Αδειάζει απροκάλυπτα τον Πούτιν ο πολεμοχαρής σύμμαχός του Καντίροφ: Δεν θα γίνει επιστράτευση στην Τσετσενία * Ευθεία σύγκρουση με Κρεμλίνο [videos]

File photo: Ο μακελάρης Καντίροφ μαζί με τον υπαρχηγό του. Screenshot via YouTube




Παρότι προσφάτως έχει εκδηλώσει την αντίθεσή του στις επιλογές του Κρεμλίνου και των Ρώσων στρατηγών – μετά τις ήττες από τις ουκρανικές δυνάμεις – ο πολεμοχαρής  ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, σήμερα ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τις επιλογές του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Καντίροφ που κατά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία αυτοαποκαλούνταν “πολεμιστής του Πούτιν” υπερθεμάτιζε του πολέμου, ανακοίνωσε χθες ότι απαλλάσσει την Τσετσενία από την υποχρέωση της “μερικής επιστράτευσης” την οποία εξήγγειλε χθες ο ίδιος ο Πούτιν.

Η ανακοίνωση του Καντίροφ ήρθε μετά από πρωτοφανείς διαδηλώσεις εναντίον της επιστράτευσης αλλά κατόπιν της δημοσιοποίησης της οργής του για την χθεσινή μεγάλη ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Ο Καντίροφ δήλωσε αργά την Πέμπτη ότι η Τσετσενία είχε ήδη αναπτύξει 20.000 στρατιώτες από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. «Η Δημοκρατία της Τσετσενίας υπερεκπλήρωσε το σχέδιο στρατολόγησης της κατά 254%… ακόμη και πριν από την ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης», έγραψε σε ανάρτηση στο Telegram.

Ο Καντίροφ και οι ένοπλοι σφαγείς του καυχιόνταν για την παρουσία Τσετσένων ενόπλων στην Ουκρανία από τις αρχές της εισβολής της Ρωσίας, ενώ η παραστρατιωτική του οργάνωση δημοσίευε τακτικά βίντεο από την δράση της στην Ουκρανία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι δημοσιεύσεις αυτές  έκαναν τους Ουκρανούς να τους χλευάζουν αποκαλώντας τους “πολεμιστές του Τικ Τοκ”. Ο χλευασμός κορυφώθηκε όταν καταστράφηκε το στρατηγείο τους από ουκρανική επίθεση και αιχμαλωτίστηκαν εκατοντάδες απ’ αυτούς, με τις σκηνές της αιχμαλωσίας τους να ανεβαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους Ουκρανούς, αυτή τη φορά…

Απευθυνόμενος στις δεκάδες Τσετσενές γυναίκες που έχασαν τα παιδιά τους στον πόλεμο της Ουκρανίας και βγήκαν στους δρόμους του Γκρόζνι ενάντια στο σχέδιο επιστράτευσης του Πούτιν, ο Καντίροφ είπε:

«Καλώ τον πληθυσμό της Τσετσενίας, ιδιαίτερα τις αγαπημένες και σεβαστές μητέρες μας, να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους».

Όμως, πραγματοποιήθηκαν κι άλλες διαδηλώσεις στην Τσετσενία, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για άγρια καταστολή και συλλήψεις. Ωστόσο, το γεγονός των λαϊκών αντιδράσεων δεν το απέκρυψε ο Καντίροφ, λέγοντας πως πράγματι έγιναν διαδηλώσεις.

  • Οι διαδηλώσεις στο Γκρόζνι και άλλες περιοχές είναι οι πρώτες που πραγματοποιούνται στην Τσετσενία εδώ και 15 χρόνια.

Η περιφρόνηση του Καντίροφ στις εντολές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας προς όλες τις περιοχές για στρατολόγηση εφέδρων έρχεται λίγες μόνο ημέρες αφότου ο ίδιος είχε προτρέψει τους συναδέλφους του σε όλη τη  Ρωσία να «αυτο-κινητοποιήσουν» 85.000 στρατιώτες.

  • Επίσης, ακολουθεί την ολοένα και πιο ανοιχτή κριτική του για τις αποφάσεις του Κρεμλίνου σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μόλις χθες, Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, ο Καντίροφ είπε ότι ήταν « εξαιρετικά δυσαρεστημένος » με την ανταλλαγή 215 Ουκρανών και ξένων μαχητών από τη Ρωσία για 55 Ρώσους στρατιώτες και τον σύμμαχο και κουμπάρο του Πούτιν που κατηγορείται για εσχάτη προδοσία από το Κίεβο. 

Ο Καντίροφ επίσης καταφέρθηκε κατά της ρωσικής αποτυχίας και τις εδαφικές απώλειες της στην Ουκρανία.

«Αν είχαμε χρησιμοποιήσει τουλάχιστον ένα κλάσμα των όπλων και του εξοπλισμού μας, θα είχαμε φτάσει στο στόχο μας εδώ και πολύ καιρό», έγραψε. «Αλλά εφόσον η ηγεσία πιστεύει διαφορετικά, εξαρτάται από μας να ακολουθήσουμε τις εντολές».

Το Κρεμλίνο δεν σχολίασε τη δήλωση του Καντίροφ στην καθημερινή του ενημέρωση με δημοσιογράφους σήμερα το απόγευμα Παρασκευής.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι οι μακελάρηδες μισθοφόροι του Καντίροφ, οι αποκαλούμενοι Καντιροφιστές, έχουν υποστεί μέχρι σήμερα ισχυρότατα πλήγματα από τις Ουκρανικές δυνάμεις, με πολλούς νεκρούς και εκατοντάδες αιχμαλώτους, καθώς μετακινούνται ως επι το πλείστον στα “καυτά” μέτωπα, όπως το Χάρκοβο ή η Χερσώνα, όταν εκδηλώθηκε η μεγάλη, διπλή ουκρανική αντεπίθεση.

Επίσης, οι Καντιροφιστές κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε πολλά εγκλήματα πολέμου στις μαρτυρικές πόλεις της Μπούτσα ή της Μαριούπολης.

 

 

Με πληροφορίες από The Moscow Times

Στη Χερσώνα οι Τσετσένοι μακελάρηδες του Καντίροφ: Τα βρήκαν δύσκολα οι Ρώσοι με την ουκρανική αντεπίθεση [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: