Πολιτική/πολιτικοί: Όχι μόνο οφείλουν να Δημιουργούν αλλά να Ενημερώνουν και να Υποστηρίζουν τις θέσεις τους επαρκώς

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε το εκλογικό του επιτελείο στη Λάρνακα για να ευχαριστήσει όλους τους εθελοντές που εργάστηκαν για την εκλογή του. Credit: ΚΥΠΕ, CNA




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο αυξάνεται το φαινόμενο της αδιαφορίας για τα κοινά (αλλά και της αποχής) σε όλο τον κόσμο. Σε σχέση με την Κύπρο, όπως δείχνουν οι αριθμοί, ένας στους τρεις πολίτες απέχει από την κάλπη, ενώ οι μισοί νέοι δεν εγγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους.

Ο μέσος όρος των Ευρωπαϊκών κρατών επίσης καταγράφει αποχή κοντά στο 1/3, με έναν στους τρεις νέους να απέχουν στις ΗΠΑ.

Οι λόγοι αποχής έχουν παρουσιαστεί σε προηγούμενη έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε από την στήλη αυτή:

  • Οι ψηφοφόροι έχουν κουραστεί από τον παλιομοδίτικο τρόπο επικοινωνίας-χειρισμών των πολιτικών τους και των παραδοσιακών κομμάτων.
  • Η προσοχή τους σε πολλά πολιτικά ζητήματα είναι πολύ περιορισμένη.
  • Η επίδραση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης προς τους ψηφοφόρους/πολίτες έχει αλλάξει τον τρόπο σκέψης της κοινής γνώμης.
  • Η σημερινή «πολιτική» καλείται όσο ποτέ άλλοτε, να αναπτύξει ανθρωποκεντρικές προτάσεις.

Σε μια προσπάθεια να εξεταστεί το πιο πάνω τεράστιο κενό αποχής, πρόσφατη μελέτη, που διξήχθη στην Κύπρο, επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένο μοντέλο, το οποίο έχει βραβευτεί στο 7ο Διεθνές Συνέδριο Διοίκησης, Εκπαίδευσης και Καινοτομίας, στο Πανεπιστήμιο Greenwich του Λονδίνου, τον Απρίλιο του 2019.

Σύμφωνα με το μοντέλο CIS (Create, Inform, and Support), ένα κόμμα ή πολιτικός χρειάζεται να έχει τρεις βασικές δεξιότητες για να καταφέρει να ικανοποιήσει το λαό:

  • (1) Την ικανότητα να Δημιουργεί ιδέες/πλάνα/προτάσεις (Create).
  • (2) Την ικανότητα να Ενημερώνει επαρκώς τους πολίτες για την κάθε πρόταση (Inform).
  • (3) Την ικανότητα να Υποστηρίζει επαρκώς την κάθε πρόταση (Support).

Μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα της πρόσφατης αυτής μελέτης (στηριγμένη στα πιο πάνω στοιχεία) κατέδειξαν ότι ένας στους τέσσερις Κύπριους (πέραν του 25%) δεν νιώθει ότι οι Κύπριοι πολιτικοί Δημιουργούν, Ενημερώνουν και Υποστηρίζουν τις προτάσεις τους επαρκώς.

Ένα πολύ ψηλό ποσοστό, μιας και μιλάμε για το 25% των ενεργών ψηφοφόρων, οι οποίοι θα πρέπει να προστεθούν με τους απέχοντες και με τους μη εγγεγρεμμένους ψηφοφόρους, στοιχείο που εκτοξεύει τον αριθμό των Κυπρίων που αμφισβητούν την ικανότητα των πολιτικών για Δημιουργία, Ενημερωση και Υποστήριξη.

Για αυτό και με απλά λόγια, κάθε ιδέα και πρόταση πρέπει να προσφέρει μια νέα – ολοκληρωμένη «αξία» (value) προς όφελος του Πολίτη. Τότε και μόνο τότε η αποχή θα «εξασθενίσει».

*Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Καθηγητής στην Νέα Υόρκη σε θέματα Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και Hellas Journal. Έχει βραβευτεί δυο φορές (2021 – 2022) με το βραβείο Διδασκαλικής Αριστείας (Νέα Υόρκη) και το Βραβείο Καλύτερου Καινοτόμου Μοντέλου Ανάπτυξης Πολιτικών Προτάσεων (Ηνωμένο Βασίλειο, 2019). Από το 2019, είναι ο πρώτος επιστήμονας στη Νέα Υόρκη που σχεδίασε και διδάσκει το Πολιτικό Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Τίμια εργατιά, “εγωϊστική” πολιτική του ΑΚΕΛ και η στάση στο Κυπριακό: Αν δεν πιστεύεις σε κράτη, πώς να πιστέψεις στο δικό σου;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: