Τι περιμένει η Ελλάδα από την Ανναλένα Μπέρμποκ: Τέλος, η Αθήνα δεν επιθυμεί “πολιτική ίσων αποστάσεων” με την Τουρκία

German Foreign Minister Annalena Baerbock speaks during the closing press conference of a Petersberg Climate Dialogue meeting at the Foreign Ministry in Berlin, Germany, 19 July 2022. EPA, CLEMENS BILAN, POOL




Εκτενές ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της γερμανικής υπηρεσίας της Deutsche Welle, (κείμενο Κάκη Μπαλή), το οποίο αναφέρεται στην επικείμενη επίσκεψη της Γερμανίδας Υπουργού Εξωτερικών Annalena Baerbock (Ανναλένα Μπέρμποκ) στις 29 του μηνός στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό της Νίκο Δένδια και αμέσως μετά θα μεταβεί στην Τουρκία.

Το δημοσίευμα έχει τον τίτλο «Τί περιμένει η Ελλάδα από την Annalena Baerbock», με τη συντάκτη να διερωτάται εάν η Γερμανία μπορεί να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο χωρών.

«Θα ήταν ευπρόσδεκτη η γερμανική μεσολάβηση για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με την Τουρκία», δήλωσε στην DW ο Γεώργιος Παγουλάτος, διευθυντής του EΛΙΑΜΕΠ, της σημαντικότερης ελληνικής δεξαμενή σκέψης, όπως σημειώνει το δημοσίευμα.  Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί από το Βερολίνο  «πολιτική ίσων αποστάσεων» προς την Ελλάδα και την Τουρκία.  

«Ως εταίρος της ΕΕ, η Ελλάδα αναμένει ενεργή υποστήριξη από τη Γερμανία, ειδικά δεδομένου του αναθεωρητισμού και της επιθετικής συμπεριφοράς του καθεστώτος Erdogan προς μια ευρωπαϊκή δημοκρατία», είπε ο Παγουλάτος.

Προφανώς υπάρχουν αμφιβολίες στην Ελλάδα για την αλληλεγγύη του Βερολίνου όταν πρόκειται για τη σύγκρουση με την Τουρκία.

Ο Γεώργιος Κατρούγκαλος, πολιτικός του κόμματος της αριστερής αντιπολίτευσης Σύριζα και υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας το 2019, επέκρινε σε συνέντευξή του στην DW το γεγονός ότι η γλώσσα της γερμανικής κυβέρνησης προς την Τουρκία είναι πολύ πιο ήπια από αυτή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παρόλα αυτά, ο Κατρούγκαλος δεν σκέφτεται και πολύ για μεσολαβητικές πρωτοβουλίες αυτή τη στιγμή: «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν άμεσοι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και ότι η Ε υρωπαϊκή Έμνωση (Ε.Ε.) πρέπει να προωθήσει την κοινή μας θέση απέναντι στην Τουρκία», λέει.

Η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της – και να απειλήσει την Τουρκία με κυρώσεις εάν ο γείτονάς της δεν σταματήσει την επιθετική της πολιτική.

Η Annalena Baerbock έχει εδώ και καιρό ενημερωθεί για τις ελληνικές ανησυχίες, σημειώνει το δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι αρχικά  ήθελε να συναντήσει τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Δένδια στην Αθήνα στις αρχές Ιουνίου και στη συνέχεια να ταξίδευε για την Άγκυρα.

Η νόσηση από κορωνοϊό ωστόσο άλλαξε τα σχέδια της καθιστώντας επιτακτική την αναβολή του ταξιδιού. Στις εβδομάδες ωστόσο που μεσολάβησαν, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν έχουν βελτιωθεί, αλλά το αντίθετο.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι ο πολιτικός επιστήμονας Σωτήρης Σέρβος, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Νίκου Ανδρουλάκη, του νέου προέδρου του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ΠΑΣΟΚ, ανησυχεί ακόμα και για ένα «θερμό» επεισόδιο μέσα στο καλοκαίρι. Ο κύριος λόγος ανησυχίας είναι η τρέχουσα έλλειψη ανοιχτού, αξιόπιστου καναλιού επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, λέει στην DW.

Το δημοσίευμα εν κατακλείδι επισημαίνει ότι:

«Στην Αθήνα, κανείς δεν περιμένει μια θεαματική πρωτοβουλία διαμεσολάβησης από την Annalena Baerbock. Λίγα ξεκάθαρα λόγια της Γερμανίδας ΥΠΕΞ προς την Άγκυρα θα αρκούσαν προς το παρόν. Θα ήταν ωστόσο ακόμα καλύτερα για την Αθήνα εάν η Baerbock ανακοίνωνε ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία θα σταματήσει την παράδοση γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία.

Στην Ελλάδα, θυμάται κανείς πολύ καλά ότι τον Ιανουάριο του 2021, οι Πράσινοι, τότε ακόμη στην αντιπολίτευση, ζήτησαν από την τότε ομοσπονδιακή κυβέρνηση να σταματήσει την παράδοση γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία. Η Αθήνα δεν έχει πλέον τόσο μεγάλες προσδοκίες από τους Πράσινους που πλέον συγκυβερνούν».

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle, Κάκη Μπαλή – Was erwartet Griechenland von Annalena Baerbock?

Η Ανναλένα …ξεσπάθωσε εναντίον της Τουρκίας: Πάει στην Άγκυρα για να προειδοποιήσει τον Ερντογάν για τη Συρία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: