Απογοήτευση και ανησυχία για τον τερματισμό της διαδικασίας επιτήρησης της υπόθεσης Τιτίνας Λοϊζίδου από το Συμβούλιο της Ευρώπης (video)

Η Τιτίνας Λοϊζίδου. Φωτογραφία μέσω της Καθημερινής Κύπρου




Το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) εκφράζει την απογοήτευση και την ανησυχία του, για την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης να τερματίσει τη διαδικασία επίβλεψης της εφαρμογής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), σε σχέση με την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου εναντίον της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Η υπόθεση Λοϊζίδου έχει τεράστια σημασία για την Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο σε νομικό όσο και πολιτικό επίπεδο, καθώς αφορά το ιδιοκτησιακό ζήτημα όλων των προσφύγων ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής.

Η απόφαση του ΣτΕ, ελήφθη σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα κλιμακώνεται.

Είναι μια αρνητική εξέλιξη καθότι:

  • Στέλνει λανθασμένα μηνύματα στη διεθνή κοινότητα για την υπαιτιότητα της Τουρκίας.
  • Αποθρασύνει το ψευδοκράτος και την Τουρκία που ήδη εκμεταλλεύονται την εξέλιξη για ν’ αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, εις βάρος της νομιμότητας και εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Παρά το ότι η αποτυχία διατήρησης της διαδικασίας επιτήρησης δεν συνεπάγεται άρση των υποχρεώσεων της Τουρκίας, εντούτοις αφήνει την Τουρκία στο απυρόβλητο.

Καλούμε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε η Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της ΚΔ κατά της Τουρκίας, να διατηρηθεί εν ζωή και να μην έχει την ίδια κατάληξη με την υπόθεση Λοϊζίδου, κάτι το οποίο η Τουρκία μεθοδεύει εντατικά.

ΕΠΙΣΗΣ: Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση του σχολιάζει την απόφαση για την υπόθεση της Τιτίνα Λοιζϊδου και την πολιτική της κυβέρνησης.

Σημειώνει τα εξής:

Είναι προφανές ότι η αναξιοπιστία στην οποία οδήγησε την Κυπριακή Δημοκρατία η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις.

Δύο μέρες μετά την αρνητικότατη εξέλιξη του τερματισμού της επιτήρησης της εφαρμογής της απόφασης Τιτίνα Λοιζϊδου από το Συμβούλιο της Ευρώπης, οι κυβερνώντες -ακολουθώντας την πεπατημένη- τηρούν σιγήν ιχθύος. Οι ευθύνες, ανεξαρτήτως του άδικου της απόφασης, παραμένουν και πάλι ορφανές.

Οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν, σε ποιες ενέργειες προέβηκε η κυβέρνηση για να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη που αφορά το περιουσιακό; Ο μέχρι πρότινος Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης πώς απαντά για τις συμμαχίες που τάχατες θα θωράκιζαν την Κύπρο;

  • Τιτίνα Λοϊζίδου: «Πολιτική απόφαση για να με παραπέμψουν στην Επιτροπή Αποζημιώσεων»

Τη δυσμενή εξέλιξη με την απόφαση της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να τερματίσει τη διαδικασία επιτήρησης και επίβλεψης του Συμβουλίου στην εφαρμογή της Απόφασης του ΕΔΑΔ, αναφορικά με την ιδιωτική προσφυγή της Τιτίνας Λοϊζίδου κατά της Τουρκίας σχολίασε η ίδια στην εκπομπή του Omega, «Ενημέρωση Τώρα».

Η ίδια πιστεύει πως ήταν μια πολιτική απόφαση ώστε να την παραπέμψει στην Επιτροπή Αποζημιώσεων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Τουρκία, παρά το ότι προχώρησε στην καταβολή μερικών αποζημιώσεων προς την κ. Λοϊζίδου, συνεχίζει να μην συμμορφώνεται με την υποχρέωσή της να αποκαταστήσει το σύνολο ή μέρος της περιουσίας της.

“Εγείρονται εύλογα ερωτήματα για τον χειρισμο του θέματος”: Το ΑΚΕΛ ζητά εξηγήσεις για την ακύρωση της συνάντησης Αναστασιάδη-Λαβρόφ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: