Εριδες στην κορυφαία τριανδρία του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ ενώ το Ιράν απειλεί με σφοδρά αντίποινα στην «παραμικρή κίνηση»

Iranian President Ebrahim Raisi (2-R) speaks during the annual Army Day celebration at a military base in Tehran, Iran, 17 April 2024. According to Iranian state media, Raisi described the recent attack launched towards Israel as ‘limited’ and ‘punitive’, adding that any act of aggression against Iran will be dealt with a ‘powerful and fierce’ response. Iran’s Islamic Revolutionary Guards Corps (IRGC) launched drones and rockets towards Israel late on 13 April. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH




H Wall Street Journal δημοσιεύει άρθρο των Rory Jones και Carrie Keller-Lynn με τίτλο Israel’s War Leaders Don’t Trust One Another που αναφέρεται στις οξείες διαφωνίες μεταξύ των τριών κορυφαίων αξιωματούχων του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεων στην Γάζα, αλλά και την απάντηση του Ισραήλ στην ιρανική επίθεση.

Έξι μήνες μετά την έναρξη της σύγκρουσης με τη Χαμάς, το ισραηλινό κοινό είναι βαθιά διχασμένο σχετικά με το πώς μπορεί το Ισραήλ να κερδίσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Το ίδιο ισχύει και για τους τρεις κορυφαίους αξιωματούχους του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου.

Μακροχρόνια υποβόσκουσες μνησικακίες και διαφωνίες σχετικά με την αντιμετώπιση της Χαμάς έχουν διαταράξει τις σχέσεις μεταξύ των υπευθύνων λήψης αποφάσεων για τον πόλεμο του Ισραήλ -του πρωθυπουργού Νετανιάχου, του υπουργού Άμυνας Yoav Gallant και του πρώην επικεφαλής του ισραηλινού στρατού Benny Gantz. Οι τρεις άνδρες διαφωνούν για τις μεγαλύτερες αποφάσεις που πρέπει να πάρουν: Πώς να εξαπολύσουν μια αποφασιστική στρατιωτική επίθεση, να απελευθερώσουν τους ομήρους του Ισραήλ και να κυβερνήσουν μεταπολεμικά τη λωρίδα της Γάζας.

Τώρα, πρέπει επίσης να πάρουν μια από τις μεγαλύτερες αποφάσεις που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η χώρα: Πώς να απαντήσουν στην πρώτη άμεση επίθεση του Ιράν σε ισραηλινό έδαφος. Ο αγώνας τους για την εξουσία θα μπορούσε να επηρεάσει το αν η σύγκρουση στη Γάζα θα εξελιχθεί σε μια μεγαλύτερη περιφερειακή μάχη με το Ιράν, η οποία θα μεταμορφώσει τη γεωπολιτική τάξη της Μέσης Ανατολής και θα διαμορφώσει τις σχέσεις του Ισραήλ με τις ΗΠΑ για δεκαετίες.

Ο Νετανιάχου, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας, προσπαθεί όλο και περισσότερο να κατευθύνει μόνος του τον πόλεμο στη Γάζα, ενώ ο Gallant και ο Gantz θεωρείται ευρέως ότι προσπαθούν να αποκόψουν τον Νετανιάχου από τις αποφάσεις. Ο Gantz, ο στρατηγός που ηγήθηκε του τελευταίου μεγάλου πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς πριν από μια δεκαετία, έχει εκφράσει στο παρελθόν την επιθυμία να εκδιώξει τον Νετανιάχου από την πρωθυπουργία. Ο Gallant θεωρείται ο πιο σκληροπυρηνικός από τους τρεις. Κατά την έναρξη του πολέμου, υποστήριξε ένα προληπτικό χτύπημα κατά της λιβανέζικης συμμάχου του Ιράν Χεζμπολάχ, αλλά είναι επίσης πρόθυμος να ευθυγραμμιστεί με τις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή που το Ισραήλ εξετάζει την επόμενη κίνησή του, ο πρόεδρος του Ιράν προειδοποιεί ότι και η «παραμικρή κίνηση» εναντίον της χώρας θα προκαλούσε μια «σκληρή» απάντηση, όπως αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Η παραμικρή ενέργεια κατά των συμφερόντων του Ιράν θα αντιμετωπιστεί σίγουρα με μια σφοδρή, ευρεία και οδυνηρή απάντηση εναντίον όλων των δραστών της», προειδοποίησε ο Ιρανός πρόεδρος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Ο Πρόεδρος Ebrahim Raisi μίλησε στην ετήσια στρατιωτική παρέλαση ενόψει της Εθνικής Ημέρας Στρατού αύριο Πέμπτη.

Mε πληροφορίες από Wall Street Journal SKY NEWS

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: