Η ανήθικη “τακτική” της λάσπης! Πληρωμένα ΜΜΕ, λερωμένα χέρια! Η πρώτη μελέτη που μέτρησε την Πολιτική “Λάσπης” στην Κύπρο!

Πίνακας με το αποτέλεσμα της μελέτης Αντωνιάδη, που δείχνει το επίπεδο επηρεασμού των Κυπρίων από την πολιτική λάσπη.




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

Πρόσφατη έρευνα, που διεξήχθη στην Κύπρο, επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένο μοντέλο, το οποίο έχει βραβευτεί στο 7ο Διεθνές Συνέδριο Διοίκησης, Εκπαίδευσης και Καινοτομίας, στο Πανεπιστήμιο Greenwich του Λονδίνου, τον Απρίλιο του 2019.

Σύμφωνα με το μοντέλο CIS (Create, Inform, and Support), ένας πολιτικός “παίκτης” χρειάζεται να έχει τρεις βασικές δεξιότητες: (1) την ικανότητα να Δημιουργεί, (2) την ικανότητα να Ενημερώνει, και (3) την ικανότητα να Υποστηρίζει.

Με βάση αυτό το μοντέλο, η έρευνα επικεντρώθηκε σε διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν μια πολιτική εκστρατεία. Μεταξύ αυτών των παραγόντων, για πρώτη φορά στην Κύπρο, εξετάστηκε και ο παράγοντας “λάσπη”, ένα στοιχείο, το οποίο, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, έχει “εγκατασταθεί” σε καθημερινή βάση (από συγκεκριμμένα επιτελεία, πολιτικούς και ΜΜΕ).

  • Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην πολιτική, μια τέτοια ανήθικη τακτική, υπήρχε πάντα, με σωρεία κατηγοριών και λασπολογίας ανά το παγκόσμιο. Το ίδιο και στη δημοσιογραφία, με πολλά ΜΜΕ να καταγράφουν αμέτρητα παραδείγματα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους.

Γι’ αυτό και στόχος της μελέτης αυτής, ήταν να εξεταστεί κατά πόσο η “ευφάνταστη” λάσπη που πετούσε ένας πολιτικός στην εποχή της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου, της έντυπης εφημερίδας και των συγκεντρώσεων (τότε που υπερίσχυαν οι δημόσιοι λόγοι), με στόχο πάντα να πληγώσει το πλεονέκτημα του αντιπάλου του, συνεχίζει να έχει αποτέλεσμα ή κατά πόσο αυτό αποτελεί παρελθόν, ως αποτέλεσμα του άμεσου λόγου που έχει πλέον ο κάθε πολίτης.

Η απάντηση στη σημερινή εποχή, τόσο στον υπόλοιπο κόσμο, όσο και στην Κύπρο (με την έρευνα να το επιβεβαιώνει), είναι “όχι”. Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) έχουν αλλάξει τη σκέψη του μέσου ψηφοφόρου, ο οποίος, συχνά παίρνει το μέρος αυτού που δέχεται τη λάσπη.

Βλέπουμε δηλαδή έναν πιο συνειδητοποιημένο και πιο ώριμο ψηφοφόρο, ο οποίος δύσκολα πλέον καλουπώνεται. Ειδικά η νεότερη γενιά, η οποία δεν χαρακτηρίζεται από ιδεολογικό φανατισμό αλλά από έγνοια για την ύπαρξη της ίδιας της γης και του μέλλοντος της κοινωνίας.

Σύμφωνα με τον πίνακα (φωτό), και στην Κύπρο, φαίνεται ότι η “Λάσπη”, ως πολιτικό “εργαλείο” ενός πολιτικού ή ενός επιτελείου, δεν αποφέρει κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν καθαρά την πολύ χαμηλή απόδοση της, με το συνολικό επίπεδο κλίμακας της κοινής γνώμης να μην υπερβαίνει το συνολικό 1.79 (με ανώτατο όριο το 7).

Πιο συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψιν το επίπεδο 1 (58%), 2 (16%) και 3 (16%), το συνολικό ποσοστό της κοινής γνώμης ανεβαίνει στο εκπληκτικό 90%. Δηλαδή, οι αριθμοί δείχνουν ότι εννέα στους δέκα Κύπριους δεν επηρεάζονται από τη “λάσπη” που πετά ένας πολιτικός στον αντίπαλο ή αντιπάλους του.

  • Το υπόλοιπο 10% τηρεί ουδέτερη στάση και κανένας δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τη “λάσπη” που πετά ένας πολιτικός (και/ή τα πληρωμένα ΜΜΕ) στον αντίπαλο του.

Κατ’ επέκταση, και με απλά λόγια, όλη η λάσπη που πετάνε σε συγκεκριμένο υποψήφιο, τα χρήματα που ξοδεύονται για έλεγχο των ΜΜΕ, και η όλη, ανήθικη “τακτική” της λάσπης, απλά λερώνει περισσότερα τα χέρια αυτών που την πετάνε!

*Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Associate Professor στην Νέα Υόρκη σε θέματα Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και Hellas Journal. Έχει βραβευτεί με το βραβείο Διδασκαλικής Αριστείας (Νέα Υόρκη) και το Βραβείο Καλύτερου Καινοτόμου Μοντέλου Ανάπτυξης Πολιτικών Προτάσεων (Ηνωμένο Βασίλειο). Από το 2019, είναι ο πρώτος επιστήμονας στη Νέα Υόρκη που σχεδίασε και διδάσκει το Πολιτικό Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Πλάτη στην “πολιτική” αλητεία! Έρπουν, κλείνοντας ρουμπινέτα και αφαιρώντας πινακίδες. Σέρνονται, όταν άλλοι πετάνε στα 8.52 και “βαδη-ζουν” περήφανα!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: