Πάει προς γενική επιστράτευση ο Πούτιν; Νέος νόμος για σκληρές ποινές σε αντιρρησίες, λιποτάκτες ή παραδιδόμενους

FILE PHOTO: Εικόνα από την στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα. . EPA/MAXIM SHIPENKOV




Οι Ρώσοι νομοθέτες ψήφισαν σαρωτική νομοθεσία την Τρίτη που εισάγει ποινές φυλάκισης έως και 15 ετών για πράξεις εν καιρώ πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης, καθώς οι δυνάμεις της χώρας αντιμετωπίζουν μεγάλες αποτυχίες στο πεδίο της μάχης σχεδόν επτά μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία .

Η οικειοθελής παράδοση και η λεηλασία τιμωρούνται με 10 και 15 χρόνια φυλάκιση, αντίστοιχα, με την “επιστράτευση, το στρατιωτικό νόμο και καιρό πολέμου» να αναφέρονται ως επιβαρυντικές περιστάσεις.

Η λιποταξία κατά τη διάρκεια της επιστράτευσης ή του πολέμου θα τιμωρείται έως και 10 χρόνια, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που συντάχθηκε από μέλη όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο ρωσικό κοινοβούλιο .

Οι αντιρρησίες συνείδησης τιμωρούνται με φυλάκιση έως και τριών ετών σε καιρό πολέμου.

Το νομοσχέδιο εισάγει τις έννοιες της «επιστράτευσης, του στρατιωτικού νόμου και του πολέμου» που δεν αναφέρονταν προηγουμένως στον Ρωσικό Ποινικό Κώδικα, σύμφωνα με τον δικηγόρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα Πάβελ Τσίκοφ, ο οποίος αναφέρθηκε πρώτος στο σχέδιο νόμου της Δούμας.

Οι παρατηρητές εικάζουν ότι το πέρασμά του ανοίγει το δρόμο για γενική κινητοποίηση εν μέσω των προσπαθειών της Ρωσίας να αναπληρώσει τα εξαντλημένα στρατεύματά της στην Ουκρανία.

Οι στρατιώτες που αρνούνται την υπηρεσία μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι με φυλάκιση  ακόμη και χωρίς στρατιωτικό νόμο, δήλωσε ο στρατιωτικός δικηγόρος Maxim Grebenyuk στον ανεξάρτητο ειδησεογραφικό ιστότοπο Vyorstka.

  • Η Κρατική Δούμα, η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, ψήφισε ομόφωνα υπέρ του νομοσχεδίου, είπε ο Τσίκοφ.

Η άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, αναμένεται να εγκρίνει το νομοσχέδιο την Τετάρτη, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι όροι φυλάκισης εν καιρώ πολέμου θα τεθούν σε ισχύ την ημέρα που ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράψει το νομοσχέδιο.

 

Mε πληροφορίες από The Moscow Times

 

Επελαύνουν και με εγκαταλελειμμένα ρώσικα τανκς οι Ουκρανοί: Πανικός στη Μόσχα – Άρον άρον δημοψηφίσματα για να γίνουν…Ρωσία τα κατεχόμενα [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: