Από τις στυγνές δολοφονίες του Σάντι Χουκ στο Ουβάλντε: Η οπλοκατοχή και το διαρκές αμερικανικό δράμα

US Speaker of the House Nancy Pelosi (2-L) joins lawmakers in celebrating as the Bipartisan Safer Communities Act passes the House of Representatives at the US Capitol, Washington, DC, USA, 24 June 2022. EPA, WILL OLIVER




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Μπορεί να θεωρείται ένα «πρώτο βήμα» για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της χρήσης πυροβόλων όπλων στην Αμερική, αλλά αρκετοί επικριτές του «συστήματος» υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για ουσιαστική απόφαση που θα αλλάξει τα «δεδομένα» και τους λόγους των συχνών τραγωδιών.

Μετά την έγκριση από τη Γερουσία, και η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοσχέδιο που θέτει κάποιους περιορισμούς, κυρίως για τις ηλικίες μεταξύ 18 και 21 ετών, όσον αφορά την αγορά αυτόματων και ημιαυτόματων όπλων. Μεταξύ άλλων θα κατάσχονται όπλα από άτομα που κρίνονται επικίνδυνα για την κοινωνία.

Εν τω μεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο, εκτός από την απόφασή του για την απαγόρευση των αμβλώσεων, αποφάσισε επίσης (με ψήφους 6 έναντι 3) ότι είναι αντισυνταγματικός ένας νόμος της Νέας Υόρκης που περιόριζε το δικαίωμα των πολιτών να φέρουν κρυμμένα όπλα σε δημόσιους χώρους, δίνοντας πλέον το δικαίωμα στους Νεοϋορκέζους να οπλοφορούν έξω από το σπίτι τους.

Πριν λίγο καιρό, είχε συμβεί μία ακόμη μία ασύλληπτη τραγωδία σε δημοτικό σχολείο των ΗΠΑ. Κι όπως συμβαίνει κάθε φορά μετά από τέτοια συμβάντα, διεξάγονται οι ίδιες συζητήσεις.

  • Το πανίσχυρο λόμπι της Εθνικής Ένωσης Όπλων (NRA) εξακολουθεί να καθορίζει την πορεία των εξελίξεων γι’ αυτό το τεράστιο θέμα, ελέγχοντας σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό και οικονομικό σύστημα. Ενώ, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των πολιτών υποστηρίζει τη λήψη άμεσων μέτρων ώστε να τεθούν περιορισμοί για την αγορά στρατιωτικών όπλων, το Κογκρέσο παραμένει διχασμένο.

Οι Ρεπουμπλικανοί σχεδόν στο σύνολό τους και ορισμένοι Δημοκράτες εναντιώνονται στη λήψη γενναίων αποφάσεων, προβάλλοντας την επίκληση της 2ης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος.

Στην χώρα που υπερηφανεύεται ότι είναι φάρος ελευθερίας, ένας αυξανόμενος αριθμός πολιτών αισθάνεται ότι πια κανένα μέρος (σχολείο, πανεπιστήμιο, εκκλησία, συναγωγή, τζαμί, σουπερμάρκετ, πλατεία) δεν είναι πλέον ασφαλές. Παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός των Ηνωμένων Πολιτειών ισοδυναμεί με το 4,25% του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού, εντούτοις κάτοικοι των ΗΠΑ διαθέτουν πάνω από το 40% των όπλων σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν περισσότερα όπλα στις ΗΠΑ από ό,τι άνθρωποι.

Ειδικά σε ορισμένες πολιτείες (όπως στο Τέξας, όπου έγινε το νέο μακελειό σε δημοτικό σχολείο) οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει και να έχει στην κατοχή του ημιαυτόματο ή αυτόματο όπλο. Ακόμα και όσοι θεωρούνται ως ύποπτοι για τρομοκρατία και τα ονόματά τους συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των «απαγορευμένων πτήσεων» (δηλαδή δεν τους επιτρέπεται να επιβιβαστούν σε αεροπλάνα λόγω ύποπτων δεσμών με τρομοκρατία), έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν όπλα επειδή δεν υπάρχει ο απαιτούμενος έλεγχος.

Όπως αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ του CNN, στις ΗΠΑ αντιστοιχούν 120 όπλα για κάθε 100 κατοίκους. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, το 2021 πουλήθηκαν σε πολίτες 19,9 εκατ. όπλα, 12,5% λιγότερα από το ρεκόρ των 22,8 εκατ. όπλων του 2020. Ο Αμερικανός ερευνητής και συγγραφέας Ρόμπερτ Φαντίνα (το τελευταίο βιβλίο του φέρει τον τίτλο: Προπαγάνδα, ψέματα και ψευδείς σημαίες:

Πώς οι ΗΠΑ δικαιολογούν τους πολέμους τους), ο οποίος από το 2004 διαμένει στον Καναδά, έκανε συγκρίσεις για τα όσα ισχύουν στις δυο χώρες στο θέμα της οπλοκατοχής, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι πολλοί Καναδοί έχουν όπλα επειδή το κυνήγι είναι αρκετά δημοφιλές, αλλά υπάρχουν νόμοι που απαιτούν εγγραφή και αδειοδότηση. Κι αυτοί οι νόμοι διασφαλίζουν ότι τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας ή εγκληματικές τάσεις δεν μπορούν να αγοράσουν ή να έχουν στην κατοχή τους όπλα.

Στις ΗΠΑ όμως, λόγω της επανειλημμένης απόρριψης σχετικών νομοσχεδίων από το Κογκρέσο, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό παρουσίασε πρόσφατα σχέδιο για να «ανασταλεί σε εθνικό επίπεδο η κατοχή πυροβόλων όπλων χειρός». Στον Καναδά δεν θα πωλούνται και δεν θα αγοράζονται πλέον τέτοια όπλα. Ήδη, έχουν απαγορευτεί κάπου 1.500 μοντέλα πυροβόλων όπλων στρατιωτικού τύπου, έπειτα από τη σφαγή που είχε γίνει στη Νέα Σκωτία του Καναδά με 23 νεκρούς, τον Απρίλιο του 2020.

  • Με βάση το περιεχόμενο του προτεινόμενου σχεδίου, θα απαγορεύεται επίσης η χορήγηση άδειας οπλοφορίας σε όποιον έχει εμπλακεί σε επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας και οι ποινές θα είναι βαρύτερες για την παράνομη διακίνηση όπλων, πολλά από τα οποία έχουν εισαχθεί παράνομα στον Καναδά από τις ΗΠΑ.

Ο 18χρονος δράστης στο δημοτικό σχολείο της μικρής πόλης Ουβάλντε του Τέξας, όπου σκότωσε 19 μαθητές και 2 εκπαιδευτικούς, είχε μπει σε ένα κατάστημα όπλων και αγόρασε ημιαυτόματο AR-15, όπως θα αγόραζε και μία σοκολάτα σε διπλανό σουπερμάρκετ.

Το ίδιο τύπου όπλο ή παραλλαγές του έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλές μαζικές δολοφονίες στις ΗΠΑ, όπως από τον δολοφόνο των 20 μικρών παιδιών και των 6 μελών του διδακτικού προσωπικού στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ του Νιουτάουν στο Κονέκτικατ, στις 14 Δεκεμβρίου του 2012, καθώς και από τον δράστη σε λύκειο του Πάρκλαντ στη Φλόριντα, στις 14 Φεβρουαρίου του 2018, της πολύνεκρης επίθεσης (με ρατσιστικά κίνητρα) σε υπεραγορά στον Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, στις 15 Μαΐου και σε πολλές άλλες.

Φαίνεται λοιπόν ότι τα τύπου AR-15 είναι τα αγαπημένα όπλα των δραστών πολλών επιθέσεων σε σχολεία, κινηματογράφους,  χώρους θρησκευτικής λατρείας και υπεραγορές γιατί θεωρούνται φθηνά και είναι νόμιμα στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ. Υπολογίζεται ότι σήμερα 3,7 εκατομμύρια τέτοια όπλα βρίσκονται στην κατοχή Αμερικανών πολιτών.

Λίγες μέρες μετά την τελευταία τραγωδία σε δημοτικό σχολείο στο Τέξας, στην ίδια πολιτεία πραγματοποιήθηκε το συνέδριο της οργάνωσης NRA. Από το βήμα του συνεδρίου μίλησε ο Ντόναλντ Τραμπ και υποστήριξε ότι θα πρέπει να «οπλιστούν οι πολίτες για να πολεμήσουν το κακό στην κοινωνία μας», όπως είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπάιντεν και το Δημοκρατικό Κόμμα ότι «εκμεταλλεύονται πολιτικά τα δάκρυα των οικογενειών που πενθούν, προσπαθώντας να ψηφίσουν νόμους κατά της οπλοκατοχής».

Ο πρώην πρόεδρος, που μάλλον θα θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2024, ισχυρίστηκε ότι «η ύπαρξη του κακού στην κοινωνία μας δεν είναι λόγος για να αφοπλιστούν οι νομοταγείς πολίτες» και ότι «ο μόνος τρόπος για να σταματήσουμε έναν κακό τύπο με ένα όπλο, είναι ένας καλός τύπος με όπλο», ενώ πρότεινε να οπλοφορούν όλοι οι εκπαιδευτικοί.

Οι θέσεις που διατύπωσε ο κ. Τραμπ αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών πολιτικών, αλλά και μιας μικρής μερίδας των Δημοκρατικών, κυρίως μερικών που εκλέγονται σε νότιες πολιτείες.

Αντί λοιπόν η συντριπτική πλειοψηφικά των πολιτικών και των δυο κομμάτων, το Κογκρέσο και οι κυβερνήτες, ειδικά μετά τις επιθέσεις σε δημοτικά σχολεία, να συμφωνούσαν για την πλήρη απαγόρευσή αυτών των στρατιωτικών όπλων συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Και το βασανιστικό ερώτημα που παραμένει είναι:

Πόσες άλλες ζωές παιδιών και νέων θα χαθούν, πόσες άλλες οικογένειες και κοινότητες στην Αμερική θα βιώσουν τέτοια δράματα επειδή πολλοί πολιτικοί της χώρας, σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο, αρνούνται να δράσουν κατά της βίας με όπλα;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ο αρχιτρομοκράτης της περιοχής κατηγορεί σκανδιναβικές χώρες για τρομοκρατία: Διεθνές Δίκαιο, Τουρκία και ΝΑΤΟ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: