Προβάδισμα με βραχεία κεφαλή του ΔΗΣΥ έναντι του ΑΚΕΛ για τις ευρωεκλογές: Δημοσκόπηση για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου στην Κύπρο, ποιοι υποψήφιοι προηγούνται

FILE PHOTO: Polling station officials take a delivery of ballot boxes for the upcoming Cypriot presidential elections in Nicosia, Cyprus, 10 February 2023. EPA, KATIA CHRISTODOULOU




Πρωτιά στον ΔΗΣΥ, αλλά με «βραχεία κεφαλή» με το ΑΚΕΛ να ακολουθεί από κοντά, ανέδειξε για τις επικείμενες ευρωεκλογές η πρώτη δημοσκόπηση του ΑΝΤ1 ενόψει της διπλής εκλογικής αναμέτρησης της 9ης Ιουνίου, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Στην τρίτη θέση, με είσοδο στην Ευρωβουλή, τερματίζει το ΕΛΑΜ, με τέταρτο το ΔΗΚΟ, που εξασφαλίζει την έκτη έδρα, και με διαφορά από την ΕΔΕΚ. Τη δημοσκόπηση διενήργησε η εταιρεία CYMAR Market Research.

Τα ποσοστά, χωρίς αναγωγή, διαμορφώνονται ως ακολούθως: ΔΗΣΥ 18%, ΑΚΕΛ 16%, ΕΛΑΜ 10%, ΔΗΚΟ 8%, ΕΔΕΚ 4%, Βολτ 2% και από 1% Οικολόγοι και ΔΗΠΑ.

Στο 22% οι αναποφάσιστοι, στο 6% η αποχή, ενώ 8% αρνήθηκαν να απαντήσουν.

Όσον αφορά τις συσπειρώσεις, τη ψηλότερη επίδοση παρουσιάζει το ΑΚΕΛ με 73% και ακολουθούν ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ με 64%, ΕΔΕΚ με 55% και ΔΗΚΟ με 54%. Μόλις στο 19% η συσπείρωση των Οικολόγων και 11% της ΔΗΠΑ.

Οι σταυροί προτίμησης

Βάσει της δημοσκόπησης, στον Δημοκρατικό Συναγερμό ο Λουκάς Φουρλάς με 62%, και μάχη για τη δεύτερη θέση δίνουν ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας με 27% και ο Κωνσταντίνος Πετρίδης με 26%.

Στο ΑΚΕΛ ο Γιώργος Γεωργίου με 41% και μάχη για τη δεύτερη θέση δίνουν η Άννα Θεολόγου με 28% και ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ με 27%.

Για την έδρα του ΕΛΑΜ προηγείται ο Μάριος Πελεκάνος με 38% και ακολουθούν ο Γεάδης Γεάδη με 35% και ο Λίνος Χατζηγεωργίου με 20%.

Όσον αφορά στην έδρα του ΔΗΚΟ, προηγείται ο Κώστας Μαυρίδης με 63% και ακολουθεί μάχη μεταξύ Κατερίνας Χριστοφίδου με 22% και Χρύση Παντελίδη με 21%.

Κύπρος, ΕΕ και εκλογές

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, επτά στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα σίγουρα θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, ενώ κάτω του μετρίου είναι ο βαθμός ενδιαφέροντος για τη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση.

Μεγαλύτερη επίδραση στην επιλογή Ευρωβουλευτών θα έχει η προσωπικότητα των υποψηφίων, αντί οι κομματικές τοποθετήσεις τους.

Παράλληλα, μόλις 47% γνωρίζει πως η Κύπρος διαθέτει έξι έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και 38% απάντησε πως δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό, ενώ από μέτριος έως μηδενικός είναι ο βαθμός ενημέρωσης των πολιτών για το έργο των Κυπρίων ευρωβουλευτών.

Επτά στους δέκα ερωτηθέντες θεωρούν πως η θέση της ΕΕ στο διεθνές πεδίο είναι σήμερα αποδυναμωμένη, και πέντε στους δέκα ότι θα αποδυναμωθεί περαιτέρω στο μέλλον.

Θετική είναι, εξάλλου, η επίδραση που βλέπουν οι πολίτες από τη συμμετοχή στην ΕΕ, για την Κύπρο (65%) και για τη ζωή τους προσωπικά (61%).

Σε ερώτηση «σε ποιους τομείς θα μπορούσε η ΕΕ να βοηθήσει περισσότερο την Κύπρο» 55% απάντησε στην επίλυση του Κυπριακού, 50% για περισσότερη οικονομική βοήθεια και κονδύλια ανάπτυξης, και 43% στη μείωση των μεταναστευτικών ορών.

Οι δημοτικές εκλογές

Στις μάχες για τις προεδρίες στους πέντε Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ), το σκηνικό διαμορφώνεται ως ακολούθως:

Στον ΕΟΑ Λευκωσίας προηγείται ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης με 35% έναντι 21% του Ανδρέα Ασσιώτη, ενώ οι αναποφάσιστοι φθάνουν στο 30% και η αποχή στο 15%.

Στον ΕΟΑ Λεμεσού προηγείται ο Γιάννης Τσουλόφτας με 23% και ακολουθούν ο Βασίλης Δημητριάδης με 16% και ο Χρίστος Βακανάς με 5%, ενώ οι αναποφάσιστοι ξεπερνούν το 38% και η αποχή το 18%.

Μάχη ψήφο με ψήφο για τον ΕΟΑ Λάρνακας, μεταξύ Άγγελου Χατζηχαραλάμπους στο 26% και Ευάγγελου Ευαγγελίδη στο 25%, ενώ 27% είναι οι αναποφάσιστοι και 21% η αποχή.

Στον ΕΟΑ Αμμοχώστου, σαφές προβάδισμα του Γιάννη Καρούσου με 35% και ακολουθούν Θεόδωρος Πυρίλλης με 16% και Άνδρος Κτωρίδης με 12%.

Τέλος, στον ΕΟΑ Πάφου προηγείται ο Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης με 29% και δίνουν μάχη Μάριος Τσέλεπος με 21% και Κωστάκης Κωνσταντίνου με 18%, ενώ 22% είναι οι αναποφάσιστοι.

Η εικόνα στους πέντε μεγάλους Δήμους

Με βάση τη δημοσκόπηση, Χαράλαμπος Προύντζος και Νίκος Τορναρίτης συγκεντρώνουν 32% και 19% αντίστοιχα, με τον Παναγιώτη Μέντζη στο 9% και Κωνσταντίνο Δημητριάδη στο 3%.

Σημειώνεται πως 28% των δημοτών Λευκωσίας δεν έχουν ακόμα αποφασίσει τον εκλεκτό τους.

Μάχη ψήφο με ψήφο στον Δήμο Λεμεσού ανάμεσα στον Γιάννη Αρμεύτη με 30% και τον Νίκο Νικολαΐδη με 28%, ενώ Χρίστος Μιχαηλίδης και Δώρος Αντωνίου εξασφαλίζουν από 4% ενώ 24% είναι οι αναποφάσιστοι.

Σαφέστατο το προβάδισμα του Ανδρέα Βύρα στον Δήμο Λάρνακας με 64% και ακολουθούν Σωτήρης Ιωάννου με 11% και Μιχάλης Ππεκρής με 9%. Κάτω από δέκα ποσοστιαίες μονάδες αναποφάσιστοι και αποχή.

Στο Δήμο Στροβόλου, ο Χρίστος Τσίγκης προηγείται με 20% ενώ ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους εξασφαλίζει 18%, έναντι 14% του Σταύρου Σταυρινίδη και 1% της Τσελεστίνας Ντε Πέτρο. Στον Στρόβολο, οι αναποφάσιστοι αγγίζουν το 35%.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, 73% των πολιτών μάλλον θα ψηφίσει για Δήμαρχο ή Κοινοτάρχη, 57% για Πρόεδρο Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης και 67% για δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο.

Μεγαλύτερη επίδραση στην επιλογή υποψηφίων τοπικών αρχόντων έχει η προσωπικότητά τους αντί των κομματικών τοποθετήσεών τους.

Στο μεταξύ, μόλις τρεις στους δέκα πολίτες γνωρίζουν αρκετά για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ τέσσερις στους δέκα δήλωσαν ότι γνωρίζουν λίγα και δύο στους δέκα ότι απλώς άκουσαν.

Αρνητική θεωρεί το 52% πως θα είναι η επίδραση της μεταρρύθμισης στα τέλη που επιβάλλονται στους πολίτες, ενώ 35% βλέπει θετική επίδραση στη συνολική απόδοση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε σχέση με τις προτεραιότητες των νέων τοπικών αρχών, 40% θεωρεί πως θα πρέπει να είναι το οδικό δίκτυο, 38% η καθαριότητα και 22% η μείωση του κόστους.

Σύμφωνα με την έρευνα, οκτώ στους δέκα πολίτες γνωρίζουν ότι στις 09 Ιουνίου θα διεξαχθούν ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές, ενώ 42% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι επιδρά θετικά στην πρόθεση συμμετοχής στην κάλπη η διεξαγωγή παράλληλων εκλογών.

Η έρευνα κατέδειξε ότι 73% των ερωτηθέντων ανέφεραν πως σίγουρα θα ψηφίσουν Δήμαρχο ή Κοινοτάρχη, ενώ 67% σίγουρα θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές, καθώς και για δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο.

Η ταυτότητα της έρευνας

Την έρευνα διενήργησε, για λογαριασμό του ΑΝΤ1, η εταιρεία CYMAR Market Research Ltd, από τις 08 μέχρι τις 19 Απριλίου 2024.

Η κάλυψη ήταν παγκύπρια, στις αστικές και αγροτικές περιοχές, το μέγεθος του δείγματος 1235 συνεντεύξεις, από άνδρες και γυναίκες, άνω των 18 ετών με δικαίωμα ψήφου, και 200 επιπρόσθετες συνεντεύξεις στους μεγαλύτερους Δήμους.

Η έρευνα έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Έγινε τυχαία δειγματοληψία από δειγματοληπτικό πλαίσιο καταρτισμένο από τυχαία σχηματισμένους αριθμούς, και τα δεδομένα σταθμίστηκαν με βάση το προφίλ του εκλογικού σώματος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΧΡ

Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για την ανάδειξη Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: