“Η σκιά του Ερντογάν πάνω από μια ιστορική ημέρα”: Όσο και να το κρύβουν δημιουργήθηκε ρήγμα στο ΝΑΤΟ

FILE PHOTO: epa10052991 NATO Secretary General Jens Stoltenberg (C), Finland’s Minister of Foreign Affairs Pekka Haavisto (L) and Sweden’s Minister of Foreign Affairs Ann Linde react at the end of a joint press conference after the signature of the accession protocols to NATO of Finland and Sweden, at NATO headquarters in Brussels, Belgium. EPA, STEPHANIE LECOCQ




Στο μείζον θέμα των εμποδίων της Τουρκίας στην πορεία ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλαδίας αναφέρεται η ανταπόκριση του Thomas Gutschker από τις Βρυξέλλες στην Frankfurter Allgemeine Zeitung,

Επισημαίνει τις λεπτομέρειες της συνεχιζόμενης διένεξης με την Τουρκία για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας να παραπέμπουν χθες στις δηλώσεις τους στο μνημόνιο που υπεγράφη με την Τουρκία και στα όσα αναφέρονται σε αυτό.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg), έκανε λόγο για μια ιστορική ημέρα τόσο για τις δύο χώρες όσο και για το ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Ωστόσο παραμένει άγνωστο πότε θα ακολουθήσει το επόμενο βήμα στη διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, καθώς, δεδομένου ότι ο Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) έχει προστριβές πρωτίστως με τη Σουηδία, είναι πιθανόν να μην επιτρέψει την ταυτόχρονη είσοδο και των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, παρά μόνο της Φινλανδίας.

Τίτλος της ανταπόκρισης: «Η σκιά του Erdogan πάνω από μια ‘ιστορική ημέρα’».

ΠΗΓΗ: Frankfurter Allgemeine Zeitung

Δημοσίευμα στην Handelsblatt με τίτλο «Ρήγμα στο ΝΑΤΟ» και υπότιτλο «Στη διένεξη με την Τουρκία πρέπει να υπάρξει κινητικότητα και από τις δύο πλευρές», αναφέρεται στα προβλήματα που δημιούργησε η Τουρκία στο ΝΑΤΟ.

Το σχόλιο του ανταποκριτή της εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη, Ozan Demircan, σχετικά με τις αντιρρήσεις της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, επισημαίνει ότι είναι απόλυτη ανάγκη να αποτραπεί ένα περαιτέρω ρήγμα στη Συμμαχία.

Σημειώνει ότι ο Erdogan αναμειγνύει τα εξωτερικά με τα εσωτερικά συμφέροντα ασφαλείας, όταν ζητά από τις δύο σκανδιναβικές χώρες πιο αυστηρή στάση έναντι του PKK.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Δημοσίευμα με  τίτλο «Ο Erdogan οδηγεί στο έπακρο τις απειλές του» και υπότιτλο «Ένα ραντεβού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, συνεχιζόμενη κριτική στη Σουηδία και τη Φινλανδία: Ο Τούρκος Πρόεδρος αναζητά τον καβγά και την αναγνώριση για την εσωτερική του επιβίωση.

Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη, Marion Sendker, αναφέρει ότι μετά την υπογραφή του μνημονίου, με το οποίο φάνηκε να έχει διευθετηθεί η διένεξη με την Τουρκία σχετικά με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Ο Erdogan απειλεί και πάλι ότι δεν θα εισηγηθεί στην τουρκική Βουλή την κύρωση των πρωτοκόλλων ένταξης αν δεν ανταποκριθούν οι δύο χώρες στις υποχρεώσεις τους.

ΠΗΓΗ: Zeit Online

Η παγίδα εναντίον του Πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο: Η συζήτηση εξελίχθηκε δυστυχώς σε “εθνική κονταρομαχία”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: