Οι 56 «Σάρισες» των πυραυλακάτων και οι σύντομες αποφάσεις για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού

Η 7η Πυραυλάκατος του στόλου, “Υποπλοίαρχος Βλαχάκος” κατά την τελετή ονοματοδοσίας του πλοίου, ενώ ακριβώς πίσω της η Πυραυλάκατος “Υποπλοίαρχος Καραθανάσης”. Τα πλοία των “Αθανάτων” του Ελληνικού στόλου. Πηγή εικόνας: Hellasjournal




Γ.Σ HELLAS JOURNAL

Την ώρα που ο στόλος ενισχύεται αθροιστικά με 56 υπερσύγχρονες «Σάρισες» που φέρουν τα Σκάφη Κατευθυνομένων Βλημάτων τύπου Super Vita, κλάσης «Ρουσσέν», δηλαδή τους πυραύλους Exocet Block III C, της εμβέλειας των 180+ χλμ, από το οχηρό Σκαραμαγκά και την βάση των Ταχέων Σκαφών, ο πρόεδρος της Κυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε το παράθυρο της ενίσχυσης του στόλου ορθάνοιχτο.

  • «Τρεις νέες φρεγάτες Belh@rra κατασκευάζονται, οι τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ θ’ αναβαθμιστούν, τα ελικόπτερα MH-60 Romeo, ενώ θα υπάρξουν σύντομα νέες αποφάσεις για το Πολεμικό Ναυτικό», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός από το ναυτικό οχηρό Σκαραμαγκά μπροστά από την Πυραυλάκατο «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος». Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναγνώρισε πως υπάρχουν συσσωρευμένα προβλήματα που δεν λύνονται μονομιάς αλλά ακόμη και οι κινήσεις που έγιναν με το επίδομα στόλου, δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης ότι γίνεται προσπάθεια κάτι ν’ αλλάξει.

Ήδη μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το budget για τον στόλο, οι Επιτελείς λειτουργώντας τεχνοκρατικά αναδιατάσσουν τις προτάσεις τους ώστε ανά πάσα στιγμή να ενεργοποιηθούν τα νεότερα δεδομένα της ενίσχυσης.

Μονόδρομος το καινούριο πλοίο

Ως πρωταρχικό στοιχείο που πρέπει να κρατήσει κανείς είναι ότι το Πολεμικό Ναυτικό ποντάρει τα χρήματα που έχει στην διάθεσή του για καινούρια πλοία κι όχι σε άλλα που θα προσθέσουν προβλήματα.

Κατά την τελετή ονοματοδοσίας της Πυραυλακάτου «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος» ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης σε μια ιδιαίτερα σύντομη αλλά στοχευμένη ομιλία ανέλυσε τα όσα αφορούν την ενίσχυση του στόλου.

«Καθώς οι προκλήσεις σήμερα κλιμακώνονται περισσότερο από ποτέ, οι καθημερινές επιχειρησιακές απαιτήσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε σχέση με το παρελθόν. Η εγκεκριμένη από το ΚΥΣΕΑ Δομή Δυνάμεων, έγκαιρα αποτύπωσε αυτή τη νέα πραγματικότητα και αποτελεί την πυξίδα για το Ναυτικό της επόμενης 15ετίας. Ένα Ναυτικό ισχυρότερο και με περισσότερες ασφαλώς δυνατότητες από το σημερινό.

  • Η υλοποίηση Δομής Δυνάμεων απαιτεί εξαιρετικά προσεκτικό σχεδιασμό από το ΠΝ, προσήλωση, συνέπεια και απόλυτο ορθολογισμό και προτεραιοποίηση στη διάθεση των περιορισμένων σε κάθε περίπτωση πόρων τα επόμενα χρόνια.» είπε ο Αντιναύαρχος Πετράκης, ο οποίος παράλληλα στήριξε απόλυτα τον Αρχηγό Στόλου, Αντιναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη.

Σ’ ότι αφορά τα καινούρια πλοία, εφόσον η Νέα Δομή Δυνάμεων συμπεριλαμβάνει κορβέτες και το πρόγραμμα αυτό πηγαίνει πιο πίσω, το Πολεμικό Ναυτικό την στιγμή που θα ερωτηθεί, θα προτείνει την ενεργοποίηση- και το ταχύτερο δυνατό- της option για την 4η γαλλική φρεγάτα Belh@rra και με αυτό τον τρόπο να συμπληρώσει τον απαραίτητο αριθμό για τα πλοία  «κλάσης ΚΙΜΩΝ».

ΜΕΚΟ- ΤΠΚ-214 σε γραμμή προτεραιότητας για το ΠΝ

Η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ παρότι θα γίνει με «μισή καρδιά», είναι από τα προγράμματα που θα προχωρήσει και ίσως προηγηθεί της ενεργοποίησης προαίρεσης για την 4η Belh@rra.

Τα πλοία αυτά έχουν γράψει χιλιάδες ναυτικά μίλια και το γεγονός πως παραμένουν αξιόμαχα και αξιόπλοα οφείλεται στον ιδρώτα των πληρωμάτων τους και το ίδιο συμβαίνει για δεκάδες άλλα πλοία του στόλου.

Και γι’ αυτό τον λόγο ο Α/ΓΕΝ τόνισε την σημασία του επιδόματος στόλου, το οποίο εξαγγέλθηκε από τον Κυριάκος Μητσοτάκη.

«Οι κόποι σας δεν περνούν απαρατήρητοι. Η πολιτεία αναγνωρίζει τις προσπάθειές σας, και εμφατική επιβεβαίωση αυτού αποτελεί η πρόσφατη εξαγγελία του κ. Πρωθυπουργού για τη θέσπιση πρόσθετης αμοιβής για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή.» σημείωσε ο Αντιναύαρχος Πετράκης, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό για την απόφασή του.

Και με τα χρήματα που περισσεύουν από την 4η Belh@rra και τις τέσσερις ΜΕΚΟ, το ναυτικό σκοπεύει να προχωρήσει στην έναρξη του εκσυγχρονισμού των πυραυλακάτων κλάσης «Ρουσσέν» αλλά και στην έναρξη της MLU που αφορά τα υποβρύχια τύπου 214.

Πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό σημείωναν σ’ ότι αφορά τα υποβρύχια ότι βρισκόμαστε σε κομβικό χρονικό σημείο για να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον των φαντασμάτων του βυθού. Οι μελέτες έχουν ήδη ξεκινήσει, το ίδιο και οι αναζητήσεις από την αρμόδια Διεύθυνση του ναυτικού Επιτελείου το οποίο αποδεικνύει ότι και σχεδιάζει το μέλλον κι έχει πολλές απαντήσεις και λύσεις δίχως να προσθέτει βαρίδια.

Υψηλός συμβολισμός και μηνύματα

Πάντως σε ό,τι αφορά την τελετή ονοματοδοσίας της πυραυλακάτου «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος», όπου ανάδοχος ήταν ο αδελφός του ήρωα των Ιμίων, Νικόλαος Βλαχάκος, ο ίδιος έγραψε εμφατικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ξανά στο Αιγαίο, άγρυπνος φρουρός»…

Μπροστά από την 7η Πυραυλάκατο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπεμψε το πιο σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα τονίζοντας ότι τα νερά του Αιγαίου είναι γαλανά κι όχι γκρίζα.

Ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε από την πλευρά του, «Κινούμαστε σε ένα ιδιαίτερα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον. Η καθημερινή δράση και παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο συμβάλλει καθοριστικά στην Άμυνα και την Ασφάλεια της περιοχής μας και διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα κάνοντας πράξη το «Μέγα το της θαλάσσης κράτος».

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απευθυνόμενος προς το πλήρωμα της πυραυλακάτου «Βλαχάκος» τους κάλεσε σε πλήρη επαγρύπνηση «Σας καλώ να είστε έτοιμοι να πλεύσετε «μεθ’ ορμής ακαθέκτου» εναντίον οποιουδήποτε επίδοξου επιβουλέα, όπου και όποτε απαιτηθεί, με την ψυχή σας δοσμένη στις επιταγές του ρητού «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος» που διέπει την ίδια την ύπαρξη της Ελλάδας στο βάθος των αιώνων.»

Ο Α/ΓΕΝ και αυτός από την δική του θέση μιλώντας στα δικά του παιδιά αλλά και στο κοινό που παραβρέθηκε στην τελετή ονοματοδοσίας της νέας πυραυλακάτου είπε «Στις προκλήσεις απαντούμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, και σας διαβεβαιώ, πως σε κάθε περίπτωση τα πλοία μας και τα άξια πληρώματά τους, πιστά στις αξίες και τις παραδόσεις του Πολεμικού Ναυτικού είναι πάντα έτοιμα να εκπληρώσουν στο ακέραιο την αποστολή τους»

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Θα απαντήσουμε συλλογικά και αποφασιστικά: Προειδοποιεί το ΝΑΤΟ για τις δολιοφθορές στον Nord Stream

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: