Η Ιταλία στην κόψη… Ο Ντράγκι παίζει σκληρά και επιμένει στην παραίτηση: Αγωνιώδεις εκκλήσεις για να μείνει

epa10071359 Italian Prime Minister Mario Draghi (C) leaves the Quirinal Palace after talks with Italy’s President Sergio Mattarella in Rome, Italy, 14 July 2022. Mattarella has not accepted Draghi’s resignation, inviting him to go to the Chambers to assess the situation. EPA/MASSIMO PERCOSSI




Η Ιταλία έχει μόλις 6 ημέρες για να μεταπείσει τον Μάριο Ντράγκι που φέρεται να επιμένει στην παραίτησή του από την πρωθυπουργία της χώρας.

Αλλιώς, αν την επόμενη Τετάρτη διαπιστωθεί αδιέξοδο και τελικά αποχωρήσει η χώρα οδηγείται σε δύσβατα μονοπάτια καθώς ήδη η κατάσταση της οικονομίας -λόγω και των συνεπειών της εισβολής στην Ουκρανία- αφήνει βαθιά σημάδια.

Όπως όλα δείχνουν η προσφυγή στις κάλπες με αβέβαιο μάλιστα αποτέλεσμα ως προς τη δυνατότητα συνεργασιών για την συγκρότηση κυβέρνησης δίνει τη δυνατότητα στον Ντράγκι να ζητά πλήρη στήριξη προκειμένου να αναθεωρήσει την απόφασή του.

Η ανακούφιση που διαπιστώθηκε μόλις έγινε γνωστή η μη αποδοχή της παραίτησης από τον πρόεδο της Δημοκρατίας Σέρζιο Ματατέλλα ήταν απολύτως πρόσκαιρη καθώς ήδη, σήμερα Παρασκευή, τα ιταλικά ΜΜΕ δημοσιεύουν το παρασκήνιο αλλά και την πληροφορία ότι ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ είναι αμετάπειστος.

Τα παρασκήνια έχουν ως επίκεντρο «μια τεταμένη, ενίοτε σκληρή συζήτηση» μεταξύ του Ματαρέλα και του Ντράγκι να προσπαθεί να καθυστερήσει την απόφαση του πρωθυπουργού.

Από αυτά τα δημοσιεύματα, λοιπόν, προκύπτει πως ο Μάριο Ντράγκι την επόμενη Τετάρτη 20 Ιουλίου τελικά θα προχωρήσει προς την οριστική παραίτησή του με ομιλία στο Κοινοβούλιο αντί να προβεί σε διερευνητική ψηφοφορία για μια πλειοψηφία.

Οι… διαπραγματεύσεις

Σημειώνεται πως από χθες υπάρχει έντονη πολιτική και διαβουλευτική δραστηριότητα στη Ρώμη.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Republica «η διαπραγμάτευση για να μείνει έχει ξεκινήσει.

  • Τα 5 Αστέρια είναι σε κρίση και προσπαθεί να αποφασίσει για την τύχη των υπουργών του στην κυβέρνηση.
  • Ο Ενρίκο Λέτα δεν θέλει να τα παρατήσει: «Έχουμε πέντε μέρες για να τον πείσουμε να μείνει».
  • Η κεντροδεξιά αναζητά μια κοινή γραμμή: η Λέγκα δεν αποκλείει να πάει σε εκλογές. Ο Λουίτζι Ντι Μάιο είναι ο πρώτος, σήμερα το πρωί, που σχολίασε τη χθεσινή περίπλοκη και κουραστική μέρα: «Η κυβέρνηση Ντράγκι και ο συνασπισμός που την υποστήριξε πρέπει να συνεχίσουν, αλλά αυτή τη στιγμή το βλέπω πολύ πολύ δύσκολο», είπε ο υπουργός.
  • Ενώ ο Ματέο Ρέντσι έχει ξεκινήσει μια αίτηση για να ζητήσει το Draghi bis.

Το γεγονός πως παραμένουν έξι μέρες πριν την ομιλία που τροφοδοτεί τις ελπίδες όσων συνεχίζουν να θέλουν να σώσουν την κατάσταση, και όπως μας διδάσκει η πολιτική ιστορία της Ιταλίας, υπάρχει πάντα χώρος για μεγάλες ανατροπές και εκπλήξεις.

Σύμφωνα πάντως με την ιταλική δημόσια τηλεόραση της Rai, o τεχνοκράτης πρωθυπουργός της χώρας, Μάριο Ντράγκι, δεν φαίνεται να θέλει να το «ξανασκεφθεί» και να παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής.

«Ο Ντράγκι είναι γαλήνιος, αλλά και αποφασισμένος, όπως φαίνεται, να εμμείνει στην θέση του», μετέδωσε η Rai. Όλα θα αποφασιστούν την ερχόμενη Τετάρτη, όταν ο «σούπερ Μάριο» θα παρέμβει στην βουλή και στην γερουσία της Ρώμης. Θα πρέπει να αποσαφηνίσει αν θέλει να συνεχίσει την κυβερνητική αυτή εμπειρία, περίπου για ένα ακόμη εξάμηνο, θέτοντας τις κύριες προτεραιότητές του, ή αν η απόφασή του να παραιτηθεί είναι οριστική και αμετάκλητη.

Σε περίπτωση που ο Ντράγκι οριστικοποιήσει την παραίτησή του, ο Ιταλός πρόεδρος θα έχει δυο κύριες επιλογές: να προκηρύξει άμεσα εκλογές (πιθανώς για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου) ή να ζητήσει την σύσταση μιας νέας, βραχείας διάρκειας κυβέρνησης, με κύριο στόχο την κατάρτιση και την έγκριση του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

Παράλληλα, η χώρα πρέπει να συνεχίσει την αποθήκευση ενέργειας ενόψει του χειμώνα, ενώ εκκρεμεί η υπογραφή νέων συμφωνιών για αύξηση της εισαγωγής φυσικού αερίου από το εξωτερικό. Πρέπει επίσης να οργανωθεί η νέα εμβολιαστική εκστρατεία κατά του κορωναϊού, με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο. Όλα αυτά, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, μειώνουν τις πιθανότητες σύντομης προσφυγής στις κάλπες, και αυξάνουν εκείνες -σε περίπτωση οριστικής αποχώρησης του Ντράγκι- για δημιουργία προσωρινής κυβέρνησης, με όσο γίνεται ευρύτερη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων.

Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Όπως είναι αναμενόμενο, ο πολιτικός σεισμός στην Ιταλία έχει και άμεσο αντίκτυπο στις αγορές, όπου και επικρατεί μεγάλη νευρικότητα. Το πρωί της Παρασκευής το spread της Ιταλίας έναντι του Γερμανικού ομολόγου ανέβηκε στις 225 μονάδες, ενώ χθες τα 10ετή ομόλογα έφτασαν τα 3.24%.

Το Χρηματιστήριο του Μιλάνου στο -4% χθες πριν κλείσει, ενώ τώρα ανέβηκε σχεδόν στο 1% σε όλους τους δείκτες. Σημειωτέον, οι τράπεζες είναι αυτές που αναφέρονται υπό πίεση στο γενικό δείκτη του Μιλάνου.

Γενικότερα, το ευρώ παραμένει στην ισοτιμία με το δολάριο, με ελάχιστες διακυμάνσεις και στα χαμηλότερα επίπεδα της 20ετίας, και το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο κατά 0,6% στα 96,35 δολάρια ανά βαρέλι και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent κατά 1% στα 100,09 δολάρια.

Υπενθυμίζεται πως η Ιταλία βρίσκεται εν μέσω οικονομικών και περιβαλλοντολογικών προκλήσεων, όπως την μεγάλη εξάρτηση από το Ρωσικό φυσικό αέριο και την πρωτοφανή φετινή ξηρασία, αλλά και με μεγάλη ανάγκη μέτρων κοινωνικής ανακούφισης, τα οποία μέχρι στιγμής ξεπέρασαν τα 33 δις ευρώ δια χειρός της απερχόμενης Κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι.

Hj με πληροφορίες από ansa, republica, ertnews.gr /Κρίστιαν Μαυρής και ΑΠΕ-ΜΠΕ / Θόδωρος Ανδρεάδης Συγγελάκης
Ρώμη, Ιταλία

https://hellasjournal.com/category/%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82/page/2/

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: