Οι αναλώσιμοι κατάσκοποι των ΗΠΑ στο Ιράν: Οταν η CIA «προδίδει» τους πληροφοριοδότες της

FILE PHOTO: Το έμβλημα της CIA στα κεντρικά γραφεία της Υπηρεσίας στο Λάνγκλεϊ. EPA, Olivier Douliery




Αποκλειστική έρευνα του Reuters αναδεικνύει την αδιaφορία και τα εγκληματικά λάθη της CIA στην κάλυψη και προστασία των πληροφοριοδοτών της στο  Ιράν. Η περίπτωση του Γκολαμρέζα Χοσεϊνί (Gholamreza Hosseini) είναι μία μόνο από αυτές που φιλοξενούνται στο εκτενέστατο ρεπορτάζ, τμήμα του οποίου παρατίθεται κατωτέρω:

Εμεναν λίγα λεπτά προτού ο κατάσκοπος φύγει από το Ιράν, όταν ξαφνικά συνελήφθη.

Ο Γκολαμρέζα Χοσεϊνί (Gholamreza Hosseini) βρισκόταν στο αεροδρόμιο Ιμάμ Χομεϊνί στην Τεχεράνη στα τέλη του 2010, έτοιμος να πάρει την πτήση για Μπανγκόκ.

Εκεί, ο Ιρανός μηχανικός υποτίθεται ότι θα συναντούσε τους συνδέσμους από τη CIA.

Προτού όμως καταφέρει να πληρώσει τον φόρο εξόδου που θα του επέτρεπε να φύγει από τη χώρα, το ΑΤΜ του αεροδρομίου απέρριψε την κάρτα του ως «άκυρη».

Λίγες στιγμές αργότερα, ένας αξιωματικός ασφαλείας ζήτησε να δει το διαβατήριο του Hosseini, προτού τον συνοδεύσει μακριά.

Οπως περιέγραψε ο Χοσεϊνί, τον μετέφεραν σε μια άδειααίθουσα VIP lounge και του είπαν να καθίσει σε έναν καναπέ με το πρόσωπό του να κοιτάζει τον τοίχο.

Έμεινε μόνος του για λίγες χαοτικές στιγμές και αφού δεν εντόπισε κάμερες ασφαλείας γύρω του, ο Χοσεϊνί έβαλε το χέρι του στην τσέπη του παντελονιού του και ανέσυρε μια κάρτα μνήμης γεμάτη κρατικά μυστικά που θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν στην αγχόνη.

Εβαλε την κάρτα στο στόμα του, τη μάσησε σε κομμάτια και την κατάπιε.

Λίγο αργότερα, πράκτορες του Υπουργείου Πληροφοριών του Ιράν άρχισαν την ανάκριση, με ξυλοδαρμούς θυμάται ο Χοσεϊνί. Οι αρνήσεις του και η καταστροφή των δεδομένων δεν είχαν αξία. Φαινόταν ήηδη να τα ξέρουν όλα. Αλλά πως;

«Αυτά είναι πράγματα που δεν είπα ποτέ σε κανέναν στον κόσμο», εκμυστηρεύεται ο Χοσεϊνί στο Reuters. Καθώς το μυαλό του έτρεχε, ο Χοσεϊνί αναρωτήθηκε ακόμη και αν η ίδια η CIA τον είχε ξεπουλήσει.

Η «τρύπα» ασφαλείας της CIA

Στην πραγματικότητα ο Χοσεϊνί είχε πέσει θύμα αμέλειας της CIA.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα του Reuters που διήρκεσε ένα χρόνο και είχε ως αντικείμενο τον τρόπο που χειρίζεται η CIA τους πληροφοριοδότες της.

Το κρυφό, και υποτίθεται ασφαλές, σύστημα επικοινωνίας της CIA είχε διευκολύνει τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες να αναγνωρίσουν και συλλάβουν τον Χοσεϊνί.

Εχοντας υποστεί φυλάκιση για σχεδόν μια δεκαετία, και μιλώντας σήμερα για πρώτη φορά ανοικτά, ο Χοσεϊνί δηλώνει ότι μετά τη σύλληψή του δεν είχε καμία επικοινωνία με την CIA.

Aκόμη και μετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή, το 2019.

Το πάθημα του Χοσεϊνί, λόγω λάθος χειρισμών και εγκατάλειψης από την CIA, δεν είναι μοναδικό.

Σε συνεντεύξεις με έξι Ιρανούς πρώην πληροφοριοδότες της CIA, το Reuters διαπίστωσε ότι η αμερικανική υπηρεσία υπήρξε απρόσεκτη με διάφορους ακόμη τρόπους στην προσπάθειά της να συγκεντρώσει, πάση θυσία, πληροφορίες στο Ιράν, πλην όμως θέτοντας σε κίνδυνο όσους ρισκαραν τη ζωή τους για να βοηθήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Άλλος πληροφοριοδότης είπε ότι η CIA, τού έδωσε εντολή να κάνει τις επαφές του στην Τουρκία σε μια τοποθεσία που η υπηρεσία γνώριζε ότι ήταν υπό παρακολούθηση από το Ιράν.

Ένας ακόνμ άνδρας, πρώην κυβερνητικός υπάλληλος που ταξίδεψε στο Άμπου Ντάμπι για να ζητήσει βίζα για τις ΗΠΑ, ισχυρίζεται ότι εκεί, ένας αξιωματικός της CIA προσπάθησε ανεπιτυχώς να τον ωθήσει να κατασκοπεύσει υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών, με αποτέλεσμα τη σύλληψή του όταν επέστρεψε στο Ιράν.

Για την έρευνά του, το Reuters πραγματοποίησε δεκάδες ώρες συνεντεύξεων με έξι Ιρανούς που καταδικάστηκαν για κατασκοπεία από την κυβέρνησή τους μεταξύ 2009 και 2015.

Για να ελέγξει το αληθές των περιπτώσεών τους, το Reuters πήρε συνέντευξη από 10 πρώην αξιωματούχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών με γνώση των επιχειρήσεων στο Ιράν,  εξέτασε τα αρχεία της ιρανικής κυβέρνησης και τις ειδήσεις και πήρε συνεντεύξεις από ανθρώπους που γνώριζαν τους κατασκόπους.

Κανένας από τους πρώην ή νυν αξιωματούχους των ΗΠΑ που μίλησαν με το Reuters δεν επιβεβαίωσε ή αποκάλυψε την ταυτότητα οποιασδήποτε πηγής της CIA.

Η δε CIA αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένα τα ευρήματα του Reuters ή τις επιχειρήσεις της υπηρεσίας πληροφοριών στο Ιράν. Μια εκπρόσωπος δήλωσε ότι η CIA κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τους ανθρώπους που συνεργάζονται με την υπηρεσία.

Ολόκληρη η έρευνα του Reutes εδώ

 

Ο κυκλώνας Ίαν Live: Πλήττει με μανία τη Φλόριντα, στο σκοτάδι εκατομμύρια άνθρωποι – Καρχαρίες κολυμπούν στους δρόμους, [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: