Δικαιοσύνη Πεκίνου: Απήγαγαν το 2017 από το Χονγκ Κονγκ και καταδίκασαν Σινοκαναδό κροίσο για διαφθορά

epa05765861 A handout photo made available by the Chinese University of Hong Kong on 02 February 2017 shows Chinese billionaire Xiao Jianhua speaking during a robotics symposium in Hong Kong, China, 21 April 2016. According to media reports, Xiao is now on mainland China ‘assisting investigations’ into the stock market turmoil of 2015. EPA/CHINESE UNIVERSITY OF HONG KONG / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Ο κινεζικής καταγωγής καναδός μεγιστάνας Σιάο Τζιανχούα, ο οποίος είχε… εξαφανισθεί το 2017 από ένα ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ, καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 13 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η δικαιοσύνη.

Την εποχή της σύλληψής του ο Σιάο ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Κίνας, με μια περιουσία που υπολογιζόταν σε 6 δισ. δολάρια.

Ο Σιάο κρίθηκε ένοχος για «υπεξαίρεση δημόσιων κεφαλαίων» και «παράνομη χρήση κεφαλαίων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το δικαστήριο της Σανγκάης που δίκασε τον επιχειρηματία.

Η εξαφάνισή του το 2017 είχε προκαλέσει συγκίνηση στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Σιάο είχε τη φήμη ότι διατηρούσε σχέσεις με υψηλόβαθμούς κινέζους κομμουνιστές ηγέτες και, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, απήχθη από πράκτορες του Πεκίνου. Μετά την απαγωγή του λίγες πληροφορίες είχαν γίνει γνωστές για την υπόθεση από τις κινεζικές αρχές.

Δεν υπήρχε καμία επίσημη ανακοίνωση για τον Xiao -ο οποίος είναι Καναδός πολίτης- μέχρι που η Οτάβα επιβεβαίωσε τον Ιούλιο ότι αντιμετώπιζε δίκη.

Ο Xiao κρίθηκε ένοχος για «παράνομη απορρόφηση δημοσίων καταθέσεων… (και) παράνομης χρήσης κεφαλαίων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Νο. 1 Ενδιάμεσο Λαϊκό Δικαστήριο της Σαγκάης.

Η καναδική πρεσβεία είχε πει τον Ιούλιο ότι οι διπλωμάτες της δεν είχαν πρόσβαση στη δίκη.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στο Χονγκ Κονγκ είχαν αναφέρει την εποχή της εξαφάνισης του Xiao ότι τον άρπαξαν πράκτορες της ηπειρωτικής Κίνας – πυροδοτώντας τον φόβο για την ενίσχυση της επιρροής του Πεκίνου στον οικονομικό κόμβο.

Αυτοί οι φόβοι ήταν στο επίκεντρο των μαζικών διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας που συγκλόνισαν το Χονγκ Κονγκ το 2019, που προκλήθηκαν από ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο που θα επέτρεπε τις εκδόσεις στο αδιαφανές, ελεγχόμενο από κόμματα δικαστικό σύστημα της ηπειρωτικής Κίνας.

Σύμφωνα με την έκθεση Hurun, η οποία κατατάσσει τους πλουσιότερους ανθρώπους της Κίνας, το Xiao είχε σχεδόν 6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι διέφυγε στο Χονγκ Κονγκ το 2014 για να γλιτώσει από την καταστολή της διαφθοράς στην Κίνα.

Ο Xiao λέγεται ότι ενήργησε ως μεσίτης για την κινεζική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας του προέδρου Xi Jinping.

«Μετά από πέντε χρόνια ήσυχης αναμονής, η οικογένειά μας εξακολουθεί, με βάση τις αυστηρές οδηγίες του αδελφού μου, να πιστεύει στην κινεζική κυβέρνηση και τον κινεζικό νόμο», είπε ο μεγαλύτερος αδελφός του Xiao, Xinhua, στη Wall Street Journal τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

«Είναι πολύ περίπλοκο και γεμάτο δράμα», είπε για την υπόθεση, σύμφωνα με το WSJ.

Τα χρόνια μετά την εξαφάνιση του Xiao σημαδεύτηκαν από την κατακόρυφη πτώση των σχέσεων μεταξύ Κίνας και Καναδά, που πυροδοτήθηκαν από τη σύλληψη στο Βανκούβερ της Meng Wanzhou — της οικονομικής διευθύντριας του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Huawei — κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μετά τη σύλληψη του Μενγκ, το Πεκίνο συνέλαβε δύο Καναδούς στην Κίνα και στόχευσε τις καναδικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων.

Και οι τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι τον Σεπτέμβριο του 2021, αφού η Μενγκ κατέληξε σε συμφωνία με τους εισαγγελείς των ΗΠΑ για κατηγορίες απάτης, τερματίζοντας τον αγώνα της κατά της έκδοσής της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έκτοτε, υπάρχουν ελπίδες για ανάπτυξη των διπλωματικών σχέσεων, με το Πεκίνο να άρει την απαγόρευση των εισαγωγών καναδικής canola νωρίτερα φέτος.

Η έρευνα σε βάρος του Σιάο Τζιανχούα φαίνεται πως εντάσσεται στο πλαίσιο της εκτεταμένης εκστρατείας κατά της διαφθοράς, την οποία κήρυξε ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ όταν ανέλαβε την εξουσία το 2012.

Η φερόμενη απαγωγή του Σιάο στο Χονγκ Κονγκ είχε πραγματοποιηθεί σε μια εποχή που οι πράκτορες της ηπειρωτικής Κίνας δεν επιτρεπόταν να δρουν στο ημιαυτόνομο έδαφος.

Με πληροφορίες από AFP και Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ και ibtimes.com
Σανγκάη, Κίνα

Πούτιν και Σι Τζιπινγκ θα πάρουν μέρος στη σύνοδο κορυφής της G20: Θα υπάρξει συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον Τζο Μπάιντεν;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: