Mozart Group: Η δυτική απάντηση στους μακελάρηδες της Wagner, τον ιδιωτικό στρατό του Πούτιν * Σκληροτράχηλοι εκπαιδευτές για Ουκρανούς εθελοντές [videos]

Ο ιδρυτής και επικεφαλής της Mozart Group, στο εξώφυλλο του βιβλίου του για τα 31 χρόνια ως Αμερικανός Πεζοναύτης. Screenshot via YouTube




“Στάσου”, φωνάζει ένας πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ. “Απειλή!” είναι η επόμενη κραυγή και μια ομοβροντία πυροβολισμών αντηχεί γύρω από ένα εγκαταλελειμμένο λατομείο, σε μια ουκρανική πλαγιά, λίγα μόλις μίλια από την πρώτη γραμμή του πολέμου.

Η σκόνη που σηκώνεται από τις σφαίρες αναμειγνύεται με τον ιδρώτα των ανδρών στη ζέστη των 30 C.

Στην καρδιά του Ντονμπάς, μια ομάδα οκτώ εξαιρετικά έμπειρων πρώην στρατιωτικών της Δύσης παραδίδει ένα εντατικό 10ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο σε 40 Ουκρανούς νεοσύλλεκτους που μόλις έχουν επιστρέψει  κατευθείαν από τις μάχες.

Καθώς η μάχη για την ανατολική Ουκρανία συνεχίζεται, οι στρατιώτες στο Ντονμπάς έχουν βαριές απώλειες. Η επαγγελματική μαχητική δύναμη της Ουκρανίας, η οποία υπερασπίζεται το ανατολικό μέτωπο από το 2014, έχει εξαντληθεί σοβαρά. Από τις 24 Φεβρουαρίου, οι νεοσύλλεκτοι στέλνονται στην πρώτη γραμμή, πολλοί με εξαιρετικά λίγη εκπαίδευση.

Οι νεοσύλλεκτοι που συμμετέχουν στο μάθημα έχουν ένα συνονθύλευμα εξοπλισμού: διαφορετικά είδη όπλων, στολές και θωράκιση σώματος διαφορετικής ποιότητας. Σε ηλικία από 20 έως 50 ετών, οι άνδρες είναι όλων των αναστημάτων, σωματοδομών και επιπέδων φυσικής κατάστασης.

Ένας στους 10 ήταν στον στρατό πριν από τον πόλεμο και είχαν πολύ λίγη επίσημη εκπαίδευση, εξηγεί ο Andy Milburn, ιδρυτής του Mozart Group, μιας νέας ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας που έχει αναλάβει την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών.

Ο Milburn, απόστρατος συνταγματάρχης του Σώματος Πεζοναυτών που πέρασε 31 χρόνια στον στρατό των ΗΠΑ , συγκέντρωσε ειδικούς εθελοντές για να εκπαιδεύσει πολίτες που πολεμούσαν στη δύναμη πολιτικής άμυνας του Κιέβου καθώς υπερασπίζονταν την πρωτεύουσά τους. Ο Milburn μεταξύ άλλων έχει πολεμήσει στη Φελούτζα,  στη Μογκαντίσου, ενώ ήταν ο πρώτος που στελέχωσε στην ειδική δύναμη κρούσης κατά του Ισλαμικού Κράτους.

  • Τώρα με έδρα το Ντονμπάς, η Ομάδα Μότσαρτ αποτελείται από 20 έως 30 εθελοντές εκπαιδευτές από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και άλλες δυτικές χώρες.

Το όνομα της Ομάδας Μότσαρτ επινοήθηκε από τα μέλη της ως μια γλωσσική μουσική αναφορά στην Ομάδα Βάγκνερ, τη σκιώδη ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση μισθοφόρων που συχνά περιγράφεται ως ο ιδιωτικός στρατός του Βλαντιμίρ Πούτιν . Ο Milburn λέει ότι στην αρχή ότι ήταν «λίγο αμφίθυμος σχετικά με τη χρήση του ονόματος» αλλά ότι «έχει πιάσει ως επωνυμία τώρα».

Από το 2014, ο Όμιλος Wagner δραστηριοποιείται σε επικίνδυνες, χαμηλού εισοδήματος χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, της Λιβύης και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, προστατεύοντας τα ρωσικά συμφέροντα χωρίς να δίνουν καμιά σημασία στα  ανθρώπινα δικαιώματα ή το διεθνές δίκαιο .

«Δεν ήθελα να συνδεθώ ή να συγκριθώ με την ομάδα Wagner. Δεν αντιπαραβαλόμαστε στον Όμιλο Wagner. Αυτό που κάνουμε είναι πολύ διαφορετικό», λέει ο Milburn.

Χρηματοδοτούμενος σε μεγάλο βαθμό από ιδιώτες δωρητές των ΗΠΑ και αποτελούμενος από προσεκτικά ελεγμένους νεοσύλλεκτους, ο Όμιλος Μότσαρτ παρέχει επίσης ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων υγιεινής και τροφίμων σε πόλεις της πρώτης γραμμής, και βγάζει ευάλωτα άτομα από περιοχές υψηλού κινδύνου. Παράλληλα, αναλαμβάνει ειδικές επιχειρήσεις για λογαριασμό του Ουκρανικού στρατού, συμπεριλαμβανομένου του επικίνδυνου έργου απομάκρυνσης ναρκών που αφήνουν πίσω τους οι Ρώσοι.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες λαμβάνουν μαθήματα πολέμου πέντε ή 10 ημερών σε βασικούς χειρισμούς όπλων, σκοπευτική ικανότητα, πυρ και ελιγμούς και τακτικές πεδίου μάχης που ιδανικά θα χρειάζονταν έξι μήνες για να διδαχθούν.

Οι εκπαιδευτές έχουν διδάξει χιλιάδες στρατιώτες να μιλούν με νεοσύλλεκτους μέσω δύο διερμηνέων, κάτι που ο Milburn λέει ότι δεν είναι αρκετό για τη δουλειά, αλλά έχουν δυσκολευτεί να βρουν άτομα με τις απαραίτητες δεξιότητες.

«Δεν έχω πολεμήσει ακόμη στην πρώτη γραμμή, αλλά έχουμε επανδρώσει θέσεις που έχουν βομβαρδιστεί και χτυπηθεί από επιθέσεις με ρουκέτες», λέει στην βρετανική εφημερίδα Guardian ένας 42χρονος στρατιώτης που αυτοαποκαλείται Bison, κατά τη διάρκεια της πρακτικής βολής. ντυμένος με μεταχειρισμένο βρετανικό χιτώνα παραλλαγής με την σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου στο μανίκι.

Ο Bison, ένας μηχανολόγος μηχανικός από το Ντνίπρο, αγόρασε ένα κυνηγετικό τουφέκι μετά την έναρξη του πολέμου, για να εξασκηθεί στη σκοποβολή και τώρα είναι γιατρός διμοιρίας. «Έκανα τακτική ιατρικής μιας εβδομάδας μετά από ένα άσχημο ατύχημα με το ποδήλατο κατά τη διάρκεια του lockdown για τον Covid. Τους είπα και με έκαναν γιατρό», λέει με ένα χαμόγελο και ένα ιατρικό βαλιτσάκι εφαρμοσμένο στην στολή του.

Τα ουκρανικά στρατεύματα εκπαιδεύονται κοντά στην πρώτη γραμμή, καθώς οι διοικητές τους δεν μπορούν να ρισκάρουν  να μείνουν οι στρατιώτες τους μακριά από το πεδίο της μάχης για πολύ καιρό σε περίπτωση που οι Ρώσοι προσπαθήσουν να προχωρήσουν. Στην ιδανική περίπτωση, αυτές οι ομάδες θα εκπαιδεύουν 100 έως 120 άνδρες κάθε φορά, αλλά δεν έχουν την πολυτέλεια να τους απομακρύνουν από τις θέσεις τους, λέει ο Milburn.

«Δεν πας πρώτα να πολεμήσεις και μετά επιστρέφεις για να εκπαιδευτείς», λέει ο Ντάθαν. «Η ουκρανική κυβέρνηση δεν θέλει να πει ότι το μεγαλύτερο μέρος του στρατού της δεν είναι πραγματικά εκπαιδευμένο. Αλλά προσπαθούν να πολεμήσουν τους Ρώσους που, ευτυχώς, δεν είναι ούτε αυτοί  εκπαιδευμένοι».

«Κάπως έτσι πρέπει να ήταν στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο», λέει ο Άλεξ (δεν είναι το πραγματικό του όνομα), μιλώντας στον Guardian τηλεφωνικά από τη Βουλγαρία. Ο Άλεξ είναι πρώην στρατιώτης του Ηνωμένου Βασιλείου που έκανε ένα διάλειμμα αλλά είπε ότι σκόπευε να επιστρέψει για να βοηθήσει μόνιμα.

«Είναι άντρες 36, 37 ετών και πριν από τέσσερις μήνες αυτοί οι τύποι ήταν οδηγοί ταξί ή αγρότες. Κανείς από αυτούς δεν θέλει να είναι στο στρατό, αλλά λένε ότι η χώρα έχει υποστεί εισβολή. Τι περιμένεις να κάνουμε; Τεράστιος σεβασμός σε αυτούς. Αλλά είναι πολύ λυπηρό για να είμαι ειλικρινής», λέει ο Alex.

Αλλά αυτό που λείπει από τα στρατεύματα σε εμπειρία το αναπληρώνουν με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα. «Είναι αισιόδοξοι, ακούνε, είναι προσεκτικοί και πάνω απ’ όλα έχουν εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ», λέει ο Milburn, επιτηρώντας  την άσκηση.

  • «Δεν διαμαρτύρονται, παίρνουν τα πάντα και δίνουν το 100%,» συμφωνεί ο Ντάθαν.

Ο Τίγρης, ένας 22χρονος στρατιώτης που σπούδαζε Νομικά στο Ντνίπρο όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, λέει ότι τώρα ολοκληρώνει το τελευταίο έτος του πτυχίου του εξ αποστάσεως ενώ ετοιμάζεται να πολεμήσει.

Τα μέλη της Ομάδας Μότσαρτ διαχωρίζουν τον εαυτό τους από την εισροή πολεμικών τουριστών και μαχητών που διηγούνται ιστορίες  αραγμένοι σε  μπαρ ξενοδοχείων με ακριβά νέα στρατιωτικά ρούχα στο Κίεβο στην αρχή της σύγκρουσης.

«Είναι επικίνδυνο», λέει ο Άλεξ. «Μπορεί να τραυματιστείς ή να σκοτωθείς ή να σκοτώσεις κάποιον άλλο – και αυτό βλάπτει τις σχέσεις μεταξύ Δυτικών και Ουκρανών».

Οι εκπαιδευτές λένε ότι εντάχθηκαν στην Ομάδα Μότσαρτ για να γίνουν «πολλαπλασιαστές μάχης», υποστηρίζοντας ότι είναι λογικό να εκπαιδεύονται εκατοντάδες Ουκρανοί αντί να κινδυνεύουν να σκοτωθούν γρήγορα στις μάχες.

Ο ιστότοπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι όσοι ταξιδεύουν «για να πολεμήσουν ή για να βοηθήσουν άλλους που εμπλέκονται στον πόλεμο» θα μπορούσαν να διωχθούν κατά την επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μιλώντας σε ουκρανικά στρατεύματα και διοικητές, ο Άλεξ και ο Μίλμπερν συμφωνούν ότι τα αμερικανικά και δυτικά οπλικά συστήματα και ο στρατιωτικός εξοπλισμός δεν χρησιμοποιούνται ή διανέμονται σωστά, επειδή οι Ουκρανοί δεν διαθέτουν εκπαίδευση και δεξιότητες.

«Δεν αναπτύσσουν τα όπλα», είπε ο Άλεξ, ο οποίος, κατά τα επτάμισι χρόνια του με τον βρετανικό στρατό, ειδικεύτηκε και εκπαιδεύτηκε στη χρήση  NLAW, αντιαρματικών όπλων υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, η χρήση των οποίων αποδείχτηκε καθοριστική για την επιτυχία της Ουκρανίας να απωθήσει τη Ρωσία από το Κίεβο τον Μάρτιο.

Ο Άλεξ λέει ότι καταλαβαίνει από συνομιλίες με διοικητές ότι χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση, τα συστήματα Javelins των 178.000 δολαρίων δεν χρησιμοποιούνται σωστ. «Δεν λαμβάνουν την εκπαίδευση που χρειάζονται», λέει ο Άλεξ.

Στο τέλος του μαθήματος σκοπευτικής ικανότητας, τα στρατεύματα συγκεντρώνονται για μια ενημέρωση και μια συνεδρία ερωταπαντήσεων.

Ο Νέστορ, ένας 26χρονος Ουκρανός στρατιώτης επίσης από τη Ντνίπρο, ένας από τους λίγους που πολεμούσαν στο Ντονμπάς από το 2014, επέστρεψε στο πεδίο βολής με τον Ρομπ, τον πρώην πεζοναύτη των ΗΠΑ, για να πάρει μερικές ακόμα συμβουλές «Αυτοί οι εκπαιδευτές είναι καταπληκτικοί, είναι τόσο λεπτομερείς ανεξάρτητα από το επίπεδο εμπειρίας που έχει ο εκπαιδευόμενος», λέει ο Νέστορ. Από τους 15 φίλους που έχασε ο Νέστορας στη σύγκρουση από το 2014, οι 10 έχουν πεθάνει φέτος.

Ο Andy Milburn εύχεται να είχε περισσότερη επαφή με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ερωτηθείς αν μοιράζεται πληροφορίες με τις ΗΠΑ, απαντά: «Αυτό είναι κάπως το εύκολο μέρος» – και εξηγεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί ότι εάν χρηματοδοτήσουν τον Μότσαρτ, η ομάδα μπορεί να μετατραπεί σε ιδιωτικό στρατιωτικό εργολάβο που θα εμπλακεί στις μάχες. .

Εάν κάποιος από τους εθελοντές της Ομάδας Μότσαρτ εμπλακεί στις μάχες, δεν είναι πλέον μέλος της Ομάδας Μότσαρτ, εξηγεί ο Milburn. «Υπάρχει μια πολύ σαφής γραμμή».

 

 

 

 

Mε πληροφορίες από The Guardian

Για ποιο ηθικό μιλάει ο Πούτιν; Αρνούνται να πολεμήσουν όλο και περισσότεροι Ρώσοι * Φυλακίζονται και κακοποιούνται * Άλλοι αυτοτραυματίζονται για να φύγουν [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: