Το Ισραήλ αποσύρει το στρατό του από τη νότια Γάζα ενώ το Ιράν απειλεί τις πρεσβείες του σε όλο τον κόσμο: Διαπραγματεύσεις στο Κάιρο στον 7ο μήνα του πολέμου [videos]

Displaced Palestinians perform the last Friday prayer of the holy month of Ramadan next to the ruins of a mosque destroyed earlier by an Israeli raid in Rafah, southern Gaza Strip, 05 April, 2024. EPA/HAITHAM IMAD




Ο ισραηλινός στρατός αποσύρει όλα τα χερσαία στρατεύματά του από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, με εξαίρεση μία ταξιαρχία, έγινε σήμερα γνωστό από έναν εκπρόσωπο τύπου του στρατού.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει προς το παρόν δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα και ενώ ο καταστροφικός πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας εισέρχεται στον έβδομο μήνα, ανακοινώθηκε ότι  σήμερα, συναντώνται ξανά οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ, της Αιγύπτου, του Κατάρ, του Ισραήλ και της Χαμάς στο Κάιρο σε μια πολλοστή προσπάθεια να καταλήξουν σε ανακωχή που θα συνδέεται με την απελευθέρωση ομήρων.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο επικεφαλής της CIA Μπιλ Μπερνς βρίσκεται αυτό το σαββατοκύριακο στο Κάιρο για να συναντηθεί με τον επικεφαλής της ισραηλινής Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα, όπως και αξιωματούχους της Αιγύπτου και του Κατάρ. Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων.

Υπό πίεση ο Νετανιάχου

Στο Τελ-Αβίβ, 100.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τους οργανωτές, συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στην «πλατεία της δημοκρατίας», μια διασταύρωση δρόμων που επονομάσθηκε έτσι μετά τις τεράστιες συγκεντρώσεις του 2023 εναντίον ενός σχεδίου για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προωθούσε ο πρωθυπουργός, αλλά η οποία δεν ολοκληρώθηκε.

Κρατώντας καρικατούρες του «Μπίμπι» και φωνάζοντας συνθήματα εχθρικά για τον ηγέτη του δεξιού κόμματος Λικούντ, ο οποίος κατηγορείται στο πλαίσιο δικαστικών διαδικασιών, κυρίως για διαφθορά, ζήτησαν να παραιτηθεί χωρίς καθυστέρηση και απαίτησαν «εκλογές τώρα», σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλωτές ενώθηκαν στη συνέχεια με άλλους που ζητούσαν μια λύση με διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των 129 ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται και από τους οποίους οι 34 είναι νεκροί, σύμφωνα με το στρατό. Περίπου 250 όμηροι είχαν απαχθεί στις 7 Οκτωβρίου, στη διάρκεια της χωρίς προηγούμενο επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Οι απειλές του Ιράν

Όλα αυτά, ενώ ένας στρατιωτικός σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλι Χαμενεΐ, προειδοποίησε σήμερα πως καμία ισραηλινή πρεσβεία δεν είναι «ασφαλής», μετά τον θάνατο επτά Ιρανών στρατιωτικών σε μια επιδρομή που αποδίδεται στο Ισραήλ εναντίον ενός διπλωματικού κτιρίου του Ιράν στη Δαμασκό.

«Καμία ισραηλινή πρεσβεία δεν είναι πλέον ασφαλής», δήλωσε ο στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης Γιαχία Ραχίμ Σαφάβι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Isna.

Η Τεχεράνη έχει υποσχεθεί να απαντήσει στην καταστροφή την περασμένη Δευτέρα από αεροπορικά πλήγματα, που αποδίδονται στο Ισραήλ, του προξενικού παραρτήματος της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, στη Συρία, με αποτέλεσμα τον θάνατο επτά μελών του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, μεταξύ αυτών δύο υψηλόβαθμων.

Ο συνολικός απολογισμός της επιδρομής ανήλθε σε 16 νεκρούς, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Σαφάβι υπογράμμισε ότι η Τεχεράνη θεωρεί τη σύγκρουση με το Ισραήλ ως ένα «έγκυρο και νόμιμο δικαίωμα».

Υποστήριξε επιπλέον πως, εξαιτίας των ιρανικών απειλών, το Ισραήλ «έκλεισε από φόβο έως χθες 27 πρεσβείες», μεταξύ άλλων εκείνες «στην Ιορδανία, την Αίγυπτο, στο Μπαχρέιν και την Τουρκία», μια πληροφορία που δεν επιβεβαιώνεται από άλλες πηγές.

Το ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν ISNA έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα γραφικό όπου, όπως εξήγησε, παρουσιάζει εννέα διαφορετικούς τύπους ιρανικών πυραύλων που, σύμφωνα με την ίδια πηγή, μπορούν να πλήξουν το Ισραήλ.

Είμαστε προετοιμασμένοι απαντά το Ισραήλ

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ ανακοίνωσε σήμερα ότι έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε σεναρίου με το Ιράν.

Το γραφείο του υπουργού Άμυνας εξέδωσε την ανακοίνωση αυτή έπειτα από “αξιολόγηση της επιχειρησιακής κατάστασης” που έκανε ο υπουργός με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματικούς.

“Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο υπουργός Γκάλαντ τόνισε ότι ο αμυντικός μηχανισμός ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες για απαντήσεις σε περίπτωση οποιουδήποτε σεναρίου που να μπορεί να εξελιχθεί σε σχέση με το Ιράν”, αναφέρει το γραφείο του υπουργού Άμυνας στην ανακοίνωσή του.

Το Ιράν έχει απειλήσει να απαντήσει σε φερόμενο ως ισραηλινό πλήγμα στο προξενικό τμήμα της πρεσβείας του στη Δαμασκό, που στοίχισε τη ζωή σε 7 μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, μεταξύ των οποίων ένας υψηλόβαθμος διοικητής.

Το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει ότι ευθύνεται γι’αυτό.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται επίσης σε υψηλό επίπεδο συναγερμού και προετοιμάζονται για ενδεχόμενη επίθεση από το Ιράν με στόχο ισραηλινά ή αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία στην περιοχή.

Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος ο Yahya Rahim Safavi δήλωσε ότι καμία από τις ισραηλινές πρεσβείες στον κόσμο δεν είναι πια ασφαλής, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim που επικαλείται το Reuters στην ιστοσελίδα του.

Ο αξιωματούχος, σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη Yahya Rahim Safavi, μίλησε μετά την επίθεση για την οποία  κατηγορήθηκε το Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου Τις τελευταίες ημέρες το Ισραήλ έκλεισε 30 πρεσβείες..

Mε πληροφορίες από Reuters AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελλάδα Αθήνα 

Θα αποδώσουν; Υστατες προσπάθειες για ανακωχή στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων- Στο Κάιρο οι αρχηγοί CIA, Mοσάντ, εκπρόσωποι Κατάρ και Χαμάς [videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: