Οι διάλογοι της ντροπής: Πλιάτσικο, χάος, εκτελέσεις αμάχων και «ο Πούτιν είναι ανόητος!»

A picture taken during a visit to Mariupol organized by the Russian military shows a Russian serviceman standing next to a statue of a grandmother in Leninsky Komsomol Square in downtown of Mariupol, Ukraine, 18 May 2022. EPA, SERGEI ILNITSKY




Συνταρακτικούς διαλόγους Ρώσων στρατιωτών που πολεμούν στο ουκρανικό μέτωπο με οικείους και συγγενείς τους ευρισκόμενους στη Ρωσία, κατα τη διάρκεια των μαχών, δημοσιεύουν οι Νew York Times.

Αποκαλύπτουν όλο το χάος της ρωσικής επιχείρησης, το πόσο απροετοίμαστοι εστάλησαν οι στρατιώτες στο μέτωπο, τις ανεπάρκειες του εφοδιασμού, τις λεηλασίες και το πρωτοφανές πλιάτσικο, τις εκτελέσεις αμάχων, αλλά και την αμφισβήτηση της ηγεσίας και του ιδίου του Πούτιν, με μια φράση που συμπυκνώνει την απαξίωσή του στο: «Ο Πούτιν ειναι ανόητος!».

Ας ξεκινήσουμε, ενδεικτικά, με μερικές από τις «ατάκες της ντροπής», όχι βεβαίως για τους Ρώσους στρατιώτες ή αποκλειστικά για αυτούς, αλλά για κυρίως για εκείνους που μεθόδευσαν την εισβολή

Sergey: Ο στρατός μας έχει κολλήσει. Χάνουμε τον πόλεμο.

Andrey: Το μισό μας Σύνταγμα χάθηκε.

Sergey: Μας δίνουν εντολές να σκοτώνουμε όποιον βλέπουμε.

Vlad: Οταν γυρίσω σπίτι, φεύγω. Να πάει να γαμηθεί ο στρατός.

Aleksandr: Ο Πούτιν είναι ανόητος. Θέλει αν καταλάβουμε το Κίεβο αλλά δεν υπάρχει τρόπος να το κάνουμε.

Υπάρχουν πτώματα παντού

Από τα προάστια του Κιέβου, κοντά στη Μπούτσα, ένας στρατιώτης σπάει τον κανόνα και τα προβλεπόμενα και τηλεφωνεί στη σύντροφό του, σε μία κλήση με περιεχόμενο που κανονικά απαγορέυεται. 

  • Νικήτα: Γάμησέ τα. Υπάρχουν πτώματα πάνω στον δρόμο. Αμαχοι πεσμένοι πάνω στο δρόμο. Γαμημένη κατάσταση.
  • Πάνω στον δρόμο;
  • Ναι.
  • Τα πάντα έχουν λεληλατηθεί. Εχουν πιει όλο το αλκοόλ. Και πήραν όλο το χρήμα. Ολοι αυτό κάνουν εδώ.

Σημειωτέον ότι οι New York Times απέκτησαν αποκλειστικά περισσότερες από 4.000 ηχογραφήσεις τηλεφωνικών κλήσεων Ρώσων στρατιωτών, τις οποίες υπέκλεψαν οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες στο πλαίσιο μιας πολύμηνης έρευνας για τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της Ρωσίας για την κατάληψη του Κιέβου. Τα ευρήματα εξηγούν σε μεγάλο βαθμό και την παταγώδη αποτυχία των ρωσικών δυνάμεων.

Ο Σεργκέι στην μητέρα του

  • Κανείς δεν μας είπε ότι θα πηγαίναμε στον πόλεμο. Μας ειδοποίησαν μία ημέρα προτού φύγουμε 

Ο Νικήτα σε έναν φίλο:

  • Μας πήγαν για εκπαίδευση επί 2 ή 3 μέρες
  • Καταλαβαίνω, αδερφέ
  • Μας κορόϊδεψαν γαμώτομ σαν να είμαστε παιδιά.

Ο Αλεκσέι σε ένα φίλο: Δεν ήξερα ότι θα συμβεί αυτό. Οι μπάσταρδοι δεν μας είπαν τίποτα.

Εντολές εξόντωσης

Ενας στρατιώτης από το αερομεταφερόμενο Σύνταγμα εξομολογείται στη σύζυγό του ότι απείλησε έναν μεθυσμένο Ουκρανό ότι θα τον σκοτώσει και θα πετάξει το πτώμα του στο δάσος. Λίγη ώρα αργότερα ένας αξιωματικός του έδωσε εντολή να το πράξει…

Τα τηλεφωνήματα αποκαλύπτουν το καταρρακωμένο ηθικό ανάμεσα στις τάξεις του ουκρανικού στρατού προ της υποχώρησης από τα περίχωρα του Κιέβου περί τα τέλη Μαρτίου. «Κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί κάνουμε αυτό τον πόλεμο» λέει ένας στρατιώτης στη σύντροφό του.

Πεινασμένοι και παγωμένοι

Άλλοι Ρώσοι στρατιώτες παραπονούνται για τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τα κρυοπαγήματα, τις δύσκολες συνθήκες για τον ύπνο τους. Όπως λένε χρειάστηκε να μπουκάρουν σε ένα χασάπικο στο οποίο σκότωσαν κοτόπουλα, γουρουνάκια και μία στρουθοκάμηλο για να φάνε.

Στα τηλεφωνήματα είναι εμφανής η έλλειψη σεβασμού για τους αξιωματικούς, τους οποίους οι Ρώσοι στρατιώτες θεωρούν υπευθύνους για τις μοιραίες αποφάσεις τους. Μάλιστα οι πιο θαρραλέοι εκφράζονται υποτιμητικά και για τον ίδιο τον πρόεδρο Πούτιν.

Κάποιιοι από τους στρατιώτες ομολογούν ότι το μόνο που τους κρατάει είναι ο μισθός που λαμβάνουν – 53 δολάρια την ημέρα – ο οποίος είναι τριπλάσιος αυτού με τον οποίο αμείβονται όσοι στρατιώτες δεν βρίσκονται στο μέτωπο.

Θέλω πίσω τον άντρα μου

Οι συγγενείς των Ρώσων στρατιωτών κρατούν διφορούμενη στάση: άλλοι τους λένε να κάνουν υπομονή και άλλοι τους ζητούν να φύγουν. «Δεν χρειάζομαι τα γ@@@μενα λεφτά, θέλω πίσω τον άντρα μου» έχει καταγραφεί μια γυναίκα να λέει στον σύζυγό της.

Όργιο λεηλασίας

Στα τηλεφωνήματα που αποκαλύπτουν οι NΥΤ αποκαλύπτονται και οι λεηλασίες από Ρώσους στρατιώτες ορισμένοι εκ των οποίων υπερηφανεύονται για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν.

Αρκετοί στρατιώτες υπόσχονται πάντως να επιστρέψουν με «τρόπαια» στη Ρωσία. Τίποτα δεν είναι αρκετά μικρό ή αρκετά μεγάλο για να μην το αρπάξουν από τα σπίτια των Ουκρανών στα οποία έχουν εισβάλει. Στα τηλεφωνήματα ακούγονται να τάζουν από καλώδια ρεύματος και χριστουγεννιάτικα λαμπάκια μέχρι μπλέντερ, εργαλεία. Ακόμα και μια οδοντόβουρτσα.

Η ρόδινη προπαγάνδα: Τι λένε για μας στις ειδήσεις;

Οπως προκύπτει από το δημοσίευμα των ΝΥΤ, οι Ρώσοι αξιωματικοι κρατούσαν στο «σκοτάδι» τους στρατιώτες οι οποίοι καταφεύγουν στους συγγενείς και τους φίλους τους για να μάθουν τι πραγματικά συμβαίνει. Αυτό, όμως, που ακούν, τους απογοητεύει καθώς τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μεταφέρουν μια ρόδινη εικόνα από το μέτωπο στην Ουκρανία.

Στις συνομιλίες τους οι στρατιώτες διαμαρτύρονται για στρατηγικές γκάφες και τρομερή έλλειψη προμηθειών. Ομολογούν ότι συνέλαβαν και σκότωσαν αμάχους και παραδέχονται ανοιχτά ότι λεηλάτησαν σπίτια και επιχειρήσεις της Ουκρανίας. Πολλοί λένε ότι θέλουν να καταγγείλουν τις στρατιωτικές τους συμβάσεις και αντικρούουν την προπαγάνδα που μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στην πατρίδα τους με τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου γύρω τους.

«Ο Πούτιν είναι ανόητος» 

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε το Κίεβο, μόνο κάτι χωριά καταλαμβάνουμε», παραδέχεται σε άλλο διάλογο ο Αλεξάνταρ, που δεν έχει πια αμφιβολίες: «Ο Πούτιν είναι ανόητος, θέλει να πάρει το Κίεβο, αλλά δεν γίνεται με τίποτε αυτό», ομολογεί.

«Ήθελαν να το κάνουν με τη μία, αλλά τίποτε δεν λειτούργησε», λέει φαντάρος ονόματι Σεργκέι στη φίλη του.

Χάνουμε!

Εκφράζουν μάλιστα έκπληξη για τις «επαγγελματικές» ουκρανικές δυνάμεις ενώ συχνά χρησιμοποιούν τον όρο «khokhol» (χαχόλος), προσβολή που απευθύνεται στους Ουκρανούς. Ένας ονόματι Γεβγένι λέει ωμά: «Χάνουμε».

«Οι δικοί μας μάς βαράνε, νομίζουν ότι είμαστε οι χαχόλοι», λέει ο Νικίτα στην κοπέλα του. Ενώ ο Σεργκέι εκμυστηρεύεται στη φιλενάδα του: «κάποιοι παίρνουν οπλισμό από πτώματα Ουκρανών, τα όπλα του ΝΑΤΟ που έχουν αυτοί είναι καλύτερα από τα δικά μας».

Ο αντίκτυπος των θανάτων

Πίσω στη Ρωσία, τα τηλεφωνήματα αποκαλύπτουν ότι οι αυξανόμενοι θάνατοι αρχίζουν να αντηχούν σε μικρές πόλεις με πολλούς φαντάρους, όπου δεμένες κοινότητες και οικογένειες ανταλλάσσουν νέα για θύματα.

Συγγενείς περιγράφουν τις σειρές από πτώματα και φέρετρα που φτάνουν στις πόλεις τους, καθώς οι στρατιώτες προειδοποιούν ότι ακόμη περισσότερα πτώματα θα επιστρέψουν σύντομα. Μια γυναίκα λέει στον σύζυγό της ότι μια στρατιωτική κηδεία γινόταν κάθε μέρα εκείνη την εβδομάδα. Σοκαρισμένες, ορισμένες οικογένειες λένε ότι έχουν αρχίσει να επισκέπτονται ψυχολόγους.

«Βάνια, τα φέρετρα φθάνουν συνέχεια εδώ. Θάβουμε τον έναν άνδρα μετά τον άλλον. Είναι εφιάλτης», λέει στον Ιβάν η φιλενάδα του στη Ρωσία. Η δε φιλενάδα κάποιου Μαξίμ λέει ότι «κάποιες γυναίκες είναι σε απόγνωση, έχουν στείλει και επιστολές στον Πούτιν».

Με πληροφορίες από NYT

Συναγερμός από Ντράγκι για την ενέργεια ζητεί μείωση κόστους για νοικοκυριά-επιχειρήσεις: Σε συνεχή επικοινωνία με Μελόνι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: