Η Ευρώπη χρειάζεται τον Ντράγκι περισσότερο απ’ ό,τι η Ιταλία; Όλα παίζονται την άλλη εβδομάδα στη Ρώμη

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργος της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι. EPA, ANGELO CARCONI




Με την πρωθυπουργία του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να χάσει έναν από τους τελευταίους ενήλικες της παρέας…

Στον 74χρονο Ντράγκι πιστώνεται ότι έσωσε το ευρώ κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και έπαιξε κρίσιμο ρόλο στη σταθεροποίηση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ, καθώς το μπλοκ αντιμετωπίζει ενεργειακή κρίση και πόλεμο στο κατώφλι του.

Αλλά μια εσωτερική πολιτική κόντρα εντός της κυβέρνησης συνασπισμού του αποδείχθηκε υπερβολική για να την ανεχθεί ο Ιταλός ηγέτης και ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι προσφέρθηκε να παραιτηθεί.

Η παραίτησή του απορρίφθηκε αμέσως από τον Ιταλό Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, αλλά το δράμα δεν έχει τελειώσει…

  • Την επόμενη Τετάρτη θα διεξαχθεί ψηφοφορία εμπιστοσύνης για να ελεγχθεί αν η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει. Δεν είναι καθόλου σαφές ότι η συμμαχία του Ντράγκι θα επιβιώσει.

Η πολιτική αναταραχή της Ιταλίας θα γίνει αισθητή σε ολόκληρη την Ευρώπη σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ αγωνίζονται να απαντήσουν στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και την αναζωπύρωση του κορωναϊού.

Η κατάρρευση της κυβέρνησης του Ντράγκι θα κινδύνευε να πυροδοτήσει «την αποσταθεροποίηση της Ευρώπης», δήλωσε ο Antonio Saccone, γερουσιαστής στο κόμμα Forza Italia στη Γερουσία, καθώς το πολιτικό δράμα βρισκόταν σε εξέλιξη χθες στη Ρώμη.

«Θα κάνατε τη χάρη στον Πούτιν», είπε στους επικριτές του Ντράγκι πριν από μια καίρια ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Η κρίση ξέσπασε μετά από μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ του Ντράγκι και των κυβερνητικών εταίρων του, το  λαϊκιστικό Κίνημα των 5 Αστέρων . Μετά από εβδομάδες ολοένα και πιο άσχημων συνομιλιών, τα 5 Αστέρια αποχώρησαν και αρνήθηκαν να υποστηρίξουν ένα από τα υπογεγραμμένα οικονομικά σχέδια του Ντράγκι – κάτι που ο πρωθυπουργός είπε πως ισοδυναμούσε με ψήφο δυσπιστίας στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η Ιταλία στην κόψη… Ο Ντράγκι παίζει σκληρά και επιμένει στην παραίτηση: Αγωνιώδεις εκκλήσεις για να μείνει

Ο πρωθυπουργός πήγε αμέσως να επισκεφθεί τον Πρόεδρο Ματαρέλα για να συζητήσει το μέλλον του πριν δώσει την παραίτησή του. Εάν ο Ντράγκι εγκαταλείψει τελικά την εξουσία, θα ανοίξει μια περίοδος αστάθειας και θα ξαναζωντανέψει το φάντασμα των πρόωρων εκλογών στην Ιταλία.

  • Ωστόσο, ακόμα κι αν η κυβέρνηση του Ντράγκι επιβιώσει, αυτό το επεισόδιο μπορεί απλώς να είναι το πρώτο από τις πολλές διαμάχες για την εξουσία, καθώς τα κόμματα που εργάζονται στον διχασμένο συνασπισμό κλιμακώνουν τα αιτήματά τους ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντέδρασαν με ανησυχία την Πέμπτη καθώς η κρίση βάθυνε. Το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου και η διαφορά μεταξύ της απόδοσης των ιταλικών και γερμανικών ομολόγων —που θεωρείται βασικός δείκτης κινδύνου— αυξήθηκε.

Ενώ οι αναταραχές στην αγορά θα επηρεάσουν περισσότερο την οικονομία της Ιταλίας, πολιτικοί και αναλυτές προειδοποιούν ότι η ζημιά από την αποχώρηση του Ντράγκι θα αντηχεί σε ολόκληρη την περιοχή.

Πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η αυθεντία του σε οικονομικά θέματα τον βοήθησε να αναλάβει κεντρικό ρόλο στις συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, δήλωσε ο Συνταγματολόγος  και βουλευτής των Δημοκρατικών Στέφανο Σεκάντι.

«Ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς μόλις πρόσφατα ήρθε στην εξουσία και ο Μακρόν κέρδισε τις εκλογές στη Γαλλία, αλλά είναι αποδυναμωμένος», είπε ο Σεκάντι, αναφερόμενος στους Γάλλους και Γερμανούς ηγέτες. «Μετά από αυτό, ο Ντράγκι είναι ο πιο σημαντικός».

Ένας κορυφαίος Ιταλός στις Βρυξέλλες

Εάν ο Ντράγκι φύγει, οι ηγετικές του ικανότητες θα έλειπαν στις Βρυξέλλες. Μεταξύ των ημιτελών υποθέσεων που θα αφήσει πίσω σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, έχει υπερασπιστεί μια μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, συνεργαζόμενος με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για να καταλήξουν σε ένα σχέδιο που δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

Επιπλέον, τα σχέδια για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, συμπεριλαμβανομένου ενός πακέτου στήριξης για τη μείωση των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, θα μπορούσαν να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν χωρίς τον Ντράγκι, σύμφωνα με τον Wolfango Piccoli, πολιτικό αναλυτή της Teneo.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Ντράγκι πίεσε επίσης σκληρά για ένα ανώτατο όριο τιμών για το πετρέλαιο και ίσως ακόμη και το φυσικό αέριο, ελπίζοντας να μειώσει τις αυξανόμενες πληρωμές προς τη Ρωσία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξακολουθεί να χρηματοδοτεί την εισβολή του στην Ουκρανία από τα δισεκατομμύρια που κέρδισε από την πώληση ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ, παρόλο που το μπλοκ σπεύδει να μειώσει τις αγορές του.

Ενώ η ιδέα του Ντράγκι για το ανώτατο όριο τιμών έχει αρνητές, θα επανεμφανιστεί στις συζητήσεις των ηγετών της ΕΕ τους επόμενους μήνες.

  • «Αυτές είναι οι πρωτοβουλίες όπου ο Ντράγκι θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά», είπε ο Πικόλι. «Θα τον ακούσουν στην Ευρώπη και μπορεί να μιλήσει απευθείας στον Μπάιντεν. Θα μπορούσε λοιπόν να είναι μια απώλεια για την Ευρώπη».

Στη συνέχεια, υπάρχει το ερώτημα για το πού θα άφηνε την Ιταλία μια αλλαγή κυβέρνησης.

Ο Ντράγκι ανέλαβε στις αρχές του 2021 να καταρτίσει το εθνικό σχέδιο για το Ταμείο  ανάκαμψης με  πακέτο δανείων και επιχορηγήσεων από την ΕΕ μετά την πανδημία στην Ιταλία. Συνοδεύονταν με ευρείες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες η ηγεσία του Ντράγκι θεωρεί ζωτικής σημασίας .

Ως ο μεγαλύτερος αποδέκτης της χρηματοδότησης της ΕΕ, η Ιταλία είναι μια βασική δοκιμαστική περίπτωση για την επιτυχία του προγράμματος: Εάν το ταμείο πρόκειται να γίνει μόνιμο, πρέπει να θεωρηθεί επιτυχία εκεί.

Για ορισμένους, η παραμονή του Ντράγκι στην εξουσία θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στη διασφάλιση της συνέχειας της ευρωπαϊκής πολιτικής για την Ουκρανία.

Στην παρθενική του ομιλία, ο Ντράγκι δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι υπέρ του ΝΑΤΟ και υπέρ της ΕΕ και έχει θεωρηθεί ως ένας από τους πιο επιθετικούς Ευρωπαίους ηγέτες απέναντι στη Μόσχα, απαιτώντας από άλλες ευρωπαϊκές χώρες να γίνουν πιο σκληρές με τους ολιγάρχες και υπερασπίζοντας την προσπάθεια της Ουκρανίας να γίνει υποψήφιο μέλος της  ΕΕ. Η έξοδός του θα κινδύνευε να αποδυναμώσει τη δυτική συμμαχία.

Για άλλους, ωστόσο, η σκληρή γραμμή του Ντράγκι για την Ουκρανία ήταν μόνο στα λόγια. Η συνεισφορά της Ιταλίας στη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη ήταν μικρή σε σύγκριση με άλλα κράτη.

Ο Maurizio Gasparri, γερουσιαστής στο κόμμα Forza Italia, υποβάθμισε τον αντίκτυπο της πιθανής αποχώρησης του Ντράγκι, επισημαίνοντας ότι ο χρόνος του είναι ούτως ή άλλως περιορισμένος μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου το 2023, και σημειώνοντας ότι και άλλες χώρες έχουν πραγματοποιήσει εκλογές εν μέσω της πανδημίας και ενεργειακή κρίση.

Ο Ντράγκι δεν πρέπει να αναγκαστεί να μείνει επειδή η Ιταλία φοβάται τις εκλογές, είπε: «Θα ψηφίσουμε ούτως ή άλλως μέχρι το επόμενο έτος, δεν μπορούμε να αναστείλουμε τη δημοκρατία στην Ιταλία».

Βραχυπρόθεσμα, το αν ο Ντράγκι θα αποχωρήσει είναι αβέβαιο.

Ο ηγέτης των 5 Αστέρων Τζουζέπε Κόντε είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι το κόμμα του ήθελε ακόμα να στηρίξει την κυβέρνηση, αν και δεν υποστήριξε το οικονομικό πακέτο στην ψηφοφορία της Πέμπτης.

Αλλά εάν το κόμμα του Κόντε αποφασίσει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ο Ντράγκι είπε ότι δεν θέλει να ηγηθεί άλλου χωρίς τα 5 Αστέρια. Η δεξιά Λέγκα είπε επίσης ότι προκρίνει τις εκλογές.

Εάν ο Ντράγκι χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης της επόμενης εβδομάδας, ο πρόεδρος μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Αλλά εάν ο Ντράγκι κερδίσει και παρακινηθεί να παραμείνει, πολλοί επιμένουν ότι δεν θα είναι μόνο προς το εθνικό συμφέρον, αλλά και προς το συμφέρον της Ευρώπης να παραμείνει.

«Ο ρόλος του Ντράγκι στην Ευρώπη», είπε ο Τσεκάντι, «είναι ο ισχυρότερος λόγος για να μείνει ο Ντράγκι».

Πηγή: Politico

Η Ρωσία βάφτισε ποδηλάτες και παιδιά στρατιωτικό στόχο: Πύραυλος από υποβρύχιο σκοτώνει δεκάδες αμάχους στο κέντρο της Βίνιτσα [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: