‘Αρθρο-“γροθιά” στο στομάχι του Πούτιν: Η παραπλάνηση του Κρεμλίνου από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για την εισβολή στην Ουκρανία

FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin attends the Orthodox Christmas mass at the Church of the Savior of the Miraculous Image, at the Novo-Ogaryovo state residence outside Moscow, Russia. EPA, ALEXEI NIKOLSKY, SPUTNIK, KREMLIN POOL




Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post δημοσιεύει εκτεταμένο άρθρο-ανάλυση, έργο μηνών, όπως σημειώνεται, όπου εμπεριέχεται και εμπιστευτικό υλικό στο οποίο είχαν πρόσβαση οι δημοσιογράφοι της, αναφορικά με την προετοιμασία και τις εκτιμήσεις των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το άρθρο υποστηρίζει ότι υπήρξε λανθασμένη εκτίμηση των δεδομένων εκ μέρους των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και στην ουσία παραπλάνησαν το Κρεμλίνο αναφορικά με τα πραγματικά δεδομένα της εισβολής.

Το άρθρο αναφέρεται επίσης στις πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους οι ΗΠΑ αναφορικά με την επικείμενη εισβολή της Ρωσίας, βάσει των οποίων προσπάθησαν να προειδοποιήσουν τόσο τους Ευρωπαίους συμμάχους τους για το γεγονός, όσο και την ίδια την Ουκρανία.

Κύριοι συντάκτες του άρθρου είναι οι Greg Miller (ανταποκριτής της εφημερίδα με βάση το Λονδίνο, ερευνητής δημοσιογράφος που έχει τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο Pulitzer) και Katherine Belton (καλύπτει θέματα ρωσικού ενδιαφέροντος για την εφημερίδα, συγγραφέας, έχει εργαστεί για το Reuters και ως ανταποκρίτρια από τη Μόσχα για τους Financial Times).

Στη σύνταξη του άρθρου έχει συμβάλλει και ομάδα άλλων δημοσιογράφων, όπως σημειώνεται. Τίτλος του άρθρου «Russias spies misread Ukraine and misled Kremlin as war loomed»

Υπό τον τίτλο «The leadup to the war in Ukraine revisited», η εφημερίδα παραθέτει περίληψη του εν λόγω άρθρου την οποία επιμελήθηκε η δημοσιογράφος Caroline Anders την οποία και παραθέτουμε:

Βασικά στοιχεία από τις αποτυχίες όσον αφορά τον πόλεμο, των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας στην Ουκρανία

  1. Το τμήμα της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας (που ονομάζεται FSB, γνωστό εσωτερικά ως Τμήμα Επιχειρησιακών Πληροφοριών) ενεπλάκη ιδιαιτέρως στο αποτυχημένο πολεμικό σχέδιο του Κρεμλίνου. Το εν λόγω τμήμα, το οποίο διείσδυε στους ουκρανικούς θεσμούς εδώ και χρόνια, διαβεβαίωσε τους αξιωματούχους στη Μόσχα ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα έπεφτε γρήγορα και ανέπτυξε επιχειρησιακούς πράκτορες για να εγκαταστήσουν ένα καθεστώς μαριονέττα. Δεν είναι σαφές εάν η FSB έκανε κατάφωρα λάθος υπολογισμούς ή κατάλαβε ότι η αντίσταση της Ουκρανίας θα ήταν σκληρή, αλλά δεν μετέφερε αυτές τις πληροφορίες στον Ρώσο Πρόεδρο VPutin.
  1. Οι αξιωματικοί της FSB ήταν τόσο σίγουροι ότι θα καταλάμβαναν τους μοχλούς της εξουσίας στο Κίεβο που πέρασαν τις τελευταίες ημέρες πριν από τον πόλεμο οργανώνοντας καταλύματα στην πρωτεύουσα. Επικοινωνίες που υπέκλεψαν οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας δείχνουν αξιωματικούς της FSB να ζητούν από τους συναδέλφους τους λεπτομέρειες σχετικά με διαμερίσματα και άλλες τοποθεσίες που ενδέχεται να χρησιμοποιούν ως ασφαλή καταλύματα, κατοικίες ή βάσεις επιχειρήσεων.
  1. Το τμήμα της FSB αρμόδιο για την Ουκρανία υπέστη σημαντική επέκταση κατά την περίοδο πριν από την εισβολή, σύμφωνα με αξιωματούχους ασφαλείας της Ουκρανίας και της Δύσης. Το μέγεθος του τμήματος αυξήθηκε από περίπου 30 αξιωματικούς το 2019 σε 160 την παραμονή της εισβολής στην Ουκρανία, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι. Στις ομάδες της FSB ανατέθηκαν περιοχές της Ουκρανίας και δίκτυα ευρισκόμενων σε αδράνεια πρακτόρων εντός της χώρας.
  1. Η FSB συνεργάστηκε στενά με σημαντικούς συνεργάτες και έθεσε σε αναμονή τουλάχιστον δύο φιλορωσικές κυβερνήσεις. Στους κύριους συνεργάτες της FSB συμπεριλαμβάνονταν ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας Viktor Yanukovych, ο οποίος διέφυγε στη Ρωσία το 2014 και ο Viktor Medvedchuk, ένας ολιγάρχης που έγινε συν-αρχηγός του κύριου φιλορωσικού κόμματος της Ουκρανίας, αφού δημιούργησε στενή σχέση με τον Putin.
  1. Παρά τις επανειλημμένες αποτυχίες, οι επικεφαλής της FSB παραμένουν στις θέσεις τους και η υπηρεσία έχει ανασυνταχθεί, τοποθετώντας αξιωματικούς με τρίμηνη εναλλαγή σε περιοχές που κατέχονται από τις ρωσικές δυνάμεις. Αμερικανοί και άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έχουν δει κανένα στοιχείο  πως ο Putin έχει προβεί σε εκκαθαρίσεις όσον αφορά στην κορυφή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών ή έχει αναγκάσει ανώτερους αξιωματούχους να λογοδοτούν για κοστοβόρες λανθασμένες εκτιμήσεις.

Ακολούθως δημοσιεύονται τα κύρια σημεία παλαιότερου άρθρου της ε/φ, σύμφωνα με το οποίο παρατίθενται οι κινήσεις και οι πληροφορίες που υπήρχαν στην πλευρά της Δύσης αναφορικά με την επικείμενη ρωσική εισβολή:

  1. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ διείσδυσαν σε πολλά σημεία της πολιτικής ηγεσίας, του κατασκοπευτικού μηχανισμού και του στρατού της Ρωσίας και ανακάλυψαν ότι ο Putin προετοιμαζόταν για μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Στο Οβάλ Γραφείο τον Οκτώβριο του 2021, οι κορυφαίοι σύμβουλοι του Προέδρου Biden του παρουσίασαν τα πολεμικά σχέδια του Putin για μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.
  1. Κάθε απόφαση για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας βασιζόταν στο να μην δοθεί στη Ρωσία η αφορμή να επιτεθεί στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, συχνά προς απογοήτευση των Ουκρανών αξιωματούχων, οι οποίοι πίεζαν τις ΗΠΑ να αποστείλουν μεγαλύτερους αριθμούς ισχυρότερων όπλων, παρόλο που αμφισβήτησαν δημόσια ότι θα πραγματοποιούνταν εισβολή.
  1. Ο Biden απέστειλε τον ανώτατο αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών του για να αντιμετωπίσει τον Putin με στοιχεία για τον πολεμικό σχεδιασμό της Ρωσίας. Ο Biden απέστειλε τον Διευθυντή της CIA WBurns στη Μόσχα για να δώσει στον Putin το μήνυμα: Ξέρουμε τι κάνεις και αν εισβάλεις, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες.
  1. Το Κίεβο παραπονέθηκε ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ δεν ήταν αρκετά συγκεκριμένες ώστε να προετοιμαστούν για εισβολή. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κάθε φορά που οι Αμερικανοί μοιράζονταν την απαισιόδοξη άποψη για μια επικείμενη εισβολή, δεν έδωσαν ποτέ πλήρως στο Κίεβο τις λεπτομέρειες των πληροφοριών τους.
  1. Ο Ουκρανός Πρόεδρος Zelensky υποψιαζόταν ότι ορισμένοι Δυτικοί αξιωματούχοι ήθελαν να διαφύγει. Ο ηγέτης ανησυχούσε ότι με την κυβέρνησή του να έχει φύγει από τη μέση και εγκατεστημένο ένα καθεστώς που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα επιδίωκαν μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα για την Ουκρανία.

Τέλος, στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η αποκλειστική συνέντευξη Zelensky στην Washington Post έχει προκαλέσει μία σειρά επικρίσεων, αντίθετα με όσα είχαμε δει όσον αφορά τη στάση απέναντί του από την έναρξη του πολέμου.

Αφού ο Zelensky προσπάθησε να δικαιολογήσει την αποτυχία του να μοιραστεί με τους Ουκρανούς λεπτομέρειες για τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι η Ρωσία σχεδίαζε να εισβάλει, οι Ουκρανοί περιέγραψαν το χάος των πρώτων ημερών του πολέμου — και ότι θα μπορούσαν να είχαν κάνει διαφορετικές επιλογές εάν ήξεραν τι επρόκειτο να επακολουθήσει, όπως έγραψε η δημοσιογράφος της εφημερίδας, Liz Sly.

Δημόσια πρόσωπα και ακαδημαϊκοί έγραψαν σκληρές κριτικές για την απόφαση του Zelensky, λέγοντας ότι φέρει τουλάχιστον κάποια ευθύνη για τις φρικαλεότητες που ακολούθησαν.

ΠΗΓΗ: Washington PostGreg Miller Katherine Belton – «Russias spies misread Ukraine and misled Kremlin as war loomed»

«Πάμε Ελλάδα!»: Το μήνυμα της Αμερικανικής Πρεσβείας για τον αγώνα μπάσκετ Ελλάδας- Τουρκίας- Δείτε τo βίντεο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: