Οι νεο-οθωμανικοί στόχοι του Ταγίπ: Ιδιαίτερη μνεία στις απειλές κατά Ελλάδας και τα σχέδια προσάρτησης της κατεχόμενης Κύπρου

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Το Gatestone Institute σε άρθρο της Uzay Bulut με τίτλο Turkey Targeting Iraq, Syria, Cyprus, Greece σημειώνει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) διαταράσσει ξανά την περιοχή.

Αυτή τη φορά, απειλεί με επιθετικότητα όχι μόνο κατά των ελληνικών νησιών, αλλά επιτίθεται και στους Κούρδους στη βόρεια Συρία και στο Ιράκ, καθώς και στους Yazidis στην πατρίδα τους το Sinjar, στο Ιράκ.

Οι νεο-οθωμανικοί επεκτατικοί στόχοι της Τουρκίας στην περιοχή φαίνεται να είναι το κύριο κίνητρο πίσω από τις επιθετικές πολιτικές της. Η Δημοκρατία της Τουρκίας θα γιορτάσει την 100η επέτειό της το 2023. Ο Erdogan έχει διεκδικήσει δημοσίως τμήματα της βόρειας Συρίας και Sinjar και το Kirkuk στο Ιράκ ως μέρος της Τουρκίας στο όνειρό του για μια νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το 2016, για παράδειγμα, αναφέρθηκε στο Misak-ı Milli («το Εθνικό Σύμφωνο»), το οποίο περιέχει έξι αποφάσεις σχετικά με τα σύνορα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που ελήφθησαν κατά την τελευταία περίοδο του Οθωμανικού Κοινοβουλίου το 1920. Το Εθνικό Σύμφωνο περιλαμβάνει διεκδικήσεις σε τμήματα του Ιράκ και της Συρίας.

Σύμφωνα με αυτή την επεκτατική ιδεολογία, ο Erdogan ανακοίνωσε μια νέα στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία στα τέλη Μαΐου, για να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη» 30 χιλιομέτρων στη Συρία κατά μήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία θα επιτεθεί ξανά στους Κούρδους στη Συρία, σε μια προσπάθεια να τους απωθήσει από την περιοχή και να διεκδικήσει τα εδάφη τους. Αυτές οι κουρδικές ομάδες που ο Erdogan χαρακτηρίζει «τρομοκράτες», ωστόσο, τυχαίνει να είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ που πολέμησαν το ISIS.

Στις 5 Ιουνίου, η Συρία καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της χώρας, χαρακτηρίζοντάς τις ως «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και της κυριαρχίας της. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας εξέδωσε ανακοίνωση, λέγοντας ότι παρακολουθούν τις «εχθρικές» ενέργειες της Τουρκίας και τις συνεχείς παραβιάσεις της συριακής κυριαρχίας, οι οποίες «έχουν στοιχίσει τη ζωή πολλών αθώων ανθρώπων».

Εν τω μεταξύ, οι επεκτατικές πολιτικές του Erdogan συνεχίζουν να στοχεύουν μεταξύ άλλων το Ιράκ, τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο και το κατεχόμενο από τους Τούρκους βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο – νησιά που ανήκουν στην Ελλάδα σύμφωνα με πολλές διεθνείς συνθήκες. Στις 7 Ιουνίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά. Ο Cavusoglu προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα αμφισβητήσει το καθεστώς των νησιών, εάν η Ελλάδα δεν τα αποστρατικοποιήσει.

Επιπλέον, η Τουρκία έχει μετατρέψει το (παράνομο) αεροδρόμιο της Τύμπου («Ερτζάν»), που βρίσκεται στο τουρκοκρατούμενο βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε τουρκικό αεροδρόμιο εσωτερικού.

Το καθεστώς του Erdogan έχει επίσης κάνει μια νέα συμφωνία οικονομικής βοήθειας με το παράνομο καθεστώς που κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου. Το 36% της Κυπριακής Δημοκρατίας – κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης – έχει καταληφθεί παράνομα από την Τουρκία από τότε που εισέβαλε στο νησί το 1974.

Αυτές οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας φαίνεται να αποτελούν περαιτέρω βήματα προς την προσάρτηση του κατεχόμενου Βορρά. Η Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει καταγγελία στα Ηνωμένα Έθνη.

Το καθεστώς του Erdogan όχι μόνο παραβιάζει συστηματικά τα δικαιώματα εκατομμυρίων πολιτών του εντός της χώρας του, αλλά έχει κλιμακώσει επίσης την επιθετικότητα εναντίον των γειτόνων της Τουρκίας, σε μια προφανή προσπάθεια να αποκτήσει περισσότερο έδαφος κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Η Τουρκία, υπό τον Erdogan, έχει γίνει μια ολοένα και πιο αποσταθεροποιητική δύναμη στην περιοχή και πιθανώς θα συνεχίσει να την αποσταθεροποιεί.

*Η Uzay Bulut είναι Τούρκος δημοσιογράφος και διακεκριμένος συνεργάτης στο Gatestone Institute.

ΠΗΓΗ: Gatestone Institute, άρθρο της Uzay Bulut

Αποκάλυψη NBC News: Το ελληνικό Prudent Warrior, που πήραν οι Ιρανοί, είχε προορισμό το Τέξας, με φορτίο αξίας $100 εκ.!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: