Οργιάζουν οι απατεώνες στο Ιντερνετ: Αυξήθηκαν 20% τα κρούσματα phising στην Κύπρο

FILE PHOTO: Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ανδρέα Αναστασιάδη, αυτό το διάστημα απασχολεί έντονα το Τμήμα, το θέμα με τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα. Photo: Gerd Altmann via Pixabay.com




Έξαρση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις απάτες μέσω του διαδικτύου με πολλούς Κύπριους να έχουν πέσει θύματα επιτήδειων που δεν φαντάζεστε τι κόλπα μετέρχονται για να ξεγελούν ανυποψίαστους πολίτες.

Η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας γίνεται καθημερινά δέκτης καταγγελιών από πολίτες που είτε έπεσαν θύματα, είτε έγιναν δέκτες περίεργων μηνυμάτων τύπου phising αλλά δεν ενέδωσαν στις δέλεαρ προτάσεις είτε για γρήγορο κέρδος με κρυπτονομίσματα, είτε για να παραλάβουν δήθεν κάποιο δέμα.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ανδρέα Αναστασιάδη, αυτό το διάστημα απασχολεί έντονα το Τμήμα, το θέμα με τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα.

Όπως εξήγησε, διεθνείς απατεώνες αποστέλλουν μηνύματα κυρίως στο instagram και αναφέρουν ότι ένας φίλος σας (κατονομάζεται) έχει κερδίσει μετά από επένδυση σε κρυπτονομίσματα και καλούν τον παραλήπτη του μηνύματος να επενδύσει και αυτός.

Μάλιστα, σου δίνουν εγγύηση μίνιμουμ κέρδους. Μόλις το θύμα καταθέσει τα χρήματα, αποκτά πρόσβαση σε έναν ψεύτικο πίνακα επενδύσεων όπου υποτίθεται ότι του επιτρέπει να παρακολουθεί τα ημερήσια κέρδη, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση μιας νόμιμης επένδυσης, με απώτερο σκοπό να δελεαστεί και να καταθέσει ακόμα περισσότερα χρήματα.

Η απάτη αποκαλύπτεται όταν το θύμα προσπαθήσει να κάνει ανάληψη χρημάτων από την πλατφόρμα.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι πολλοί έχασαν από 5.000 – 25.000 ευρώ και συστήνει στο κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό ειδικά σε θέματα επένδυσης κρυπτονομισμάτων και αν δεν έχει γνώσεις να απευθύνεται σε ειδικούς πριν προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση. 

Επίσης, συνεχίζονται οι απάτες με την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mails) με σήματα της Κυπριακής ή της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου πληροφορούν τον παραλήπτη ότι εμπλέκεται σε υπόθεση παιδικής πορνογραφίας και τους καλούν να συνδεθούν με κάποιο σύνδεσμο «για τακτοποίηση του ζητήματος».

Κάποιοι ενώθηκαν με τον σύνδεσμο που τους αποστέλλεται, ωστόσο όταν τους ζητήθηκε να καταβάλουν χρήματα ευτυχώς αρνήθηκαν.

Με πληροφορίες από “Φιλελεύθερος”-Μιχάλης Χατζηβασίλης

Κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες για σήμερα και αύριο στην Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: