Eξόργισε και τους σκληροπυρηνικούς ο Πούτιν: Ήθελαν νεκρούς τους αιχμαλώτους του Αζόφ και τους αντάλλαξε με τον κουμπάρο του… [videos]

Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας και δείχνει ομάδα αιχμαλώτων υπερασπιστών του Αζοφστάλ και της Μαριούπολης που ανταλλάχθηκαν με Ρώσους αιχμαλώτους και τον δωσίλογο κουμπάρο του Πούτιν. EPA/MINISTRY OF INTERNAL AFFAIRS OF UKRAINE HANDOUT — BEST QUALITY AVAILABLE — MANDATORY CREDIT: MINISTRY OF INTERNAL AFFAIRS OF UKRAINE — HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Η ανταλλαγή 215 Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου με 55 αιχμαλώτους Ρώσους στρατιώτες και τον φίλο και κουμπάρο του Πούτιν, Βίκτορ Μεντβεντσούκ προκάλεσε οργή  μεταξύ των Ρώσων σκληροπυρηνικών και των ακροδεξιών συμμάχων του ηγέτη του Κρεμλίνου.

  • Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ  Μόσχας και Κιέβου, σχεδόν επτά μήνες μετά τον πόλεμο, οδήγησε στην απελευθέρωση των μαχητών από το τάγμα Azov της Ουκρανίας που ηγήθηκαν της υπεράσπισης της Μαριούπολης τους πρώτους μήνες του πολέμου που αργότερα έγινε σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης.

Η απόφαση της Μόσχας να απελευθερώσει τους στρατιώτες του Αζόφ, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή του τάγματος και του αναπληρωτή του, θεωρήθηκε ως προδοσία από φιλοπολεμικές και ακροδεξιές φωνές.

«Η απελευθέρωση πέντε Βρετανών μισθοφόρων και η ανταλλαγή όλων των υπολοίπων μελών του τάγματος Azov, που έγινε χθες σε συμφωνία με [τη Σαουδική Αραβία] και σεβαστούς συμμάχους του Κιέβου, είναι χειρότερο από έγκλημα… και χειρότερο από λάθος. Αυτή είναι ΒΛΑΚΕΙΑ ΟΛΚΗΣ», έγραψε ο Ιγκόρ Γκίρκιν, ένας πρώην αξιωματικός των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που ηγήθηκε των φιλορωσικών αυτονομιστικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία το 2014, σε ανάρτηση στο Telegram .

Η Ρωσία που αποκαλούσε τους μαχητές του τάγματος Αζόφ “Ναζί εγκληματίες”, είχε υποσχεθεί πως δεν θα τους παραδόσει κι ότι το μέλλον τους ήταν μάλλον ο θάνατος… Ετσι, η ανταλλαγή τσηματοδότησε μια απροσδόκητη στροφή.

«Τι είπαν πριν από δύο μήνες; «Σίγουρα δεν θα τους τη χαρίσουμε!» ανέφερε μια ανάρτηση στο Telegram από το Gray Zone, ένα κανάλι Telegram που συνδέεται με την αιμοσταγή μισθοφορική οργάνωση  Wagner – τον λεγόμενο “ιδιωτικό στρατό του Πούτιν”

«Είναι ακριβώς το ίδιο, όπως έλεγαν για το Χάρκοβο ότι “θα είναι για πάντα Ρωσία”, προστίθεται στην ανάρτηση, με υπαινιγμό για την ταπεινωτική υποχώρηση της Ρωσίας από την περιοχή Χάρκοβου της Ουκρανίας αυτόν τον μήνα.

Η Ρωσία παρέδωσε επίσης 10 ξένους μαχητές — συμπεριλαμβανομένων δύο Βρετανών υπηκόων και ενός Μαροκινού που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο από δικαστήριο στην αποσχισθείσα περιοχή Ντόνετσκ της Ουκρανίας τον Μάιο — ενώ το Κίεβο έδωσε τον Μέντβεντσουκ, τον φιλορώσο Ουκρανό πολιτικό που ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι νονός της κόρης του.

Αξιωματούχοι στο Κίεβο επαίνεσαν την ανταλλαγή κρατουμένων, η οποία έγινε λίγες ώρες αφότου ο Πούτιν διέταξε «μερική κινητοποίηση» των εφέδρων της Ρωσίας.

«Δεν ήταν κρίμα να δώσουμε τον Μέντβεντσουκ με αντάλλαγμα πραγματικούς πολεμιστές», είπε ο Ζελένσκι δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. Παράλληλα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για την “μεσολάβησή του” κι επειδή «διευκόλυνε» την απελευθέρωση των δέκα αλλοδαπών πολιτών που κρατούνταν αιχμάλωτοι από τους Ρώσους.

Ο Μεντβεντσούκ βρισκόταν σε αιχμαλωσία από τον Απρίλιο, όταν συνελήφθη ξανά μετά από μια αποτυχημένη απόπειρά του να διαφύγει, καθώς κρατούνταν  με την κατηγορία της προδοσίας.

Σημειώνεται ότι η επιτυχημένη αντεπίθεση της Ουκρανίας στην ανατολική περιοχή του Χάρκοβο οδήγησε τις ρωσικές φιλοπολεμικές φωνές να γίνονται πιο δυνατές στην κριτική τους προς το Κρεμλίνο και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

 

 

Με πληροφορίες από The Moscow Times

Είστε ευπρόσδεκτοι: Πολιτικό άσυλο στους Ρώσους λιποτάκτες υπόσχεται η Γερμανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: