Η μαζική υποχώρηση των Ρώσων στο Χάρκοβο και η σουρεαλιστικά ύποπτη σιγή Πούτιν που… εγκαινιάζει Ρόδα Λούνα Παρκ… [video]

Γενική άποψη ενός βομβαρδισμένου εμπορικού κέντρου στο Χάρκοβο στις 10 Σεπτεμβρίου 2022. EPA, SERGEY KOZLOV




Τα στρατεύματα της πρώτης γραμμής της Ρωσίας έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους στη βορειοανατολική περιοχή Χάρκοβο της Ουκρανίας, καθώς ουκρανοί στρατιώτες το Σάββατο προχωρούσαν σε ένα blitzkrieg για να απελευθερώσουν τα κατεχόμενα εδάφη.

Τις τελευταίες ημέρες, τα ουκρανικά στρατεύματα σημείωσαν απροσδόκητα γρήγορα κέρδη σε μια αντεπίθεση στα ανατολικά του Χάρκοβο, επιτίθενται σε βασικές στρατηγικές πόλεις όπως η Balakliia, το Kupiansk και το Izyum, που είναι ζωτικής σημασίας για τον εφοδιασμό και την επιμελητεία των ρωσικών δυνάμεων που εδρεύουν στα ανατολικά. Περιοχή Ντονμπάς. Μετά από αρκετές εβδομάδες κατά τις οποίες η σύγκρουση φαινόταν να οδηγείται σε αδιέξοδο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι οπλισμένοι από το ΝΑΤΟ Ουκρανοί επιδιώκουν τώρα να εκμεταλλευτούν τη δυναμική, με μια επίθεση με δύο σκέλη στο Χάρκοβο στα ανατολικά και στη Χερσώνα στα νότια.

Την ίδια επιχειρησιακή εικόνα μεταδίδουν και οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών που σε σημερινή τους ενημέρωση αναφέρουν ότι «οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποκομίζουν σημαντικά κέρδη στην περιοχή του Χαρκόβου κατά τις τελευταίες 24 ώρες. Η Ρωσία πιθανόν έχει αποσύρει μονάδες από την περιοχή, αλλά οι εχθροπραξίες συνεχίζονται γύρω από τις πόλεις Κουπιάνσκ και Ιζιούμ», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε ανάρτησή του στο Twitter.

 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προσπάθησε να περιγράψει τις ουκρανικές επιτυχίες στο Χάρκοβο και την ρωσική υποχώρηση ως σύμφωνα με τους στόχους της περιβόητης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Ρώσο στρατηγό Igor Konashenkov, οι Ρώσοι στρατιώτες «που βρίσκονται στις περιοχές» Izyum και Balakliia, οι οποίες απελευθερώθηκαν από τα ουκρανικά στρατεύματα την Παρασκευή, «ανασυγκροτήθηκαν και μεταφέρθηκαν» στη γειτονική περιοχή του Ντόνετσκ για «να εντείνουν τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση του Ντόνετσκ» ”

«Προκειμένου να αποφευχθούν ζημιές στα ρωσικά στρατεύματα, ισχυρά πυρά κατευθύνθηκαν προς στον εχθρό με αεροπορία, πυραύλους και πυροβολικό», πρόσθεσε.

Η ύποπτη σιωπή και τα σουρεάλ εγκαίνια

Ο ίδιος ο Πούτιν έχει διατηρήσει μια ύποπτη σιωπή για τις στρατιωτικές αυτές αποτυχίες, παρόλο που οι ειδήσεις για τις υποχωρήσεις έχουν αρχίσει να διεισδύουν στα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Σε μία αρκετά σουρεαλιστική στιγμή, ο Πούτιν συμμετείχε μέσω βιντεοδιάσκεψης στα εγκαίνια μιας γιγάντιας Ρόδας Λούνα Παρκ το Σάββατο για να γιορτάσει την επέτειο της πόλης της Μόσχας.

 

Στην ομιλία του έκανε μία μικρή μόνο αναφορά στην ουκρανική σύγκρουση, σημειώνοντας ότι στις επιχειρήσεις συμμετείχαν «στρατιώτες που αγωνίζονταν για μια ειρηνική ζωή στο Ντονμπάς, […] οικογένειες, από αυτούς τους συμπολεμιστές μας, που πέθαναν, και έδωσαν τη ζωή τους για τη Ρωσία».

Πιστοί Ρώσοι στρατιωτικοί ειδήμονες -και ακόμη και ένας αξιωματούχος – έχουν αρχίσει να αμφισβητούν την ικανότητα όσων ηγούνται του πολέμου στην Ουκρανία.

Φυσικά και είναι αποτέλεσμα λαθών

Ο Daniil Bezsonov, αναπληρωτής υπουργός Πληροφοριών για τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ που υποστηρίζεται από τη Μόσχα, δήλωσε απερίφραστα ότι η υποχώρηση από το Izyum και άλλους οικισμούς γύρω από το Χάρκοβο ήταν «φυσικά… αποτέλεσμα λαθών που έγιναν από την ανώτατη διοίκηση».

Η Μόσχα αναγκάστηκε να αποσύρει τις δυνάμεις της για να αποφύγει την περικύκλωση της μεγάλης στρατιωτικής της ομάδας με έδρα το Izyum και τα περίχωρα.

Η τρέχουσα αντεπίθεση είναι η πιο γρήγορη αλλαγή στην πρώτη γραμμή του ουκρανικού μετώπου από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα εγκατέλειψαν την πολιορκία του Κιέβου και αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από την πρωτεύουσα και τη βόρεια Ουκρανία στις αρχές Μαρτίου.

Το απόγευμα της Παρασκευής, τα πρώτα πλάνα που προφανώς καταγράφηκαν από Ουκρανούς στρατιώτες εμφανίστηκαν από τα περίχωρα του Izyum. Ένα σύντομο βίντεο παρουσίαζε μια ουκρανική σημαία να υψώνεται πάνω από ένα σημείο ελέγχου, δίπλα σε μια πινακίδα του δρόμου με το όνομα της πόλης.

Λίγες ώρες πριν, ουκρανικές πηγές ανέφεραν την ανακατάληψη της κατεχόμενης από τη Ρωσία πόλης Kupiansk, ενός σημαντικού σιδηροδρομικού κόμβου κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Ο Όλεγκ Νικολένκο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, δημοσίευσε στο Twitter μια φωτογραφία που προφανώς τραβήχτηκε στην κεντρική πλατεία του Κουπιάνσκ με μια ομάδα στρατιωτών να κρατούν μια ουκρανική σημαία. «Τα ουκρανικά στρατεύματα προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανία, απελευθερώνοντας περισσότερες πόλεις και χωριά. Το θάρρος τους, σε συνδυασμό με τη δυτική στρατιωτική υποστήριξη, φέρνει εκπληκτικά αποτελέσματα», είπε.

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία».

Οξεία επιχειρησιακή κρίση που εξελίσσεται σε μεγάλη ήττα

Ωστόσο, ορισμένα ρωσικά στρατιωτικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί μόνο από το τμήμα του Kupiansk που βρίσκεται στη δυτική όχθη του ποταμού Oskil, που χωρίζει την πόλη σε δύο μέρη.

Ο Igor Girkin, ένας από τους ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία το 2014-2015, είπε ότι ο ρωσικός στρατός αντιμετωπίζει «μια οξεία επιχειρησιακή κρίση σε έναν ευρύ τομέα του μετώπου, η οποία έχει ήδη κλιμακωθεί σε μεγάλη ήττα».

 

«Τώρα, το μόνο που απομένει για την πλευρά μας είναι η Ρωσία να εξετάσει πώς θα αποτρέψει περαιτέρω οπισθοδρομήσεις και την κλιμάκωση μιας επιχειρησιακής ήττας σε στρατηγική», είπε. Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία έχει ήδη κερδίσει «τη μάχη για την ανάκτηση της πρωτοβουλίας».

Ενώ η προσοχή εστιάζεται σε μεγάλο βαθμό στις αστραπιαίες προόδους της Ουκρανίας προς τα ανατολικά, οι ένοπλες δυνάμεις ανασύρουν επίσης τη γη στο νότο προς το λιμάνι Χερσών της Μαύρης Θάλασσας.

Η Natalia Humeniuk, εκπρόσωπος των ουκρανικών δυνάμεων στο νότο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είπε ότι τα στρατεύματα είχαν προχωρήσει μεταξύ «δύο έως αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα» στο νότιο μέτωπο.

Πηγή: Politico Russian forces in full retreat from Kharkiv as Ukraine seeks to turn tide of war

Φεύγουν τρέχοντας από το μέτωπο του Χάρκοβο οι Ρώσοι: Οι ουκρανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν την πόλη Μπαλάκλια [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: