Για ποιο ηθικό μιλάει ο Πούτιν; Αρνούνται να πολεμήσουν όλο και περισσότεροι Ρώσοι * Φυλακίζονται και κακοποιούνται * Άλλοι αυτοτραυματίζονται για να φύγουν [videos]

FILE PHOTO: Ρώσοι στρατιώτες αιχμάλωτοι πολέμου από τους Ουκρανούς. Screenshot via YouTube




Όλο και περισσότεροι Ρώσοι στρατιώτες αρνούνται να πολεμήσουν τον πόλεμο του Πούτιν.

Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι πολλοί «ρεφουσένικοι» – οπως αποκαλούνται οι αντιρρησίες – φυλακίζονται σε περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τη Ρωσία, όπου υφίστανται βία και κακοποίηση.

Συμβασιούχοι στρατιώτες που δεν θέλουν πλέον να πολεμούν στην Ουκρανία ή θέλουν άδεια για οικογενειακούς λόγους δέχονται αρνητική απάντηση την επιθυμία τους να φύγουν από τη χώρα.

Οι λεγόμενοι «ρεφουσένικοι», όπως λένε στην DW συγγενείς και ακτιβιστές, κρατούνται σε στρατόπεδα και φυλακές σε διάφορες τοποθεσίες της αυτοαποκαλούμενης  Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ . δηλαδή σε περιοχές που βρίσκονται στην Ουκρανία αλλά δεν ελέγχονται από το Κίεβο.

  • Από την ηλικία των 18 ετών, οι Ρώσοι άνδρες μπορούν να υπογράψουν προσωρινή σύμβαση με το Υπουργείο Άμυνας για να κερδίζουν τα προς το ζην στο στρατό για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Αυτοί οι συμβασιούχοι στρατιώτες πολεμούν αυτή τη στιγμή δίπλα σε επαγγελματικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Πολλοί από αυτούς είχαν υπογράψει τα συμβόλαιά τους πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία και δεν ήξεραν πού θα σταλούν μέχρι την τελευταία στιγμή, εξηγούν ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Στο μεταξύ, αρκετοί γονείς στρατιωτών από τη Ρωσία έχουν φτάσει στο Ντονμπάς για να πιέσουν για την απελευθέρωση των γιων τους. 

Η DW έμαθε ότι ταξίδεψαν στην πόλη Μπριάνκα, όπου σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, περισσότεροι από 200 τέτοιοι αντιρρησίες φυλάσσονται σε καταυλισμό. Οι γονείς κρατούν αγρυπνία απ’  έξω, από το πρωί έως το βράδυ.

Ένας Ρώσος στρατιώτης που φυλακίστηκε εδώ είπε στην DW ότι το στρατόπεδο είναι πρώην φυλακή ποινικών.

Καταγγελίες για «παράνομη κράτηση, βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση»

Ρώσοι στρατιώτες κρατούνται επίσης σε άλλες τοποθεσίες σε περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των Ποπάσνα, Αλτσέφσκ, Σταχάνοφ και Κράσνι Λουτς.

Αυτό έχει τεκμηριωθεί σε καταγγελία του Προεδρικού Συμβουλίου της Ρωσίας για την Κοινωνία των Πολιτών και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα και είδε και η DW.

Το έγγραφο αναφέρει ότι συγγενείς έξι αντιρρησιών συνείδησης προσέγγισαν ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Λέει επίσης ότι οι εν λόγω στρατιώτες φυλακίστηκαν στα προαναφερθέντα στρατόπεδα και φυλακές, καθώς και κοντά στην πρώτη γραμμή στο Svitlodar. Ο ρωσικός στρατός απέρριψε το αίτημά τους να αφεθούν ελεύθεροι, αλλά αρνήθηκε επίσης να τους στείλει πίσω στους ρωσικούς στρατώνες τους.

Η καταγγελία —που συντάχθηκε από τον διάσημο Ρώσο σκηνοθέτη Alexander Sokurov, τον δημοσιογράφο Nikolai Svanidze και άλλους— αναφέρει ότι οι στρατιώτες υφίστανται απάνθρωπη φυλάκιση και ψυχολογική κακοποίηση από φύλακες. Η έκθεση κάνει λόγο για «εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά μελών των ενόπλων δυνάμεων, παράνομη κράτηση, βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση».

Τα πρότυπα κράτησης ποικίλλουν

Ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και συντονιστής της οργάνωσης “Πολίτες και Στρατός”, Σεργκέι Κριβένκο, λέει ότι τα πρότυπα κράτησης ποικίλλουν ανάλογα με το πού κρατούνται οι στρατιώτες.

«Στις αρχές Ιουλίου, αναφέρθηκε ότι κάποιοι από αυτούς κρατούνταν σε λάκκους», λέει ο Kriwenko. Προσθέτει ότι κάποιοι συγγενείς είχαν αναφέρει ότι οι γιοι τους είχαν ξυλοκοπηθεί.

Ο πατέρας ενός στρατιώτη που κρατείται στην Μπριάνκα, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του για λόγους ασφαλείας, λέει ότι ο γιος του τον καλεί προφανώς από μια κοινή γραμμή που χρησιμοποιούν και άλλοι για να επικοινωνήσουν με συγγενείς. Του είπαν ότι κάθε πρωί, στρατιώτες παραλαμβάνονται και «φέρονται στη δουλειά». Δεν είναι σαφές τι είδους δουλειά συνεπάγεται αυτό.

Ο Κριβένκο λέει ότι ένας στρατιώτης δραπέτευσε από τη φυλακή του Μπριάνκα και επέστρεψε στη Ρωσία.

«Εάν επαγγελματίας στρατιώτης επιστρέψει στους στρατώνες όπου είναι μόνιμα εγκατεστημένος εντός 10 ημερών, τότε αυτό δεν θεωρείται λιποταξία ή μη εξουσιοδοτημένη αποχώρηση από τη μονάδα».

Επιστροφή στην πρώτη γραμμή

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί στρατιώτες έχουν πιεστεί να αποσύρουν την διάθεση παραίτησής τους, σε σημείο που επέστρεψαν στο πεδίο της μάχης. Οι γονείς ενός άλλου συμβασιούχου στρατιώτη που κρατείται στην Μπριάνκα —οι οποίοι επίσης επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, καθώς φοβούνται για την ασφάλεια του γιου τους— είπαν στην DW:

«Στην αρχή, οι στρατιώτες είχαν πει ότι σίγουρα δεν θα επέστρεφαν στον πόλεμο και δεν θα υπογράψουν τίποτα. Αλλά ξαφνικά, μάθαμε ότι επιστρέφουν στην πρώτη γραμμή, χωρίς να λάβουν καμία ειδοποίηση». 

Η απλή δημοσίευση τέτοιων πληροφοριών μπορεί να οδηγήσει σε ποινική δίωξη. Η DW γνωρίζει μια περίπτωση που δεν επετράπη σε έναν άνδρα να πάει άδεια επειδή οι γονείς του είχαν έρθει σε επαφή με δημοσιογράφους. Για το λόγο αυτό, όλοι οι συγγενείς των φυλακισμένων συμβασιούχων με τους οποίους μίλησε η DW θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Απειλούνται επίσης ποινικές διώξεις εναντίον Ρώσων στρατιωτών, εάν δεν ξαναρχίσουν τις μάχες, λέει η δημοσιογράφος Alexandra Garmashapova, η οποία ηγείται του Ιδρύματος Free Buryatia που εδρεύει στις ΗΠΑ. Ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία από τους αντιπάλους του πολέμου στη Buryatia και την παγκόσμια διασπορά της Buryatia. Υποστηρίζει τη δημοκρατική αυτοδιάθεση της Buryatia.

«Σοβαρή παραβίαση της ρωσικής νομοθεσίας»

Στις αρχές Ιουλίου, η οργάνωση ανέφερε ότι 500 τέτοιοι στρατιώτες από τη Buryatia είχαν αρνηθεί να πολεμήσουν στην Ουκρανία και ζητούσαν να σταλούν στην πατρίδα τους. Το Verstka , ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο που έχει απαγορευτεί από τη Ρωσία, λέει ότι υπάρχουν 1.793 τέτοιοι στρατιώτες.

Οι στρατιώτες άρχισαν να αρνούνται να πολεμήσουν ήδη από τον Μάρτιο, λέει ο Σεργκέι Κριβένκο. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτών των εβδομάδων που οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την περιοχή του Κιέβου και αναδιατάχθηκαν στα ανατολικά . Στη συνέχεια, πολλοί στρατιώτες επικοινώνησαν με ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζητώντας βοήθεια για τον τερματισμό των συμβολαίων τους με τον ρωσικό στρατό.

Ο Κριβένκο λέει ότι υπάρχουν όλο και περισσότερες περιπτώσεις στρατιωτικού προσωπικού που αρνείται να υπηρετήσει και καταλήγει στη φυλακή στην αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ. «Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση του ρωσικού νόμου· οι στρατιώτες δεν μπορούν να συλληφθούν και να κρατηθούν χωρίς δίκη», λέει ο Κριβένκο. «Μόνο τα ρωσικά δικαστήρια σε ρωσικό έδαφος μπορούν να εκδώσουν τέτοιες αποφάσεις».

Aυτοτραυματίζονται για να φύγουν, λέει το Ουκρανικό Επιτελείο

Τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία υφίστανται απώλειες, είναι αποθαρρυνμένα και αναζητούν οποιαδήποτε ευκαιρία να τραυματιστούν ελαφρά για να ξεφύγουν από το πεδίο της μάχης, ανέφερε το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας σε ανάρτησή του στο Facebook σήμερα, 4 Αυγούστου.

Προκειμένου να επιστρέψουν στη Ρωσία, οι εισβολείς στρατιώτες ακρωτηριάζονται και προσποιούνται ότι είναι σε κακή υγεία.

Στην ίδια ανάρτηση αναφέρεται ότι ο ουκρανικός στρατός εξουδετέρωσε 150 Ρώσους εισβολείς και περισσότερες από 50 μονάδες διαφόρων τύπων εχθρικών στρατιωτικών οχημάτων την τελευταία ημέρα.

Συνολικά, οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις υπολογίζουν τις ρωσικές απώλειες σε 41.000 άνδρες από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από The New Voice of Ukraine/ Deutsche Welle

Η Ρωσία δεν έχει εφεδρείες για νέα σημαντική προέλαση στην Ουκρανία, λέει αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: