Η Τουρκία συμβάλλει στη διατήρηση της αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο: Έκθεση της Γερουσίας για τη θέση της Γαλλίας στη Μεσόγειο

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν. EPA, CHRISTOPHE PETIT TESSON




Δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού της γαλλικής Γερουσίας PUBLIC SÉNAT με υπογραφή Lucille Gadler και τίτλο “Η Γερουσία συνιστά να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των οικονομικών και στρατηγικών μέσων της Γαλλίας στη Μεσόγειο” αναφέρεται σε όσα προτείνει έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της γαλλικής Γερουσίας έναντι -όπως σημειώνεται- της  στρατιωτικοποίησης των διεθνών σχέσεων στη Μεσόγειο με στόχο την εκ νέου εδραίωση της θέσης της Γαλλίας στη λεκάνη της Μεσογείου.

Την εν λόγω έκθεση υπογράφουν οι  Catherine Dumas και Isabelle RaimondPavero προειδοποιώντας για την ανάγκη ανάπτυξης οικονομικών, στρατηγικών και στρατιωτικών πόρων της Γαλλίας στη μεσογειακή λεκάνη.

Η έκθεση επισημαίνει τον κίνδυνο ασφάλειας στη Λιβύη, τις αυξημένες κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες της Βόρειας Αφρικής από την Αραβική Άνοιξη καθώς και τον περιβαλλοντικό κίνδυνο που επιβαρύνει την περιοχή.

Όπως σημειώνεται, η έκθεση επανέρχεται στον πολλαπλασιασμό των περιστατικών στην ανατολική Μεσόγειο, όπως φαίνεται ιδιαίτερα από την αναχαίτιση το 2018 από τουρκικά στρατιωτικά σκάφη ενός σκάφους εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (Saipem 12000) στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου ή από την στοχοποίηση, το καλοκαίρι του 2020, της γαλλικής φρεγάτας Courbet.

«Αυτά τα θαλάσσια περιστατικά, στα οποία προστίθενται αφενός πρόσφατα επεισόδια παραβίασης του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία και αφετέρου ανοιχτά απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κατά της Ελλάδας το καλοκαίρι του 2022, συμβάλλουν στη διατήρηση μιας κατάστασης αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο και  στην τροφοδότηση του κινδύνου μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης» γράφει η έκθεση.

Παράλληλα, οι εισηγήτριες ανησυχούν για τους κινδύνους που προκύπτουν από τη μείωση της δυτικής επιρροής, ιδίως των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γαλλίας, τη στιγμή που η Κίνα και η Ρωσία συνεχίζουν να πολλαπλασιάζουν τις επενδύσεις τους στην περιοχή της Μεσογείου.

Οι εισηγήτριες συνιστούν ιδίως να ληφθεί ως βάση ο επόμενος νόμος στρατιωτικού προγραμματισμού (LPM) που ανακοινώθηκε το 2023 προκειμένου να συνεχιστεί η πολιτική του επανεξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων λαμβάνοντας υπόψη το υποβαθμισμένο πλαίσιο στη Μεσόγειο.

Ταυτόχρονα, συνιστάται επίσης η ανάπτυξη εργαλείων για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην χάσει τη «μάχη των αφηγημάτων» στη Μεσόγειο.

Τέλος, η έκθεση επιμένει στην ανάγκη αναμόρφωσης της συνεργασίας μεταξύ της Ατλαντικής Συμμαχίας και του ΝΑΤΟ και διευκρίνισης των ρόλων τους αντίστοιχα. Αυτή η κατανομή ρόλων είναι ουσιαστική, ιδιαίτερα σε μια περιοχή «όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει αυξανόμενη σημασία λόγω του επαναπροσανατολισμού των αμερικανικών στρατηγικών προτεραιοτήτων προς την Ασία», καταλήγει η έκθεση.

ΠΗΓΗ: PUBLIC SÉNAT – Le Sénat recommande d’accélérer le déploiement des moyens économiques et stratégiques de la France en Méditerranée

Οι Τούρκοι βλέπουν συνωμοσία της Δύσης με το Ισραήλ για δημιουργία κουρδικού κράτους: Οι ύβρεις εναντίον της Ελλάδας…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: