Βατερλό το Χάρκοβο για τους Ρώσους: Η αντεπίθεση του Κιέβου απελευθέρωσε 3.000 τ.χλμ * Μπορούν να νικήσουν οι Ουκρανοί; Εκτιμήσεις αναλυτών [videos]

FILE PHOTO: Η προέλαση των Ουκρανών επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στο σύνολο της Ρωσικής επιχείρησης, λέει το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας. Photo via Twitter@BSA




Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας δραματικής αλλαγής στο πεδίο της μάχης στην ανατολική Ουκρανία, καθώς μια γρήγορη αντεπίθεση τεθωρακισμένων από τις ουκρανικές δυνάμεις πέρασε μέσα από τις γραμμές ρωσικής άμυνας και ανακατέλαβε περισσότερα από 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους.

  • Πρόκειται για μεγαλύτερη έκταση εδάφους από όση έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις σε όλες τις επιχειρήσεις τους στην Ουκρανία από τον Απρίλιο.Η επίθεση μπορεί να σχεδιάστηκε και να εκτελέστηκε έξοχα, πέτυχε όμως και λόγω ρωσικών ανεπαρκειών. Σε όλες τις περιοχές του Χάρκοβο , οι ρωσικές μονάδες ήταν ανεπαρκώς οργανωμένες και εξοπλισμένες, και πολλές πρόσφεραν μικρή αντίσταση.

Οι αποτυχίες τους και η άτακτη υποχώρησή τους προς τα ανατολικά, έχουν καταστήσει τον στόχο της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” – όπως επιμένει να αποκαλεί τον πόλεμό του ο Πούτιν –  να πάρει όλες τις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί.

Το Σαββατοκύριακο, η ρωσική υποχώρηση συνεχίστηκε από τις παραμεθόριες περιοχές που είχαν καταληφθεί από τον Μάρτιο. Χωριά σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τα σύνορα ύψωναν ουκρανική σημαία.

Σήμερα Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως μέσα σε 24 ώρες ανακατέλαβε «περισσότερες από 20 τοποθεσίες», ενώ ένας διορισμένος από τους Ρώσους αξιωματούχος στο Χάρκοβο υποστήριξε πως οι ουκρανικές δυνάμεις ήταν κατά την αντεπίθεσή τους οκταπλάσιες από τις ρωσικές.

«Η απελευθέρωση τοποθεσιών από τους Ρώσους κατακτητές συνεχίζεται στις περιφέρειες του Χαρκίβ (Χάρκοβο) και του Ντονέτσκ», στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο στρατός με την πρωινή αναφορά του.

  • Στο σύνολο της γραμμής του μετώπου, «οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να διώξουν τον εχθρό από περισσότερες από 20 τοποθεσίες» μέσα σε 24 ώρες, πρόσθεσε.

«Κατά την υποχώρησή τους, τα ρωσικά στρατεύματα εγκαταλείπουν εσπευσμένα τις θέσεις τους και διαφεύγουν», διαβεβαίωσε ακόμη ο στρατός στην ίδια αναφορά.

Μάλιστα η κατάρρευση της ρωσικής άμυνας έχει πυροδοτήσει αλληλοκατηγορίες μεταξύ σημαντικών Ρώσων στρατιωτικών μπλόγκερ και προσωπικοτήτων στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

  • Καθώς η ουκρανική σημαία υψωνόταν στο ένα χωριό μετά το άλλο τις τελευταίες ημέρες, ένα ερώτημα πλανάτο: πώς απαντά το Κρεμλίνο;

Μια αστραπιαία επιχείρηση

Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν τηλεγραφήσει ότι επίκειται επίθεση αλλά όχι εκεί που συνέβη πραγματικά.

Γινόταν πολύς θόρυβος για μια αντεπίθεση στο νότο, και ακόμη και Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν για επιχειρήσεις της Ουκρανίας για να «διαμορφώσουν το πεδίο της μάχης» στη Χερσώνα. Ρωσικές ενισχύσεις -ίσως έως και 10.000 – έσπευσαν στην περιοχή σε διάστημα εβδομάδων.

  • Και υπήρξε πράγματι μια ουκρανική επίθεση στη Χερσώνα , αλλά μια επίθεση της οποίας στόχος φαίνεται ότι ήταν να παραπλανήσει τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ η πραγματική προσπάθεια ήρθε εκατοντάδες μίλια προς τα βόρεια. Ήταν μια επιχείρηση παραπληροφόρησης που αν την έκαναν οι Ρώσοι θα ήταν περήφανοι.

Η Kateryna Stepanenko στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, μια αναλυτική ομάδα με έδρα την Ουάσιγκτον, λέει ότι η εξαπάτηση λειτούργησε.

«Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι στοιχεία της (ρωσικής) Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας που είχαν υποστηρίξει προηγουμένως επιθετικές επιχειρήσεις προς το Σλόβιανσκ είχαν αναπτυχθεί εκ νέου στον Νότιο Άξονα», είπε η Στεπανένκο στο CNN.

Οι αντικαταστάτες τους σαφώς δεν ανταποκρίνονταν στη δουλειά -μια μικτή ομάδα από κοζάκους εθελοντές, εθελοντικές μονάδες, μονάδες πολιτοφυλακής DNR/LNR και τη ρωσική Εθνοφρουρά. Αυτές οι δυνάμεις δεν επαρκούσαν για να υπερασπιστούν μια τεράστια και πολύπλοκη πρώτη γραμμή».

  • Οι Ουκρανοί επέλεξαν το πιο αδύναμο σημείο στη ρωσική άμυνα για την αρχική τους ώθηση, μια περιοχή που ελέγχεται από την πολιτοφυλακή του Λουχάνσκ με μονάδες της Ρωσικής Εθνοφρουράς πιο πίσω.

Ο Igor Strelkov, πρώην επικεφαλής της πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και τώρα καυστικός επικριτής των ρωσικών στρατιωτικών ελλείψεων, σημείωσε την κακή εκπαίδευση αυτών των μονάδων.

Πολλά βίντεο που εντοπίστηκαν και αναλύθηκαν γεωγραφικά από το CNN, καθώς και τοπικοί λογαριασμοί, απεικονίζουν μια χαοτική απόσυρση ρωσικών μονάδων, με μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών και υλικού να έχουν μείνει πίσω.

Η κακή ποιότητα της ρωσικής άμυνας κατά μήκος ενός κρίσιμου άξονα Βορρά-Νότου που συντηρεί την επίθεση του Ντόνετσκ είναι δύσκολο να κατανοηθεί. Μόλις ξεκίνησε, η πρόθεση της ουκρανικής επίθεσης ήταν ξεκάθαρη:  να καταστρέψει αυτή την αρτηρία ανεφοδιασμού. Μέσα σε τρεις ημέρες, το είχαν κάνει — κυρίως επειδή οι ρωσικές ενισχύσεις άργησαν να κινητοποιηθούν.

Άρχισαν τα όργανα

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το Σάββατο προσπάθησε ματαίως να παρουσιάσει την εγκατάλειψη του Χάρκοβου ως προγραμματισμένο αναπροσανατολισμό των προσπαθειών στην περιοχή του Ντόνετσκ

Μέχρι αυτή την εβδομάδα, οι Ρώσοι ήταν σε θέση να επιτεθούν στις ουκρανικές άμυνες στο Ντόνετσκ από τρεις κατευθύνσεις: βόρεια, ανατολική και νότια. Ο βόρειος άξονας έχει πλέον εξαφανιστεί: η απειλή για τη βιομηχανική ζώνη μέσα και γύρω από το Σλόβιανσκ έχει μειωθεί πολύ, όπως και η προοπτική να περικυκλωθούν οι ουκρανικές άμυνες.

Με απλά λόγια, το πεδίο μάχης στην ανατολική Ουκρανία έχει επανασχεδιαστεί εδώ και μέρες.

«Γαυγίζει» και ο Καντίροφ

Ο πιο επιδραστικός -και αυτό είναι εκπληκτικό- δημόσιος επικριτής της κατάστασης ήταν ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος έχει προμηθεύσει χιλιάδες μαχητές στην επίθεση.

  • Σε μια ανάρτηση στο Telegram την Κυριακή, είπε ότι θα επικοινωνήσει με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Άμυνας για να εξηγήσει το μήνυμά του.

“Είναι ξεκάθαρο ότι έγιναν λάθη. Νομίζω ότι θα βγάλουν μερικά συμπεράσματα”, είπε.

Υπονοώντας την αναταραχή μεταξύ των διοικητών, ο Καντίροφ είπε ότι «αν το Γενικό Επιτελείο της Ρωσίας δεν ήθελε να φύγει, τα (στρατεύματα) δεν θα υποχωρούσαν»  αλλά οι Ρώσοι στρατιώτες «δεν είχαν την κατάλληλη στρατιωτική εκπαίδευση» και αυτό τους οδήγησε σε υποχώρηση.

Οι στρατιωτικοί μπλόγκερ με επιρροή στη Ρωσία ήταν ακόμη πιο ωμοί.

Ο Zakhar Prilepin, του οποίου το κανάλι Telegram έχει περισσότερους από 250.000 συνδρομητές, δημοσίευσε ξανά ένα σχόλιο που περιέγραφε τα γεγονότα στο Χάρκοβο ως «καταστροφή» και μια μεγάλη αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών.

«Τώρα μπορούμε να παρατηρήσουμε το αποτέλεσμα της εγκληματικής ανευθυνότητας όσων ήταν υπεύθυνοι για αυτή την κατεύθυνση», αναφέρει η ανάρτηση, πριν καταλήξει: «Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση έχει τελειώσει εδώ και καιρό. Γίνεται πόλεμος».

Ένας άλλος μπλόγκερ υπέρ του Πούτιν με το όνομα Kholmogorov αναδημοσίευσε έναν εξίσου καυστικό λογαριασμό από το κανάλι Telegram της Partizan από την πρώτη γραμμή, ο οποίος κατηγόρησε ουσιαστικά τις ρωσικές αρχές ότι εγκατέλειψαν τα στρατεύματα.

  • «Οι στρατιώτες ήταν πεζοί με ένα πολυβόλο και ένα σάκο. Εγκαταλελειμμένοι από την εντολή, χωρίς να ξέρουν τον τρόπο, βάδιζαν στην τύχη», ανέφερε η ανάρτηση.

Ο Kholmogorov προσθέτει: «Κύριε, σώσε τους Ρώσους στρατιώτες από χτυπήματα από το μέτωπο και ακόμη περισσότερο από χτυπήματα στην πλάτη».

Ανάλογη ανάλυση προήλθε από το κανάλι Telegram του Pyotr Lundstrem.

Στρατιώτες χωρίς στήριξη

«Δεν υπάρχει θερμοαπεικόνιση, ΟΧΙ αλεξίσφαιρα γιλέκα, ΟΧΙ αναγνωριστικός εξοπλισμός, ΔΕΝ υπάρχουν ασφαλείς επικοινωνίες, ΟΧΙ αρκετά ελικόπτερα, ΟΧΙ κιτ πρώτων βοηθειών στον στρατό»

Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις μνήμης στη Ρωσία αυτό το Σαββατοκύριακο για την Ημέρα της Μόσχας, τα γενέθλια της πόλης, πρόσθεσε: “Γιορτάζετε μια δισεκατομμυριοστή γιορτή. Τι έχετε πάθει;”

Το Σάββατο, καθώς η ουκρανική αντεπίθεση συνεχιζόταν, ο Πούτιν εγκαινίαζε μια ρόδα σε ένα Λούνα Παρκ στη Μόσχα.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου σημειώνει ότι «η ανακοίνωση αποχώρησης αποξένωσε περαιτέρω τους Ρώσους στρατο-μπλόγκερ και τις ρωσικές εθνικιστικές κοινότητες που υποστηρίζουν το μεγαλειώδες όραμα του Κρεμλίνου για την κατάληψη ολόκληρης της Ουκρανίας».

Η επόμενη κίνηση του Πούτιν

Εξέχουσες προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης στη Ρωσία προσπαθούν να περιγράψουν την καταστροφή αυτής της εβδομάδας ως προγραμματισμένη επιχείρηση. Ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Βλαντιμίρ Σολόβιεφ αναδημοσίευσε ένα σχόλιο στο Telegram που επέμενε ότι «ο εχθρός, αγοράζοντας μια εύκολη προώθηση σε έναν δεδομένο τομέα του μετώπου, οδηγείται σε μια παγίδα».

«Αυτή τη στιγμή, οι ρωσικές μονάδες ανασυντάσσονται σκόπιμα», πρόσθεσε στο σχόλιό του, παρόλο που υπάρχουν ελάχιστα σημάδια για αυτό.

Αυτό θέτει το ερώτημα πώς το Κρεμλίνο θα διεξαγάγει εφεξής τον πόλεμο έχοντας υποστεί τη χειρότερη εβδομάδα ολόκληρης της εκστρατείας. Φαίνεται ότι δεν υπάρχουν μονάδες υψηλής ποιότητας. Ορισμένες υπάρχουσες τακτικές ομάδες τάγματος έχουν ανασυσταθεί. Εθελοντικά τάγματα έχουν συσταθεί σε όλη τη Ρωσία για να σχηματίσουν ένα Τρίτο Σώμα Στρατού. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι Ρώσοι έχουν έλλειψη πυρομαχικών, και ότι στρέφονται ακόμη και στη Βόρεια Κορέα για προμήθειες.

Ο Στεπανένκο, του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, είπε στο CNN ότι η αξιοσημείωτη επιτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης θα αναγκάσει την επανεκτίμηση του τρόπου χρήσης του νέου ρωσικού σώματος του στρατού.

Ο Στεπανένκο, ο οποίος μελετά τη στρατολόγηση και την οργάνωση του ρωσικού στρατού, λέει ότι οι Ρώσοι «μπορεί να προσπαθήσουν ακόμα να χρησιμοποιήσουν αυτές τις μονάδες για να σταματήσουν την ουκρανική αντεπίθεση στο Χάρκοβο, αν και η βιασύνη κακοεκπαιδευμένων και απροετοίμαστων ακατέργαστων μονάδων σε τέτοιες επιχειρήσεις θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη προσπάθεια».

Πιστεύει ότι δεδομένης της ρωσικής ανάγκης για φρέσκο ​​ανθρώπινο δυναμικό, «είναι πιθανό οι ρωσικές δυνάμεις να αναπτύσσουν αυτά τα στοιχεία απευθείας στην πρώτη γραμμή σε κάθε περίπτωση με βάση τις αναφορές ότι κάποια τάγματα εθελοντών πολεμούν ήδη στο μέτωπο της Χερσώνας».

Ο ρωσικός στρατός μπορεί ακόμα να έχει σημαντική ισχύ όσον αφορά τις δυνάμεις πυραύλων, πυροβολικού και πυραύλων του. Όμως, παρά την ήδη ανακατεύθυνση της ανώτατης διοίκησης, οι χερσαίες επιχειρήσεις της φαίνονται ανεπαρκώς οργανωμένες, με μικρή αυτονομία να έχει εκχωρηθεί στους διοικητές. Η τελευταία εβδομάδα αποκάλυψε ζητήματα κινήτρων και ηγεσίας.

Είναι καιρός να αρχίσουμε να πολεμούμε πραγματικά

Ρώσοι μπλόγκερ που υποστήριξαν την επίθεση λένε ότι απαιτείται ριζική επανεξέταση. Κάποιος σχολίασε:

«Χρειάζεται αλλαγή προσέγγισης στον πόλεμο στην Ουκρανία. Κινητοποίηση της οικονομίας και της βιομηχανίας. Δημιουργία κέντρου πολιτικού ελέγχου για τον πόλεμο».

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και ο Στρέλκοφ, λέγοντας ότι είναι καιρός «να αρχίσουμε να πολεμάμε πραγματικά (με τον στρατιωτικό νόμο, την κινητοποίηση του στρατού και της οικονομίας.)».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, ο Πούτιν απέφυγε μια γενική κινητοποίηση, η οποία μπορεί να μην είναι δημοφιλής στο εσωτερικό.

Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε εάν το Κρεμλίνο θα πεισμώσει τώρα σε μια προσπάθεια να ολοκληρώσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση ή θα αρχίσει να αναζητά μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων.

Η πρώτη επιλογή μοιάζει με αποτέλεσμα των γεγονότων της τελευταίας εβδομάδας.  Η ηΗδεύτερη θα ήταν ταπεινωτική. Η τρίτη πιθανότητα, ίσως η πιο πιθανή, είναι ότι η Ρωσία θα επιμείνει με την επίθεσή της εκατοστό προς εκατοστό, ενώ θα καταλαμβάνει ελάχιστα έως καθόλου πρόσθετα εδάφη. Αλλά τώρα αντιμετωπίζει έναν αντίπαλο με τον άνεμο στα πανιά του και φρέσκες δόσεις δυτικής στρατιωτικής βοήθειας να ετοιμάζονται για τους χειμερινούς μήνες.

Eπιπτώσεις σε όλη τη ρωσική επιχείρηση, λέει το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας

Η επιτυχία των ουκρανικών δυνάμεων να απωθήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από την περιοχή του Χάρκοβου «έχει σημαντικές επιπτώσεις για τον συνολικό επιχειρησιακό σχεδιασμό της Ρωσίας», και για το ηθικό των στρατιωτών της στο έδαφος., σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως αναφέρει σημερινή του ανακοίνωση για την πορεία των μαχών.

«Η ήδη περιορισμένη εμπιστοσύνη που έχουν τα στρατεύματα στην ανώτερη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας είναι πιθανό να επιδεινωθεί περαιτέρω», αναφέρει.

 

 

Με πληροφορίες από CNN

Ευθείες απειλές από το Ιράν κατά του Ισραήλ: «Αναπτύξαμε drone- καμικάζι για να χτυπήσει Τελ Αβίβ και Χάιφα»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: