασσόμενα με την αρχή του Πεκίνου περί «μίας Κίνας».

Φόβοι για την ασφάλεια

Τα Νησιά Σολομώντος μπήκαν στην κινεζική τροχιά υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού Μανασέ Σογκαβάρε, ο οποίος υπέγραψε το 2022 με το Πεκίνο ένα σύμφωνο ασφαλείας, που τηρείται μυστικό.

Αν και οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας παραμένουν άγνωστες, η Ουάσινγκτον και η Καμπέρα εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να θέσει τον πρώτο λίθο για μια μόνιμη κινεζική στρατιωτική βάση στο Νότιο Ειρηνικό, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά την περιφερειακή ασφάλεια.

Οι κύριοι αντίπαλοι του Σογκαβάρε είναι ο Πίτερ Κενιλορέα, ένας πρώην νομικός των Ηνωμένων Εθνών που θέλει να θέσει υπό αμβισβήτηση το σύμφωνο με την Κίνα.

Ο υπέρμαχος των ανθρώπινων δικαιωμάτων Μάθιου Γουέιλ και ο οικονομολόγος Γκόρντον Ντάρσι Λίλο, πρώην πρωθυπουργός, είναι μεταξύ των άλλων προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης.

Στις παραμονές των εκλογών, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ντάνιελ Σουιντάνι, εξέχουσα φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης και πρώην επαρχιακός πρωθυπουργός, είχε χαρακτηρίσει τις ενέργειες της Κίνας «ανησυχητικές».

Εμπρησμός στην κινεζική συνοικία

Το γεγονός ότι ο Σογκαβάρε συντάχθηκε το 2019 με το Πεκίνο τροφοδότησε εν μέρει ένα κύμα αντικυβερνητικών ταραχών που προκάλεσαν ζημιές στην κινεζική συνοικία της πρωτεύουσας Χονιάρα.

Μια νέα έκρηξη βίας σημειώθηκε το 2021, όταν ένα οργισμένο πλήθος αποπειράθηκε να κάνει έφοδο στο Κοινοβούλιο, έβαλε φωτιά στην κινεζική συνοικία και επιχείρησε να καταστρέψει την κατοικία του Σογκαβάρε.

Οι ψηφοφόροι δεν επιλέγουν απ’ ευθείας τον πρωθυπουργό τους. Εκλέγουν αντιπροσώπους οι οποίοι διαπραγματεύονται κεκλεισμένων των θυρών για να σχηματίσουν ένα συνασπισμό και να επιλέξουν έναν ηγέτη, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες.

Οι εκλογικές περίοδοι είναι συχνά θυελλώδεις, ακόμα και βίαιες.

Το 2000, ο πρωθυπουργός Μπαρτ Ουλουφαάλου είχε υποχρεωθεί να παραιτηθεί αφού είχε απαχθεί από δυσαρεστημένους ενόπλους.

Το 2006 διεθνείς δυνάμεις διατήρησης της τάξης είχαν αναπτυχθεί για να καταστείλουν μετεκλογικές βιαιότητες και ο πρωθυπουργός Σνάιντερ Ρίνι είχε εκδιωχθεί έπειτα από μόλις οκτώ ημέρες.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΑ
Χονιάρα, Νησιά Σολομώντος

Μετά τον Χαμενεΐ τι; Οι υπόγειες διεργασίες για τη διαδοχή του και το μέλλον του καθεστώτος που αμφισβητείται από όλο και περισσότερους Ιρανούς  

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: