Politico: H Ελλάδα έχει παραχωρήσει στον στρατό των ΗΠΑ απεριόριστη πρόσβαση σε βασικές στρατιωτικές βάσεις

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Στο Κέντρο», στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, στο Μουσείο της Ακρόπολης, Τρίτη 14 Ιουνίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Οι “ανταγωνιστικές προσπάθειες” της Ελλάδας και της Τουρκίας να κερδίσουν την προσοχή, τα χρήματα και τα όπλα των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) συνταράζουν την περιοχή, με τον πόλεμο να μαίνεται ήδη δίπλα, γράφει στο Politico η Nectaria Stamouli.

Οι μακροχρόνιοι αντίπαλοι της Μεσογείου βρέθηκαν ξαφνικά σε περίοπτη θέση, καθώς οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους αναπροσανατολίζουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις για να περιορίσουν την πορεία της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξηγεί το δημοσίευμα. Και οι δύο χώρες παίζουν διαφορετικά χαρτιά για να υποστηρίξουν ότι αποτελούν τον πιο σημαντικό κοντινό σύμμαχο για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα θέλει να είναι γνωστή ως ο «αξιόπιστος και προβλέψιμος σύμμαχος», ενώ η Τουρκία προσφέρει έτοιμο στρατό και συνδέσεις πέρα ​​από τη Δύση.

Ήδη σύμμαχος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα έχει παραχωρήσει στον στρατό των ΗΠΑ απεριόριστη πρόσβαση σε βασικές στρατιωτικές βάσεις και τώρα λαμβάνει το υγροποιημένο φυσικό αέριο των ΗΠΑ. Βεβαίως η Ελλάδα δεν διοικείται επίσης από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan), ο οποίος έχει εξοργίσει Αμερικανούς αξιωματούχους με τις αγορές ρωσικών όπλων και την αντιδημοκρατική συμπεριφορά.

«Η Ελλάδα προβάλλει τη χρησιμότητά της σε αντιδιαστολή με την Τουρκία και τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει για τις ΗΠΑ, μαζί με μια ομάδα άλλων συμμάχων, ως εναλλακτική, αφού δεν μπορούν να εμπιστευτούν τον Erdoğan», δήλωσε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης. ‘Ομως η Αθήνα δεν μπορεί να αλλάξει κάποια δεδομένα, σημείωσε ο Φίλης:

«Η Δύση βλέπει την Τουρκία ως έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο για αυτούς, μια πολύ μεγάλη αγορά και έναν στρατό πρόθυμο να πάει σε διάφορες αποστολές».

Πράγματι, η Τουρκία παρουσιάζεται τον εαυτό της ως μοναδικά κατάλληλη να μεσολαβήσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Προσπάθησε να μεσολαβήσει σε συνομιλίες για την επανεκκίνηση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών, υποδέχτηκε τόσο Ρώσους εξόριστους όσο και Ουκρανούς πρόσφυγες και προμήθευσε το Κίεβο με drones, παρόλο που αποφεύγει να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

«Η Τουρκία προσπαθεί να τοποθετηθεί διπλωματικά για να αξιοποιήσει την επιρροή που έχει επιτύχει κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε ο Sinan Ülgen, πρώην Τούρκος διπλωμάτης, επισκέπτης μελετητής στο Carnegie Europe στις Βρυξέλλες.

Ο Erdoğan  διέκοψε όλες τις διμερείς συνομιλίες με την Ελλάδα αφού ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέτρεψε αυτοπροσώπως τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου να εμποδίσουν τις τουρκικές πωλήσεις όπλων. Οι στρατιωτικές προκλήσεις σύντομα εκτινάχθηκαν στα ύψη, δημιουργώντας την πιο ασταθή κατάσταση από τότε που οι δύο πλευρές παραλίγο να έρθουν σε σύγκρουση το 2020.

Με τις εκλογές στον ορίζοντα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία -και τις ισχυρές προμήθειες των ΗΠΑ να διακυβεύονται- δεν αναμένεται αποκλιμάκωση σύντομα.

«Η κατάσταση οφείλεται περισσότερο στην ευρύτερη γεωπολιτική τοποθέτηση εν μέσω μεταβαλλόμενων ισορροπιών παρά στην εσωτερική πολιτική», δήλωσε ο Emre Peker εμπειρογνώμονας της Τουρκίας και της ΕΕ στην εταιρεία ανάλυσης κινδύνου Eurasia Group. «Έτσι, οι δομικές εντάσεις θα παραμείνουν».

Οι μεταβαλλόμενες σχέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας με τις ΗΠΑ είχαν ήδη δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, ακόμη και πριν η Ρωσία ξεκινήσει τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει στενότερους δεσμούς περισσότερο από ποτέ με τις ΗΠΑ, καθώς ο ιστορικός σκεπτικισμός απέναντι στην παγκόσμια υπερδύναμη έχει υποχωρήσει και η Τουρκία ενοχλεί τακτικά το ΝΑΤΟ. Αμερικανικά συμμαχικά κεφάλαια άρχισαν να ρέουν στην Ελλάδα. Η Αθήνα υποδέχθηκε τον στρατό των ΗΠΑ σε νέες βάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Αναπόφευκτα, όμως, οι εξελίξεις επηρέασαν τη σχέση Ελλάδας-Τουρκίας. «Η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει τις βάσεις των ΗΠΑ ως αποτρεπτικό παράγοντα για την Τουρκία, αλλά στην πραγματικότητα, η παρουσία τους δεν έχει καμία σχέση με την Τουρκία», σημειώνει ο Ülgen. «Αυτή η στρατηγική πολιτικής επικοινωνίας υιοθετήθηκε από τους εθνικιστές στην Τουρκία, οι οποίοι επαναλαμβάνουν το ίδιο επιχείρημα», πρόσθεσε. Λένε: «Κοιτάξτε τι κάνουν οι ΗΠΑ και η Ελλάδα εναντίον μας» και αυτό κλιμακώνει περαιτέρω την κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία Ελλάδα και Τουρκία προχώρησαν σε ενέργειες που ενίσχυσαν τη θέση τους στα μάτια της Ουάσιγκτον.

Η Ελλάδα άρχισε γρήγορα να αποστέλλει όπλα στην Ουκρανία παρά τη σημαντική διαφωνία στο εσωτερικό, κερδίζοντας τελικά έναν έπαινο  από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Σημειώνεται πως η Τουρκία έδωσε στην Ουκρανία drones που της πρείχαν ικανότητες αεροπορικών επιδρομών ακριβείας, κρίσιμες για την άμυνά της.

Η Ελλάδα κατέσχεσε το φορτίο ιρανικού πετρελαιοφόρου κατόπιν αιτήματος της Ουάσιγκτον, και στη συνέχεια υπέστη τις συνέπειες όταν το Ιράν κατέσχεσε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα ως απάντηση.

Αρχικά, φαινόταν επίσης ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπορεί να παραμερίσουν ορισμένες από τις διαφορές τους υπέρ της ενότητας εν καιρώ πολέμου — Μητσοτάκης και Erdogan συναντήθηκαν τον Μάρτιο, ενισχύοντας αυτές τις ελπίδες.

Ωστόσο, οι δύο χώρες επανήλθαν γρήγορα σε αντιπαράθεση, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται κατά καιρούς στο κέντρο.

Επισημαίνεται το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η ομιλία του στο Κογκρέσο όπου επισήμανε ότι οι πωλήσεις όπλων στην Τουρκία θα επιδείνωναν την αστάθεια στην περιοχή, ενώ καταγράφονται οι προσπάθειες της Τουρκίας για να αποκτήσει F-16. Καταγράφεται η δήλωση του Προέδρου Erdogan για τον Πρωθυπουργό.

Ο εμπειρογνώμοντας Peker του Eurasia Group σημειώνει ότι η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο είχε αρνητικές συνέπειες για την Άγκυρα. «Δεν είναι μόνο μια προσωπική προσβολή προς τον Erdogan, ο οποίος επενδύει ιδιαίτερα στις διμερείς σχέσεις, αλλά υπονομεύει επίσης την ευρύτερη τουρκική εμπιστοσύνη σε έναν μηχανισμό λειτουργίας μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας».

Επισημαίνεται ότι τώρα η Τουρκία μεταφέρει έμμεσα το ζήτημα με τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και στις προσπάθειες ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, καθώς παρατηρητές λένε ότι η Τουρκία βλέπει την ευκαιρία να στριμώξει την Ουάσιγκτον ώστε να εγκρίνει το αίτημά της για αγορά δεκάδων αμερικανικών F-16 πολεμικά αεροπλάνα.

«Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είναι σημείο αναφοράς και για τις δύο χώρες», δήλωσε ο Φίλης.

Επισημαίνεται ότι οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις του εναέριου χώρου, ενώ υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι αμφισβητούν επίσης την κυριαρχία των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος αφού δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Η εθνική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας, εν τω μεταξύ, δεσμεύεται να ξεκινήσει γεωτρήσεις για φυσικό αέριο σε αμφισβητούμενα ύδατα.

Στα χερσαία σύνορα, Έλληνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έχουν αναπτύξει περισσότερο προσωπικό και έχουν στείλει κανόνια νερού, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να αποτρέψουν οποιαδήποτε πιθανή μαζική είσοδο μεταναστών. Στόχος είναι να αποφευχθεί η επανάληψη περιστατικών αντίστοιχων του Μαρτίου 2020.

Αναπόφευκτα, αυτές οι διμερείς διαμάχες εξαπλώνονται σε διεθνές επίπεδο – στον ΟΗΕ, την ΕΕ και, φυσικά, τις ΗΠΑ, ακόμα κι αν ιστορικά προσπάθησαν να μείνουν ουδέτερες κατά τη διάρκεια των διαφωνιών των δύο χωρών.

«Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαμφισβήτητη», δήλωσε εκπρόσωπος του State Department, επαναλαμβάνοντας τη συνήθη γραμμή από την Ουάσιγκτον ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο σημαντικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και θα πρέπει να εργαστούν για να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά.

Όμως, τα χρόνια αποτυχημένης διπλωματίας δεν εμπνέουν πολλές ελπίδες ότι η διμερής συμφιλίωση είναι στον ορίζοντα. Οι δύο χώρες δεν μπορούν καν να συμφωνήσουν για το τι σημαίνει «διμερής», είπε ο Φίλης. «Για την Ελλάδα, σημαίνει ότι πρέπει να μιλάμε μεταξύ μας», είπε.

«Για την Τουρκία, σημαίνει να μην πάνε σε τρίτους» όπως οι Η.Π.Α. «Αλλά», πρόσθεσε, «υπάρχει περίπτωση ένας Έλληνας πρωθυπουργός να πάει σοβαρά να συζητήσει εάν τα ελληνικά νησιά ανήκουν στην Ελλάδα ή εάν η Τουρκία θα μπορούσε να πετάξει πάνω από το ελληνικό έδαφος;».

ΠΗΓΗ: Politico Nectaria Stamouli Greece, Turkey vie for US goods — at the other’s expense

Είναι πλέον αναγκαία η Ευρωπαϊκή Άμυνα: “Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δείξει τόλμη σήμερα, πότε θα το κάνει;”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: