Υπόθεση F-16: Τα χέρια του προέδρου Μπάιντεν αλλά και του νέου Κογκρέσου θα είναι κατά κάποιο τρόπο ήδη δεμένα…

File photo Τα F-16 Fighting Falcons της Πολεμικής Αεροπορίας των Η.Π.Α. εκτελούν έναν σχηματισμό αγνοούμενου να πετάει κατά τη διάρκεια μιας τελετής για την εκατονταετή επέτειο του τάφου, στο Άρλινγκτον, dOd DoD Φωτογραφία από το Επιτελείο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Sgt. Τζακ Σάντερς




Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΣΦΙΚΗ

Με θετικούς οιωνούς για την Ελλάδα ξεκινάει η πορεία του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA), καθώς έχουν κατατεθεί ήδη δύο τροπολογίες στη Βουλή, η οποίες ουσιαστικά επιχειρούν να μπλοκάρουν την αναβάθμιση και την παράδοση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή αυτής της διαδικασίας, καθώς πρέπει να κατατεθεί σχετική τροπολογία και στη Γερουσία, η οποία είναι το δεύτερο νομοθετικό Σώμα του Κογκρέσου.

Από εκεί και πέρα αναμένεται ότι θα έχουμε διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βουλής και της Γερουσίας μέχρι να υπάρξει ένας συμβιβασμός για το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού.

  • Κοιτώντας πίσω στη σύγχρονη ιστορία μπορούμε να δούμε ότι ορισμένες από τις πιο σημαντικές νίκες που έχει καταφέρει να επιτύχει το ελληνοαμερικανικό λόμπι ξεκίνησαν την πορεία τους ως τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό.

Από εκεί και πέρα, είναι εξίσου σημαντικό ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε διακομματικές τροπολογίες, οι οποίες στηρίζονται τόσο από βουλευτές του Δημοκρατικού όσο και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Και αυτό κρίνεται σημαντικό γιατί όσο προχωράει η διαδικασία για την διαμόρφωση του τελικού νομοσχεδίου, θα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα «πολιτικό παζάρι» μεταξύ όλων των πλευρών.

Με άλλα λόγια σε αυτό το στάδιο γίνονται πολλές «καραμπόλες» και υπάρχουν πολλοί συμβιβασμοί. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, αυτό το στάδιο θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο κρίσιμα για την επιβίωση μιας τροπολογίας.

Ωστόσο, είναι σίγουρα θετικό ότι οι συγκεκριμένες τροπολογίες στηρίζονται και από τα δύο κόμματα, καθώς αυτό μειώνει τον κίνδυνο ενός «ατυχήματος» που θα μπορούσε να βγάλει τις εν λόγω τροπολογίες εκτός παιχνιδιού.

  • Το «PLAN B» στην Στρατηγική των Τροπολογιών

Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία αυτής της διαδικασίας, καθώς το ελληνοαμερικανικό λόμπι εμφανίζεται να έχει έτοιμο εξαρχής ένα «plan b».

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που έχουμε δύο τροπολογίες, οι οποίες πάνω κάτω έχουν τον ίδιο στόχο: να αποτρέψουν την Τουρκία από το πάρει νέα ή να αναβαθμίσει τα F-16.

Η μόνη διαφορά είναι ότι η πρώτη τροπολογία αναφέρεται συγκεκριμένα στην Τουρκία, ενώ η δεύτερη την φωτογραφίζει εμμέσως  αλλά πλην σαφώς.

Αυτό σίγουρα προσφέρει μια μεγαλύτερη ευελιξία γιατί αν το περιβάλλον μέσα στους επόμενους μήνες δεν είναι ευνοϊκό και πολλοί μετριοπαθείς γερουσιαστές κρίνουν ότι δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να προκαλέσουν την Τουρκία, υπάρχει πάντα η δεύτερη πιο γενική τροπολογία, η οποία λέει ότι ένα μέλος του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να παραβιάζει την κυριαρχία ενός άλλου μέλους της συμμαχίας.

Οπότε υπό αυτό το πρίσμα θα είναι πολύ πιο δύσκολο για κάποιο βουλευτή ή γερουσιαστή να την αμφισβητήσει.

  • Τα «παραθυράκια» των τροπολογιών στο Κογκρέσο

Πρέπει να σημειώσουμε ότι σχεδόν το σύνολο των τροπολογιών στο Κογκρέσο αφήνουν ανοιχτό ένα παράθυρο (waiver όπως ονομάζεται στα αγγλικά) στον εκάστοτε πρόεδρο ώστε να μπορεί να ξεπεράσει τους περιορισμούς που αυτές επιβάλλουν.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν μια τροπολογία είναι εξαιρετικά άκαμπτη και κρατάει τα χέρια του προέδρου αλυσοδεμένα, θα είναι πολύ δύσκολο να περάσει από το Κογκρέσο, καθώς όλοι οι βουλευτές και οι γερουσιαστές αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να έχει κάποια ευελιξία ώστε να είναι σε θέση να κάνει τους απαραίτητους ελιγμούς.

Οπότε το θέμα που πρέπει να μας απασχολεί είναι το πόσο ευρύ είναι το περιθώριο που δίνεται στον πρόεδρο για να ξεπεράσει τους προβλεπόμενους περιορισμούς. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι και στις δύο τροπολογίες ο πήχης (λόγοι εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ) είναι ιδιαίτερα υψηλός και συνεπώς είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί.

  • Οι Μεσοπρόθεσμες Εκλογές στο Κογκρέσο και η Τύχη των μαχητικών F-16

Η αλήθεια είναι ότι δεύτερος γερουσιαστής Μενέντεζ δεν υπάρχει για την Ελλάδα στο Κογκρέσο. Ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρις, είναι πολύ πιο μετριοπαθής απέναντι στην Τουρκία.

Η θέση που έχει εκφράσει επισήμως είναι ότι θα επιθυμούσε να δοθούν τα μαχητικά αεροσκάφη, αλλά δεν είναι έτοιμος να δώσει το πράσινο φως μέχρι να δει χειροπιαστά κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Επιπλέον, η εκλογή τουλάχιστον δύο βουλευτών, οι οποίοι είναι πολύ ενεργοί στην κοινοβουλευτική ομάδα ελληνικών θεμάτων, εκτιμάται ότι θα κριθεί στην κόψη του ξυραφιού.

Ωστόσο, οι μεσοπρόθεσμες εκλογές που θα γίνουν στις αρχές Νοέμβρη δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη πορεία του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό. Αυτό συμβαίνει γιατί η υπάρχουσα σύνθεση του Κογκρέσου θα διατηρηθεί μέχρι τις 18 Ιανουαρίου του 2023.

Αντιθέτως, εάν μια από τις δύο τροπολογίες καταφέρει να επιβιώσει στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, αυτό θα μας προσφέρει μια ασπίδα προστασίας για το μέλλον, καθώς ακόμα και εάν έρθουν τα πάνω κάτω στο Κογκρέσο και οι ισορροπίες γίνουν πιο θετικές για την Άγκυρα, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να δοθούν ή να αναβαθμιστούν τα F-16 της Τουρκίας. Τα χέρια του Τζο Μπάιντεν αλλά και του νέου Κογκρέσου θα είναι κατά κάποιο τρόπο ήδη δεμένα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Η “δραματική” έκκληση Αναστασιάδη να μην… προδοθεί η πατρίδα!!! Ο απερχόμενος Πρόεδρος επιστρατεύει επικίνδυνες ρητορικές, του μακρινού παρελθόντος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: