Η αντιπαλότητα της Ρωσίας και της Δύσης είναι ένα αναπάντεχο γεωπολιτικό δώρο για την λαίμαργη Κίνα

File Photo: Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Κίνας Σι Τζιπινγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την συνάντησή τους στο Πεκίνο για την τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. EPA, ALEXEI DRUZHININ, KREMLIN / SPUTNIK




Τις παραδοξότητες που εμφανίζει διαχρονικά η τριγωνική σχέση μεταξύ της Ρωσίας, της Δύσης και της Κίνας εξετάζει το άρθρο της εφημερίδας Financial Times, (κείμενο του Kirill Rogov, director of Re: Russia. Expertise, Analysis and Policy Network and a visiting fellow at the Institute for Human Sciences in Vienna).

Σημειώνεται ότι πριν από μισόν αιώνα, η αντιπαλότητα μεταξύ κομμουνισμού και καπιταλισμού ήταν το κεντρικό αφήγημα της σύγχρονης ανθρώπινης ιστορίας, αντιπαραθέτοντας τη Σοβιετική Ένωση κατά της Δύσης.

Η αντιπαράθεση αυτή ανήκει τώρα στο μακρινό παρελθόν. Εκτυλίσσεται πλέον μία νέα αντιπαλότητα, αυτή ανάμεσα στη φιλελεύθερη και στην αντι-φιλελεύθερη εκδοχή του καπιταλισμού. Αλλά αυτή τη φορά οι ανταγωνιστές είναι η Δύση και η Κίνα.

Καθίσταται όλο και πιο σαφές ότι αυτή η νέα αντιπαράθεση θα είναι το κυρίαρχο θέμα της ανθρώπινης ιστορίας τις επόμενες δεκαετίες.

Όπως επισημαίνει το άρθρο, η σύγκρουση μεταξύ της κομμουνιστικής Κίνας και της ΕΣΣΔ ήταν, για τη Δύση, ένα αναπάντεχο γεωπολιτικό δώρο – ένα από τα πλέον σημαντικά κέρδη που σημείωσαν οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Η αντιπαράθεση του Κρεμλίνου με τη Δύση σήμερα ανατρέπει την κατάσταση. Καθώς οι νέες αντιπαλότητες του 21ου αιώνα αποκρυσταλλώνονται, η αντιπαράθεση αυτή αποτελεί το πολυτιμότερο στρατηγικό κέρδος που αποκομίζει μέχρι στιγμής η Κίνα.

ΠΗΓΗ: Financial TimesKirill Rogov (director of Re: Russia. Expertise, Analysis and Policy Network and a visiting fellow at the Institute for Human Sciences in Vienna) – Putin’s rupture with the west turns Russia towards China – Υπότιτλος: Beijing is emerging as the chief winner from the unfolding confrontation between Moscow and the democratic world

Το νέο βίντεο της οργάνωσης HALC κατά της πώλησης των F-16 στην Τουρκία, που πρέπει να γίνει viral: No Jets For Turkey

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: