«Η Γέφυρα του Λονδίνου Έπεσε»: Το πένθος, ο ύμνος και η στέψη – Το βαρύ βρετανικό πρωτόκολλο μετά τον θάνατο της Ελισάβετ [videos]

H φρουρά του Μπάκινγχαμ. EPA, NEIL HALL




Ένας ύμνος που αλλάζει, νέα γραμματόσημα και σύντομα μια μεγάλη τελετή στέψης: από την ανακοίνωση του θανάτου μέχρι την ενθρόνιση του διαδόχου, όλα έχουν προετοιμαστεί μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια με το πρωτόκολλο υπό την κωδική ονομασία «Γέφυρα του Λονδίνου».

Όλα είναι έτοιμα, τακτοποιημένα μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Μετά τον θάνατο ενός μονάρχη, υπάρχει ένα εξαιρετικά ακριβές, προγονικό πρωτόκολλο, το οποίο αναθεωρείται τακτικά με την πάροδο των ετών.

Το πρωτόκολλο έχει προγραμματιστεί να ακολουθηθεί μόλις η βασίλισσα αφήσει την τελευταία της πνοή. Αυτή ακριβώς τη στιγμή, την ακριβή ώρα που θα εκφωνηθεί ο θάνατος, ο μεγαλύτερος γιος της, Κάρολος, θα γίνει βασιλιάς.

Αλλά η λαμπρότητα της στέψης του νέου κυρίαρχου θα περιμένει την ολοκλήρωση μιας μακράς περιόδου πένθους.

Η τελευταία κηδεία Βρετανού μονάρχη χρονολογείται πριν από εβδομήντα χρόνια.

Ήταν τον Φεβρουάριο του 1952, η κηδεία του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’, του πατέρα της Ελισάβετ Β’.

«Με τη μεγαλύτερη θλίψη ανακοινώνουμε αυτή την είδηση…» δήλωνε με επισημότητα ο Τζον Σναγκ, παρουσιαστής του BBC. Η πληροφορία επαναλήφθηκε επτά φορές, κάθε δεκαπέντε λεπτά, σε όλα τα κύματα του BBC, μετά από απόλυτη σιωπή πέντε ωρών.

” Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε”

Το σχέδιο που αφορά στον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄και το οποίο εκπονήθηκε από τα Ανάκτορα του Μπάικγχαμ, ονομάστηκε “Γέφυρα του Λονδίνου”.  Επομένως, με τη φράση αυτή, «Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε», ο ιδιωτικός γραμματέας της βασίλισσας θα ειδοποιήσει την πρωθυπουργό, Λιζ Τρας, για το θλιβερό γεγονός.

Η Λιζ Τρας μόλις την περασμένη τρίτη, ως 15η αρχηγός της κυβέρνησης της βασίλισσας  είχε έρθει για να της δώσει τα διαπιστευτήριά της στο σκωτσέζικο κάστρο Μπάλμοραλ.

Η βασιλική οικογένεια δημοσίευσε μια φωτογραφία της βασίλισσας, στην οποία η μονάρχης φαίνεται πολύ αδύναμη, ακουμπισμένη σε ένα μπαστούνι, αλλά χαμογελαστή. Ίσως αυτή να ήταν η τελευταία επίσημη φωτογραφία της 96χρονης Ελισάβετ Β’.

Ο κωδικός «Ο Πϋργος του Λονδίνου Έπεσε» θα επαναληφθεί στη συνέχεια μέσα από τις ασφαλείς γραμμές επικοινωνίας της κυβέρνησης για να τεθεί σε κίνηση η τεράστια οργάνωση που απαιτεί αυτό το μνημειώδες γεγονός για το βασίλειο.

  • Μόλις η είδηση ​​μεταδοθεί στα μέλη της κυβέρνησης και στις πρεσβείες στο εξωτερικό, ένας υπηρέτης  θα βγει πεζός από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να καρφώσει την επίσημη ειδοποίηση του θανάτου της Βασίλισσας στην πύλη του παλατιού.

 

Μεσίστιος ο Union Jack , δωδεκαήμερο εθνικό πένθος

Στα μέσα ενημέρωσης, και συγκεκριμένα στα κανάλια του BBC, του βρετανικού δημόσιου ειδησεογραφικού συγκροτήματος, τα προγράμματα θα ανασταλούν και θα αντικατασταθούν από προγράμματα γύρω από την απώλεια της βασίλισσας. Όλοι οι παρουσιαστές θα είναι ντυμένοι στα μαύρα.

Θα κηρυχθεί εθνικό πένθος δώδεκα ημερών, τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου θα αναστείλουν τις εργασίες τους και οι Βρετανοί θα κληθούν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους νωρίτερα για να πάνε στο σπίτι. Το φέρετρο με τη σορό της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ θα τοποθετηθεί στη συνέχεια στο χολ του Παλατιού του Γουέστμινστερ για να αποτίσουν τα σέβη τους οι αξιωματούχοι και το κοινό, πριν από την κηδεία.

  • Η επικήδεια τελετή θα γίνει στο κοντινό Αβαείο του Γουέστμινστερ, ή στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου. Θα ιερουργήσει ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ, επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Κατά τις εννέα ημέρες μετά τον θάνατο, ο νέος βασιλιάς αναμένεται να επισκεφθεί τις τέσσερις περιοχές του βασιλείου, στην Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Union Jack, η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου,  θα κυματίζει μεσίστιος σε όλα τα επίσημα κτίρια, στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο.

Οι αξιωματούχοι θα φορούν μαύρα περιβραχιόνια στο αριστερό τους χέρι και θα ανοίξουν βιβλία συλλυπητηρίων σε όλες τις πρεσβείες.

Η κηδεία θα είναι  μια μεγαλειώδης τελετή, παρουσία εκατοντάδων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Η βασίλισσα είναι πιθανό να ταφεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ, την αγαπημένη της κατοικία, όπου είναι ήδη θαμμένοι οι γονείς της, ο Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ και η σύζυγός του Ελισάβετ, μαζί με τη μικρότερη αδερφή της Μαργαρίτα, η οποία πέθανε το 2002.

Θα αναπαυθεί δίπλα στον ο σύζυγός της  πρίγκιπα Φίλιππο που  πέθανε στις 9 Απριλίου 2021 σε ηλικία 99 ετών.

Στέψη σε αρκετούς μήνες

Στο ίδιο δευτερόλεπτο κιόλας με τον θάνατο της Ελισάβετ Β’, ο πρωτότοκος γιος της, ο πρίγκιπας Κάρολος, θα γίνει βασιλιάς.

Όμως, ενώ θα κατέχει τον τίτλο, δεν θα φορέσει ακόμη το στέμμα.

Μια επίσημη και μεγαλειώδης τελετή στέψης θα γίνει αργότερα, πιθανότατα μετά από μερικούς μήνες πένθους.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στέφθηκε μόνο στις 2 Ιουνίου 1953, δεκαέξι μήνες μετά τον θάνατο, στις 6 Φεβρουαρίου 1952, του πατέρα της, Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’.

Πολύ σύντομα, νέα γραμματόσημα των βασιλικών ταχυδρομείων [Royal Mail] θα τυπωθούν για να αντικαταστήσουν το προφίλ της Ελισάβετ Β’ με αυτό του Καρόλου Γ’. Και μια λέξη από τους στίχους του Εθνικού Ύμνου, φυσικά, θα αλλάξει από God Save the Queen σε God Save the King .

Ο Κάρολος θα γίνει επίσης αυτόματα αρχηγός των χωρών της Κοινοπολιτείας.

  • Σε αντίθεση με τη μητέρα του, που έγινε βασίλισσα σε ηλικία 25 ετών, ο Κάρολος θα ανέβει στο θρόνο στα 73 του χρόνια.

Ο πρωτότοκος γιος του, Γουίλιαμ, 40 ετών, θα γίνει αυτόματα διάδοχος του θρόνου και θα πάρει τον τίτλο του «Πρίγκιπα της Ουαλίας», που μέχρι τότε έφερε ο πατέρας του.

 

 

Με πληροφορίες από Liberation

Υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση η Ελισάβετ: Εσπευσε στο πλευρό της η όλη η οικογένεια, αγωνία στη Βρετανία [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: