«Είμαστε έτοιμοι και για το χειρότερο σενάριο», λέει ο Χαρδαλιάς: Τα ελληνικά σύνορα προστατεύονται αποτελεσματικά

FILE PHOTO: O υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς σε παλαιότερη επίσκεψή του σε Επιτηρητικά Φυλάκια (ΕΦ) του Στρατού Ξηράς στη Λέσβο, τη μικρονησίδα Παναγιά και τις Οινούσσες. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ , STR




«Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, ακόμα και για το χειρότερο δυνατό σενάριο», δήλωσε για τα ελληνοτουρκικά και τις συνεχείς προκλήσεις της Αγκυρας, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα ελληνικά σύνορα σε ξηρά, αέρα και θάλασσα προστατεύονται αποτελεσματικά χάρη στο αδιαπέραστο τείχος που υψώνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, ανέφερε ο υφυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Karfitsa».

Για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι «οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα, από τη φύση τους, δεν μπορούν να συγκριθούν με οποιαδήποτε άλλη κατηγορία δαπανών, αφού στοχεύουν στην προστασία του ύψιστου δημόσιου αγαθού της εθνικής άμυνας».

«Και η εθνική άμυνα συνιστά το αναγκαίο προαπαιτούμενο για την πραγμάτωση όλων των υπόλοιπων εθνικών στόχων, το ίδιο το θεμέλιο της υπόστασης της πατρίδας μας», πρόσθεσε.

Το δίλημμα «εξοπλισμοί ή δημοσιονομική σταθερότητα», όπως είπε, «είναι παραπειστικό και όσοι το χρησιμοποιούν εκτίθενται. Χρειαζόμαστε και δημοσιονομική ισορροπία και στιβαρή εθνική άμυνα. Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να τις εξασφαλίσει αμφότερες».

Όσον αφορά την Τουρκία, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως «συνεχίζει να λειτουργεί ως παράγοντας αστάθειας και υποδαύλισης της έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν ακόμα αυτής».

«Οι παλινωδίες της ηγεσίας της καταδεικνύουν ότι δεν αντιλαμβάνεται τη συμφωνία για συστράτευση εναντίον του επιθετικού αναθεωρητισμού, καθώς και το κάλεσμα για σταθερότητα, τα στοιχεία που κυριαρχούν στους διεθνείς οργανισμούς και συμμαχίες όπου ανήκει ή διατείνεται ότι επιθυμεί να ενταχθεί», συμπλήρωσε.

Για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία επεσήμανε ότι «επιχειρεί πάντοτε με γνώμονα τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το οποίο εξάλλου είναι η “ναυαρχίδα” της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

«Από την άλλη πλευρά», συνέχισε, «έχουμε μία Τουρκία η οποία χρησιμοποιεί τις Ένοπλες Δυνάμεις της ως εργαλείο προβολής του νέο-οθωμανικού αναθεωρητισμού της, καταπατώντας συστηματικά θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Ας μη γελιέται λοιπόν η Άγκυρα: Έχουμε επιλέξει να μην είμαστε ίδιοι, και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι οι σύμμαχοι και εταίροι μας. Ο δρόμος για τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Τουρκίας δεν είναι δυνατόν να χαραχθεί με τα μυθεύματα και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, αλλά μόνο μέσα από την ειλικρινή και ανεπιφύλακτη ένταξή της στο στρατόπεδο όσων σέβονται τη διεθνή νομιμότητα».

Στην ερώτηση αν υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της έντασης, από την πλευρά της Άγκυρας, επιχειρηθεί μια επανάληψη της άνοιξης του 2020, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε:

«Εκτιμώ ότι η υπερβολική δημόσια συζήτηση σχετικά με τις πιθανές βλέψεις της Τουρκίας στερείται νοήματος ή μπορεί ακόμα και να λειτουργεί βλαπτικά. Είναι δεδομένο ότι αντιμετωπίζουμε μια απρόβλεπτη γείτονα, η οποία εδώ και αρκετό καιρό λειτουργεί σπασμωδικά.

»Ας μην αναζητούμε διαρκώς, εν είδη «Μαντείου των Δελφών», κάποιο υποτιθέμενο βαθύτερο νόημα πίσω από κάθε επίδειξη τουρκικής αμετροέπειας, ούτε να υπεραναλύουμε τη σχεδόν καθημερινή τουρκική παραβατικότητα.

»Οι Ένοπλες Δυνάμεις και όλοι οι υπόλοιποι φορείς που είναι επιφορτισμένοι με την προστασία και επιτήρηση των συνόρων επαγρυπνούν και παίρνουν τις κατάλληλες αποφάσεις για τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας. Για παράδειγμα, πρόσφατα αποφασίστηκε από το ΚΥΣΕΑ η επέκταση του φράχτη στον Έβρο και η προμήθεια επιπλέον εξοπλισμού για την επιτήρηση της μεθορίου.

»Ελπίζω πάντως ότι η Άγκυρα έβγαλε τα κατάλληλα συμπεράσματα από την καίρια ελληνική αντίδραση το 2020 και δεν θα εκτεθεί σοβαρά εκ νέου. Σε κάθε περίπτωση, εμείς είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, ακόμα και για το χειρότερο δυνατό σενάριο».

Μιλώντας για την κλιματική κρίση, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι «αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς μας. Συνιστά μία πραγματική υπαρξιακή απειλή, η οποία σχετίζεται με κάθε πτυχή του δημόσιου βίου».

«Είναι αυτονόητο», πρόσθεσε, «ότι αγγίζει και τις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού επηρεάζει τον επιχειρησιακό τους σχεδιασμό, φθείρει τις στρατιωτικές υποδομές, αυξάνει το κόστος συντήρησης των μέσων και των υλικών και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του προσωπικού. Επιπλέον, οι διάφορες φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση επιτάσσουν την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων, ένα σοβαρό καθήκον που έρχεται να επιβαρύνει την -ήδη εξαιρετικά απαιτητική- κύρια αποστολή τους».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Τα F-16 Viper όπλο ελευθερίας για την εσχατιά της Ελλάδας, το ισχυρό μήνυμα αποτροπής από το πρώτο γεράκι της αεροπορίας, άλλες 15 «οχιές» ήδη στα σκαριά…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: