Κλείνουν Facebook και Instagram στην Ευρώπη αν η Ιρλανδία επιμείνει στην απόφαση για μπλοκάρισμα των προσωπικών δεδομένων

File Photo: To logo του Facebook EPA, SASCHA STEINBACH




Οι Ευρωπαίοι κινδυνεύουν να δουν τις υπηρεσίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης  Facebook και Instagram να κλείνουν αυτό το καλοκαίρι, καθώς η ρυθμιστική αρχή απορρήτου της Ιρλανδίας επανέλαβε την εντολή της να σταματήσουν οι ροές δεδομένων της εταιρείας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων χθες Πέμπτη ενημέρωσε τους ομολόγους της στην Ευρώπη ότι θα μπλοκάρει τη Meta, την ιδιοκτήτρια εταιρία του Facebook από την αποστολή δεδομένων χρηστών από την Ευρώπη στις ΗΠΑ , μετά από χρόνια σκληρών δικαστικών συγκρούσεων μεταξύ του αμερικανικού τεχνολογικού γίγαντα και Ευρωπαίων ακτιβιστών προστασίας της ιδιωτικότητας των χρηστών.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2020 ακύρωσε ένα σύμφωνο για τις ροές δεδομένων ΕΕ-ΗΠΑ που ονομάζεται “Ασπίδα Απορρήτου” λόγω φόβων σχετικά με τις πρακτικές επιτήρησης των ΗΠΑ. Στην απόφασή του, κατέστησε επίσης δυσκολότερη τη χρήση ενός άλλου νομικού εργαλείου που χρησιμοποιούν η Meta και πολλές άλλες αμερικανικές εταιρείες για τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ, που ονομάζονται τυπικές συμβατικές ρήτρες (SCC). Η απόφαση αυτής της εβδομάδας εκτός Ιρλανδίας σημαίνει ότι το Facebook αναγκάζεται να σταματήσει να βασίζεται και στα SCC.

  • Η Meta έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι μια τέτοια απόφαση θα κλείσει πολλές από τις υπηρεσίες της στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Instagram.

«Εάν δεν εγκριθεί ένα νέο πλαίσιο διατλαντικής μεταφοράς δεδομένων και δεν είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να βασιζόμαστε σε SCC ή να βασιζόμαστε σε άλλα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς δεδομένων από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες, πιθανότατα δεν θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ορισμένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Facebook και του Instagram, στην Ευρώπη», δήλωσε η Meta σε κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Η ιρλανδική εντολή αποκλεισμού, εάν επιβεβαιωθεί από την ομάδα των ευρωπαϊκών εθνικών ρυθμιστικών αρχών για την προστασία δεδομένων , είναι πιθανό να φέρει σε αναταραχή και την ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα, η οποία προβληματίζεται για το πώς θα συνεχίσει να στέλνει δεδομένα από την Ευρώπη στις ΗΠΑ μετά από την ΕΕ. απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου το 2020.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ βρίσκονται στη μέση της διαπραγμάτευσης ενός νέου κειμένου μεταφοράς δεδομένων που θα επιτρέψει σε εταιρείες όπως η Meta να συνεχίσουν να αποστέλλουν δεδομένα σε όλο τον Ατλαντικό ανεξάρτητα από την παραγγελία της Ιρλανδίας.

  • Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον τον Μάρτιο κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο , αλλά οι διαπραγματεύσεις για τα νομικά ψιλά γράμματα έχουν σταματήσει και μια τελική συμφωνία είναι απίθανο να επιτευχθεί πριν από το τέλος του έτους.

Ένας εκπρόσωπος της ιρλανδικής DPC επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο απόφασης είχε σταλεί σε άλλες ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές απορρήτου, οι οποίες έχουν τώρα στη διάθεσή τους ένα μήνα για να δώσουν τη γνώμη τους, αλλά δεν θα συζητήσουν λεπτομέρειες της απόφασης.

“Αυτό το σχέδιο απόφασης, το οποίο υπόκειται σε επανεξέταση από τις Ευρωπαϊκές Αρχές Προστασίας Δεδομένων, σχετίζεται με μια σύγκρουση του δικαίου της ΕΕ και των ΗΠΑ που βρίσκεται σε διαδικασία επίλυσης”, δήλωσε εκπρόσωπος της Meta.

“Χαιρετίζουμε τη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για μια νέο νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει τη συνεχή διασυνοριακή μεταφορά δεδομένων και αναμένουμε ότι αυτό το πλαίσιο θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε συνδεδεμένες οικογένειες, κοινότητες και οικονομίες».

Με πληροφορίες από Politico

Η Volkswagen επενδύει πάνω από 20 δισ. ευρώ, για την ανάπτυξη των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: