Εγκαινιάζεται σήμερα από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου το ανακαινισμένο σπίτι του Καβάφη στην Αλεξάνδρεια: «Ζωντανό» μουσείο, εμποτισμένο με την τέχνη του μεγάλου ποιητή [video, photos]

File Photo Άποψη από το σπίτι του Καβάφη, στην Αλεξάνδρεια Πηγή photo: Ίδρυμα Ωνάση




Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μεταβαίνει σήμερα 10/05 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, προκειμένου να εγκαινιάσει την ανακαινισμένη Οικία Καβάφη, μετά από πρόσκληση του πρόεδρου του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Παπαδημητρίου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης (έως τις 12/05) η ΠτΔ θα συναντηθεί με τον πάπα και πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’, καθώς και με μέλη των ελληνικών κοινοτήτων Αλεξανδρείας και Καΐρου.

Η Οικία – Μουσείο Καβάφη, όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Αλεξανδρινός ποιητής, βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στον αριθ. 4 της οδού Κ. Καβάφη, όπως μετονομάστηκε προς τιμήν του ποιητή η πρώην οδός Σαρμ ελ Σέιχ (Sharm el-Sheikh).

Η Οικία Καβάφη – το μέρος όπου ο Κ. Π. Καβάφης έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και δημιούργησε δεκάδες από τα έργα που τον ανέδειξαν σε παγκόσμιο ποιητή αποκαταστάθηκε και αναδιαμορφώθηκε, ώστε να αναδειχθεί η εικόνα της κατοικίας όπως ήταν στα χρόνια που έζησε ο ποιητής, να φωτιστούν η σχέση του με την πόλη της Αλεξάνδρειας και ο αντίκτυπος του έργου του έως σήμερα, αλλά και για να μας μεταφέρει πίσω στον χρόνο.

Πηγή φωτογραφίας: Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Η αποκατάσταση και η ανάδειξη του σπιτιού όπου έζησε ο Κ. Π. Καβάφης έγινε από το Ίδρυμα Ωνάση, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το οποίο και τη διαχειρίζεται.

Η Οικία Καβάφη – ή αλλιώς το Μουσείο Καβάφη – στην Αλεξάνδρεια εγκαινιάστηκε το 1992 με πρωτοβουλία του ιστορικού και συγγραφέα Kωστή Μοσκώφ (1939-98), ενός ενεργητικού και χαρισματικού ανθρώπου των γραμμάτων και της επιστήμης, αλλά και Μορφωτικού Ακόλουθου στην Ελληνική Πρεσβεία του Καΐρου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αίγυπτο, ο Μοσκώφ δημιούργησε το Μουσείο Καβάφη με σκοπό τη στήριξη των σπουδών ποίησης μέσα από τα Καβάφεια Συνέδρια, που καθιέρωσε και ακόμη πραγματοποιούνται στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, παράλληλα με άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Πηγή φωτογραφίας: Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Από τις πέντε μέχρι τις οκτώ τα βράδια, ο Καβάφης δεχόταν στο κόκκινο σαλόνι του σπιτιού τους φίλους του κι ανάμεσά τους πολλούς επισκέπτες από την Ελλάδα. Στο διαμέρισμα υπήρχαν αντικείμενα που ανήκαν στην οικογένεια του ποιητή: παλιά ξυλόγλυπτα, βελούδινες πολυθρόνες, τραπεζάκια με ψηφιδωτό φίλντισι, μεταξωτά μαξιλάρια και πορσελάνινες λάμπες πάνω σε μαρμάρινα τραπέζια. Παντού στους τοίχους υπήρχαν οικογενειακά πορτρέτα.

Ω

Αν και τα έπιπλα του ποιητή, που βρίσκονταν στο διαμέρισμά του, πουλήθηκαν από τους κληρονόμους του, έχουν ανακατασκευαστεί με τη βοήθεια φωτογραφιών.

Ο Καβάφης πέθανε στο σπίτι αυτό στις 2 η ώρα το πρωί της 29ης Απριλίου 1933, ημέρα των γενεθλίων του, σε ηλικία 70 χρονών. Η κηδεία του έγινε το απόγευμα της ίδιας ημέρας από τη γειτονική εκκλησία του Αγίου Σάββα και ενταφιάστηκε στον οικογενειακό τάφο του ελληνικού νεκροταφείου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ίδρυμα Ωνάση, wikipedia, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Eνάτη Συμφωνία του Μπετόβεν: Η περιπέτεια του μοναδικού μουσικού αριστουργήματος που επανενώθηκε μετά τη λήξη του Ψυχρού πολέμου [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: