Προσφυγή στην ΕΕ κατά του λαθραίου “Turkaegean” που κατοχύρωσε στην Άγκυρα: Αλήθεια πότε το πληροφορήθηκε η κυβέρνηση;

Στιγμιότυπο απο το βίντεο τουριστικής προβολής της Τουρκίας. Screenshot via YouTube




Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προσβάλλει την κίνηση της Άγκυρας να κατοχυρώσει τον όρο “Turkaegean” για εμπορική χρήση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης, δήλωσε πως η κίνηση αυτή της Τουρκίας δεν παράγει πολιτικά αποτελέσματα και πολύ σύντομα θα υπάρξει απάντηση από ελληνικής πλευράς.

  • Συγκεκριμένα είπε πως «θα υπάρξει προσφυγή και θα προσβάλουμε την κίνηση αυτή», σημειώνοντας πως δεν πρόκειται για αναγνώριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά για απόφαση ενός ιδιωτικού γραφείου στην Μαδρίτη σχετικά με τα εμπορικά σήματα.

«Θα κινηθούμε και θα προσβάλουμε αυτή την απόφαση» είπε ο κ. Οικονόμου σημειώνοντας πως το πως θα αποκατασταθεί η τάξη όπως και έγινε με την απόφαση των ΗΠΑ να μην δεχθούν να αναγνωρίσουν τον συγκεκριμένο όρο ούτε την χρήση του.

Βέβαια η κυβέρνηση δεν έχει εξηγήσει ακόμη αν γνώριζε τις εξελίξεις ή τις πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ και πότε. Κι αυτό σε σχέση με την έγκαιρη αντίδραση καθώς σε τέτοια θέματα ο χρόνος αντίδρασης έχει τη δική του σημασία και ουσία.

Το “όχι” από τους Αμερικανούς

Υπενθυμίζεται ότι οι  Τούρκοι -και συγκεκριμένα ο Οργανισμός Τουρισμού, με έδρα την Κωνσταντινούπολη- ζήτησαν από την Ουάσινγκτον να έχουν τη δυνατότητα να κατοχυρώσουν τον όρο «Turkaegean» και τη χρήση του για διαφημιστικούς και τουριστικούς σκοπούς. Το αίτημα της τουρκικής πλευράς αφορούσε συγκεκριμένα στη χρήση του όρου για διαφημίσεις στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το Διαδίκτυο και αλλού, για την ενοικίαση τουριστικών ακινήτων, αυτοκινήτων, αλλά και την παροχή νομικών και άλλων υπηρεσιών.

Όπως αποκάλυψε  ο «Greek Analyst» στο Twitter, οι ΗΠΑ απέρριψαν στο σύνολό του το τουρκικό αίτημα, με το οποίο ουσιαστικά το καθεστώς Ερντογάν επιχειρούσε να θέσει στο περιθώριο τον όρο Αιγαίο – «Aegean».

Συνόδευαν μάλιστα την πρότασή τους προς τις ΗΠΑ με ένα βίντεο, με τίτλο «Turkaegean, η ακτή της ευτυχίας» και την λεζάντα: «Η Türkiye φιλοξενεί άπειρες τοποθεσίες που ξεπερνούν τα πιο τρελά σας όνειρα! Γεμάτη αρχαίες τοποθεσίες, μοναδική ομορφιά και απαράμιλλους προορισμούς, η επίσκεψη στην Τουρκία είναι μια αξέχαστη εμπειρία».

To βίντεο της τουρκικής καμπάνιας:

«Πράσινο φως» από την ΕΕ

Στον αντίποδα, ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό που αρνήθηκαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία, το «»επέτρεψε η Ευρωπαϊκή Ένωση -ή, καλύτερα, το έχει επιτρέψει ήδη από τα τέλη του 2021. Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) είχε κάνει αποδεκτή -χωρίς καμία ένσταση- την τουρκική απαίτηση, να «οικειοποιηθεί» έμμεσα τη θάλασσα του Αιγαίου, πατεντάροντας το «Turkaegean» για τουριστικούς σκοπούς.

Με πληροφορίες από skai.gr

Το Αιγαίο είναι ένα και είναι ελληνικό: Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να κατοχυρώσουν τον όρο «Turkaegean»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: