H Bρετανική κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για το «βρώμικο χρήμα» από τη Ρωσία υποστηρίζει επιτροπή της Βουλής των κοινοτήτων

File Photo: To Βρετανικό κοινοβούλιο. EPA/ANDY RAIN




Έκθεση επιτροπής της κάτω Βουλής νουθετεί τη βρετανική κυβέρνηση να αγωνιστεί πιο δυναμικά εναντίον του ρωσικού «βρόμικου χρήματος» στο Ηνωμένο Βασίλειο, που κατ’ αυτήν συνεχίζει να ρέει στη χώρα, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις πως το θέμα αντιμετωπίζεται πλέον άτεγκτα.

Μολονότι ήδη πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωνε πως αντιμετωπίζει με αυστηρότητα το ρωσικό χρήμα αμφισβητούμενης προέλευσης, η επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, σε έκθεσή της που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα, τονίζει πως η ρητορική δεν έχει ακολουθηθεί από επαρκώς σθεναρά μέτρα.

Η Βρετανία επικρινόταν επί σειρά ετών για την υπερβολική χαλαρότητά της προς τις ρωσικές ελίτ και τα εκατομμύριά τους, σε βαθμό που κάποιες σικ συνοικίες της βρετανικής πρωτεύουσας απέκτησαν το προσωνύμιο «Λόντονγκραντ».

«Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η μια κυβέρνηση μετά την άλλη επέτρεπε σε κακόβουλους παράγοντες και σε κλεπτοκράτες να ξεπλένουν το βρόμικο χρήμα τους στο αυτόματο πλυντήριο του Λονδίνου», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο Τομ Τούγκεντχατ, ο πρόεδρος της επιτροπής — ο οποίος ανήκει στο Συντηρητικό Κόμμα.

Η έκθεση της επιτροπής τονίζει πως η ισχύουσα νομοθεσία δεν φθάνει όσο μακριά θα έπρεπε, παρά την πρόσφατη ενίσχυσή της, και ότι είναι «επονείδιστο» το γεγονός ότι «χρειάστηκε να ξεσπάσει πόλεμος» προκειμένου η κυβέρνηση Τζόνσον να αναλάβει δράση.

«Παρότι υπουργοί έχουν εκφραστεί με ευγλωττία ενώπιον της Βουλής (σ.σ. των Κοινοτήτων) για την ανάγκη να ενεργήσουμε εναντίον των κλεπτοκρατών, η ρητορική δεν ακολουθήθηκε από εποικοδομητικές ενέργειες», τονίζεται στην έκθεση και υπογραμμίζεται πως «ταυτόχρονα», το βρόμικο χρήμα «συνέχισε να ρέει στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Επιμένει επίσης στην ανάγκη να δοθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες οι απαραίτητοι πόροι για να αγωνιστούν εναντίον του φαινομένου και στο ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί –σε βάρος περίπου χιλίων προσώπων και 120 επιχειρήσεων, σύμφωνα με την κυβέρνηση– θα έπρεπε να έχουν οδηγήσει σε ποινικές έρευνες.

Η «απειλή» που «αντιπροσωπεύει η παράνομη χρηματοδότηση για την εθνική μας ασφάλεια απαιτεί αντίδραση που θα είναι εμφανές πως είναι σοβαρή», τονίζει η επιτροπή.

Για τον Τομ Τούγκεντχατ, το γεγονός ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται ασφαλής τοποθεσία για το βρόμικο χρήμα σπιλώνει τη φήμη μας» και «η κυβέρνηση θα έπρεπε να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία με τις αρχές του βρετανικού λαού και να κλείσει τα παραθυράκια που επιτρέπουν αυτή την εκμετάλλευση».

Mε πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λονδίνο, Βρετανία

Ο κλοιός στη Λισιτσάνσκ σφίγγει: Συνεχίζονται αδιάκοπα οι βομβαρδισμοί της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: