Η Ρωσία κλείνει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου: Ποιο είναι το σχέδιο της Ελλάδας

FILE PHOTO: To λογότυπο της εταιρίας Nord Stream σε σταθμό του αγωγού. EPA, STEFAN SAUER




Συνεχίζεται το ενεργειακό πόκερ της Ρωσίας έναντι της Ευρώπης. Η ρωσική εταιρεία Gazprom (Γκάζπρομ) διέκοψε την προμήθεια φυσικού αερίου στην Λετονία επικαλούμενη ασαφώς παραβίαση όρων του συμβολαίου.

«Σήμερα η Gazprom σταμάτησε την προμήθεια φυσικού αερίου στην Λετονία στο πλαίσιο της παραγγελίας του Ιουλίου λόγω παραβίασης των όρων».

Αλλά, η Λατβίζ Γκάζ, που έχει το μονοπώλιο στη Λετονία, αρνείται ότι είναι πελάτης της.

Έχει, όπως λέει, άλλο πάροχο στη Ρωσία, τον οποίο δεν κατονόμασε λόγω επιχειρηματικού απορρήτου, αλλά διευκρίνισε ότι τον πληρώνει σε ευρώ και όχι σε ρούβλια, όπως έχει απαιτήσει το Κρεμλίνο.

Ο Αϊγκαρ Καλβιτις, πρόεδρος της εταιρείας Λατβίζ Γκάζ, δήλωσε ότι «η Latvijas Gaze αγοράζει φυσικό αέριο από την Ρωσία, αλλά όχι από την Gazprom επειδή δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε με την Gazprom. Έχουμε άλλο πάροχο».

Ερωτηθείς για το αν οι πληρωμές για το φυσικό αέριο γίνονται σε ρούβλια ο ίδιος τόνισε ότι η αποπληρωμή γίνεται σε ευρώ.

Να σημειωθεί ότι λόγω μη πληρωμής για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια η Gazprom, μετά από εντολή του Ρώσου προέδρου, έχει ήδη διακόψει την τροφοδοσία σε Πολωνία, Βουλγαρία, Φινλανδία, Ολλανδία και Δανία.

Ενώ προφασιζόμενη τεχνικούς λόγους και τις δυτικές κυρώσεις έχει μειώσει στο 20% την ροή στην Γερμανία μέσω του αγωγού Νord Stream 1.

Εξαιτίας των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και χωρίς την έγκριση της Gazprom, η τουρμπίνα δεν εστάλη από τον Καναδά στην Ρωσία αλλά στην Γερμανία.

Μέτρα εξοικονόμησης στη Γερμανία

Ήδη οι γερμανικές πόλεις εφαρμόζουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και οι πολίτες αγοράζουν μαζικά αερόθερμα, βλέποντας ότι η θέρμανση με φυσικό αέριο θα γίνει είδος πολυτελείας. Υπολογίζεται ότι το ετήσιο κόστος για τον μέσο καταναλωτή θα τριπλασιαστεί στα 3000 ευρώ.

O καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, δήλωσε σχετικά: «Πρέπει να μάθουμε το μάθημά μας σε σχέση με τις εξαρτήσεις μας από τις εφοδιαστικές αλυσίδες και σε σχέση με το τι πρέπει οι ίδιοι να κάνουμε για επιβιώσουμε στον κόσμο.

Το δεύτερο σημαντικό πρόβλημα για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα είναι ότι στην Ουκρανία καίγεται κομμάτι της νέας σοδειάς σιτηρών εν μέσω πολέμου κι ενώ είναι σε αναμονή η εξαγωγή της προηγούμενης.

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, πάντως, καίει και τις όποιες προοπτικές διαλόγου για ειρήνη. Με χάρτη που δημοσίευσε στο τέλεγκραμ διαμηνύει τις προθέσεις της Μόσχας: η Ουκρανία θα ταυτίζεται εδαφικά μόνο με την περιφέρεια του Κιέβου.

Το μεγαλύτερο κομμάτι της θα το πάρει η Ρωσία, ενώ Πολωνία το τμήμα με το σιέλ χρώμα, η Ρουμανία με το βαθύ μπλε και η Ουγγαρία το μικρότερο με το μωβ χρώμα».

Τι θα κάνει η Ελλάδα

Τα πρώτα φώτα που θα σβήσουν, θα είναι των μνημείων. Ο διακόπτης θα πέφτει στις 3 τα ξημερώματα. Θα ακολουθήσει και η μείωση του δημόσιου φωτισμού, με τους δήμους να σβήνουν την παροχή σε μία στις 10 λάμπες.

Η Ελλάδα ετοιμάζει το δικό της πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας προκειμένου να μειώσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15%. Στο τραπέζι όμως πια, όλα τα σενάρια είναι ανοικτά.

Η στρατηγική για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας βασίζεται σε 4 άξονες.

Την αύξηση των παραγγελιών υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, τον διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής, την καύση πετρελαίου στις 5 υβριδικές μονάδες φυσικού αερίου και την ενοικίαση 2 υπόγειων αποθηκών στην Ιταλία.

Σύμφωνα με την ανάλυση ρίσκου της ευρωπαικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας , η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που διατρέχουν τον μικρότερο κίνδυνο.

Μεγαλύτερη αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής αναμένεται σε 2 μήνες, όταν θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία η Πτολεμαϊδα 5.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Οργή στο Κίεβο: «Τα αιτήματα για εκτέλεση μαχητών του Αζόφ με απαγχονισμό δείχουν το τρομοκρατικό πρόσωπο της Ρωσίας»

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: