Το τουρκικό NSC υπό τον Ερντογάν στηρίζει το δήθεν “όραμα” δύο κρατών: Η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί, ισχυρίζεται ψευδέστατα…

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, που συνεδρίασε υπό την ηγεσία του. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Σε δύο μέτωπα κινήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΕΑ-NSC) της Τουρκίας κατά την τελευταία του συνεδρία, «χτυπώντας» με τη δήλωσή του σε Κύπρο και Ελλάδα, γράφει στον Φιλελεύθερο ο συνάδελφος Φρίξος Δαλίτης.

Το ΣΕΑ εκφράζει ισχυρή στήριξη στο «όραμα» λύσης δύο κρατών στην Κύπρο και αμφισβητεί για ακόμα μια φορά ανοικτά τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της Ελλάδας. Μια ανακοίνωση η οποία ήρθε ουσιαστικά λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο κρατικό τουρκικό κανάλι TRT.

Το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu Ajansi μετέδωσε, σύμφωνα με το ΓΤΠ, ότι την ισχυρή στήριξή του στο «όραμα» λύσης δύο κρατών στην Κύπρο στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος εξέφρασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά από συνεδρία του την Πέμπτη στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα υπό την προεδρία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΌΣον αφορά την Κύπρο και την Ελλάδα, η δήλωση του τουρκικού ΣΕΑ-NSC υποστηρίζει:

«Αναφέρθηκε επίσης ότι είναι απαράδεχτο να συνεχίζει και να αυξάνει τις παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου επιπρόσθετα με τις προκλητικές ενέργειές της η Ελλάδα, η οποία συνεχίζει με επιμονή την στάση της σε αντίθεση με την καλή γειτονία και τις συμμαχικές σχέσεις, παραγνωρίζοντας το Διεθνές Δίκαιο.

Κλήθηκε επίσης για άλλη μια φορά η ελληνική Κυβέρνηση να τερματίσει τις δραστηριότητές της που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των παράτυπων μεταναστών και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ανθρώπινο δίκαιο. Εκφράστηκε ισχυρή στήριξη στο όραμα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου για λύση δύο κρατών που θα βασίζεται στην κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς».

Στη δήλωση αναφέρεται ότι κατά τη συνεδρίαση το ΣΕΑ ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται «με θάρρος, αποφασιστικότητα και επιτυχία» στο εσωτερικό και στο εξωτερικό εναντίον κάθε είδους «απειλής και κινδύνων» για την εθνική ενότητα, αλληλεγγύη και επιβίωση, και κυρίως κατά των «τρομοκρατικών», όπως τις χαρακτήρισε, οργανώσεων PKK/KCK, PYD/YPG, κίνημα Γκιουλέν (ΦΕΤΟ) και ISIS και συζητήθηκαν πρόσθετα μέτρα.

Αξιολογώντας το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο “αγώνας” κατά του κινήματος του Ιμάμη Γκιουλέν, που κατηγορείται ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, η ανακοίνωση σημειώνει τα εξής:

«Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα οι σθεναρές προσπάθειες της Τουρκίας για την πλήρη εξάλειψη αυτού του δικτύου προδοσίας, το οποίο συνεργάζεται με όλες τις εστίες και τις τρομοκρατικές οργανώσεις που στοχεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας.

Συζητήθηκαν λεπτομερώς τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη και έγινε υπενθύμιση ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει πλήρως και ειλικρινά τις υποχρεώσεις της στη συμμαχία, της οποίας είναι μέλος εδώ και εβδομήντα χρόνια και τονίστηκε ότι η Τουρκία αναμένει την ίδια προσέγγιση και από τα άλλα μέλη της συμμαχίας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι σύμμαχοί μας κλήθηκαν να σταθούν στο πλευρό της Τουρκίας στον αγώνα κατά του κινήματος Γκιουλέν και των όμοιων του, PKK/KCK-PYD/YPG και να στηρίξουν την Τουρκία».

“Ξεκάθαρη η πρόταση του Νίκου Χριστοδουλίδη για το Κυπριακό”, λέει το Επιτελείο του: Με έμφαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: