Η απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας ομοιάζει με αυτή της Κίνας, κατήγγειλε ο Ζεμενίδης: Δραματική αύξηση στις παραβιάσεις

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Hellenic American Leadership Council, Endy Zemenides. Φωτογραφία μέσω του OPEN TV




Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News σε ρεπορτάζ του Ruth Marks Eglash μετέδωσε ότι “οι μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο εντείνουν την πίεση στο ΝΑΤΟ”.

Και αυτό γίνεται ακριβώς τη στιγμή που η Ευρωατλαντική στρατιωτική συμμαχία των 30 χωρών πρέπει να ενωθεί, για να αντιμετωπίσει τους πολλαπλούς αποσταθεροποιητικούς παράγοντες, που πυροδοτήθηκαν από τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τίτλος του κειμένου: TurkishGreek tension places pressure on NATO alliance (Οι εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας ασκούν πίεση στη συμμαχία του ΝΑΤΟ).

Πριν από μια εβδομάδα, σημείωσε το κανάλι, επικαλούμενο πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ανέφερε ότι ελληνικοί πύραυλοι εδάφους-αέρος είχαν κλειδώσει τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, που εκτελούσαν αναγνωριστική αποστολή στον διεθνή εναέριο χώρο.

Έλληνες αξιωματούχοι απέρριψαν τον ισχυρισμό με δήλωση του υπουργείου Άμυνας, λέγοντας ότι πέντε τουρκικά αεροσκάφη εμφανίστηκαν, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, για να συνοδεύσουν πτήση αμερικανικών βομβαρδιστικών B-52 μέσω μιας περιοχής που υπόκειται στον έλεγχο ελληνικών πτήσεων, ανέφερε το Associated Press.

Το περιστατικό ήταν μόνο το τελευταίο σε μια σειρά (αστήρικτων) ισχυρισμών από την Τουρκία και απόκρουσης από την Ελλάδα, κάτι που ώθησε και τις δύο χώρες να υποβάλουν καταγγελίες στο ΝΑΤΟ.

Ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Hellenic American Leadership Council (HALC), παρομοίασε τη συμπεριφορά της Τουρκίας με αυτήν της Κίνας, η οποία έχει σαρωτικές αξιώσεις κυριαρχίας στη θάλασσα και τους φυσικούς πόρους της, προκαλώντας εχθρότητα στις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν και του Βιετνάμ.

«Η Τουρκία βλέπει την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο με τον ίδιο τρόπο που η Κίνα βλέπει τη Νότια Κίνα και τις Θάλασσες της Ανατολικής Κίνας και ο τρόπος με τον οποίο η Κίνα παραβιάζει την περιοχή και προβάλλει πρόσθετους ισχυρισμούς είναι αυτό ακριβώς που κάνει η Τουρκία», τόνισε ο Ζεμενίδης στο FoxNews Digital.

Πρόσθεσε ότι ένας συνδυασμός εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων έκανε την Τουρκία να αισθάνεται όλο και πιο απομονωμένη και ευάλωτη, ωθώντας τον Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) να επικεντρωθεί στην εξωτερική πολιτική και τις εντάσεις με την Ελλάδα, για να απομακρυνθεί από τα εσωτερικά προβλήματα.

Η Ελλάδα και η Τουρκία “έχουν εγκλωβιστεί” σε μια θαλάσσια και εδαφική διαμάχη για δεκαετίες, αλλά με τις μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές συμμαχίες και τις ανακαλύψεις φυσικού αερίου και πετρελαίου στα χωρικά ύδατα, οι σχέσεις έχουν επιδεινωθεί απότομα, επηρεάζοντας όχι μόνο το ΝΑΤΟ, αλλά και τους διμερείς δεσμούς με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της άμεσης περιοχής.

Το 2020, τα δύο κράτη συγκρούστηκαν για τα δικαιώματα διερευνητικής γεώτρησης στη θάλασσα, όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν -η αλήθεια είναι ότι τους ανήκουν- αποκλειστικές οικονομικές ζώνες.

Το τελευταίο διάστημα, η Τουρκία παρακολουθεί με αυξανόμενη καχυποψία και ενόχληση την Ελλάδα να πλησιάζει περισσότερο τους περιφερειακούς συμμάχους, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Γαλλία, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον Μάιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σε κοινή σύνοδο του Κογκρέσου, προειδοποιώντας ότι υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ δεν θα μπορούσε να επιτρέψει μια «περαιτέρω πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγά του».

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, η οποία οριστικοποίησε την ελληνική αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35, προκάλεσε την καταδίκη του Τούρκου προέδρου Erdogan, ο οποίος κατηγόρησε ότι η Ελλάδα ασκούσε πίεση κατά των πωλήσεων όπλων των ΗΠΑ στην Τουρκία.

Η αρχική αντίθεση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και οι στενοί δεσμοί της με τη Ρωσία, την έχουν φέρει σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και άλλα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της οποίας ο ρόλος ως στρατηγικού εταίρου ασφαλείας για τις ΗΠΑ έχει αυξηθεί.

 Τους τελευταίους μήνες, το ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο βρίσκεται δίπλα στην Τουρκία και τη Βουλγαρία στο βόρειο Αιγαίο, έχει γίνει επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς οι ΗΠΑ αυξάνουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην Ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που συνέλεξε η οργάνωση του Έντι Ζεμενίδη, φέτος σημειώθηκε δραματική αύξηση στις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου από 618 το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε περίπου 2.377 την ίδια περίοδο το 2022.

Επιπλέον, τουρκικά αεροσκάφη έχουν αρχίσει να πετούν πάνω από κατοικημένα νησιά που ανήκουν στην Ελλάδα, πλησιάζοντας πολύ κοντά στην ηπειρωτική χώρα και όχι πολύ μακριά από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

«Δεν είναι μόνο το ένα έργο (project) ή το άλλο», είπε ο Ζεμενίδης, υποδεικνύοντας το EastMed Forum, που περιλαμβάνει την Ελλάδα αλλά εξαιρεί την Τουρκία, τις Συμφωνίες του Αβραάμ μεταξύ του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν, τις αμυντικές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και μια άλλη συμφωνία με τη Γαλλία.

«Η Τουρκία βλέπει μια εικόνα με όλους αυτούς μαζί και μία άλλη εικόνα όπου ο Erdogan με τον Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin) και το Ιράν είναι πιασμένοι χέρι-χέρι», είπε.

«Η Τουρκία έχει ποντάρει στον προσανατολισμό της στην Ευρασία, έχει ποντάρει άλλους εταίρους και αρχίζει να κάνει μπούμερανγκ, καθώς η οικονομία της υποφέρει από υψηλό πληθωρισμό. Οπότε τώρα ακολουθεί τη στρατηγική των εξωτερικών εντάσεων, για να αποσπάσει την προσοχή όλων από τις εσωτερικές δυσκολίες».

Ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ απέρριψε την ένταση, λέγοντας στο Fox News Digital τη Δευτέρα ότι οι δύο χώρες «είναι δεσμευμένοι σύμμαχοι για δεκαετίες» και ότι υπάρχει ένας «στρατιωτικός μηχανισμός» για να λειτουργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ τους.

«Κάθε μέρα, η Ελλάδα και η Τουρκία συνεργάζονται, κάθονται στο ίδιο τραπέζι με άλλους είκοσι οκτώ Συμμάχους για να εργαστούν απέναντι στις πιο πιεστικές προκλήσεις ασφαλείας μας», είπε ο αξιωματούχος. «Είμαστε βέβαιοι ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να συζητήσουν τυχόν διαφορές με πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συμμαχικής αλληλεγγύης».

ΠΗΓΗ: FOX Channel – Turkkishgreektensionpressurenatoalliance

Διπλά χυδαίες οι απειλές Ερντογάν: Το «θα’ ρθουμε ένα βράδυ» παραπέμπει ευθέως στην άνανδρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: