Ο πολιτικός εκβιασμός του Ερντογάν: Πολιτικό δώρο στον Πούτιν το “μπλόκ” στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε το Μουσείο Τουρκικής Μουσικής. Φωτογραφία Τοιυρκική Προεδρία




Η παρέμβαση του Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να γίνει τροχοπέδη για τη Συμμαχία επί μήνες, κάτι που θα ήταν ένα πολιτικό δώρο για τον Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin), παρατηρεί το κύριο άρθρο της εφημερίδας Irish Times.

Ο Recep Tayyip Erdogan δεν αποφεύγει τη ριψοκίνδυνη διπλωματία και τον εκφοβισμό φίλων και συμμάχων προκειμένου να επιτύχει τους σκοπούς του. 

Κάποιοι το ονομάζουν αυτό  διπλωματικό εκβιασμό. Η απειλή του Τούρκου Προέδρου να μπλοκάρει την προσχώρηση Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι χαρακτηριστική ως προς αυτό, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει αντιπαλότητα με όλα τα υπόλοιπα 29 κράτη μέλη.

Και δεν πρόκειται για αντίρρηση επί της αρχής ως προς την ένταξή τους, απλώς έχει βρει στον κανόνα της ομοφωνίας ένα χρήσιμο εργαλείο για να αποσπάσει άσχετες παραχωρήσεις από τις δύο χώρες. 

Ως προϋπόθεση της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, ο Erdogan έχει απαιτήσει να εγκαταλείψουν τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία την υποτιθέμενη υποστήριξή τους προς το PKK, το οποίο η Τουρκία θεωρεί ως τρομοκρατική οργάνωση, και να άρουν την απαγόρευση εξαγωγών όπλων που έχει επιβληθεί τον Οκτώβριο του 2019, μετά την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία. 

Κατηγορεί επίσης τη Στοκχόλμη ότι υποθάλπει εξόριστα μέλη του κινήματος Γκιουλέν (Gülen), της ισλαμικής σέχτας υπό την ηγεσία του Fethullah Gülen, που η Άγκυρα κατηγορεί για την βίαιη απόπειρα πραξικοπήματος που συγκλόνισε την Τουρκία το 2016. 

Έκτοτε, ο Erdogan απαιτεί την έκδοση του τελευταίου καθώς και 84 υποστηρικτών του από τις ΗΠΑ. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, ακόμη και αυτή του φίλου του Donald Trump είναι αναβλητικές – η έκδοση απαιτεί τόσο αδιάσειστα στοιχεία όσο και εμπιστοσύνη στις συνθήκες έκδοσης που προβλέπει το Κράτος Δικαίου του κράτους υποδοχής, στα οποία οι επιδόσεις της Τουρκίας αποτυγχάνουν αβυσσαλέα. Αλλά και κανένα κράτος της ΕΕ δεν θα εξέδιδε Κούρδους πρόσφυγες στην Άγκυρα, για τους ίδιους λόγους.

Το πολιτικό άσυλο, το Κράτος Δικαίου, και η ελευθερία του λόγου είναι θεμελιώδεις δημοκρατικές νόρμες οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν τίθενται σε διαπραγμάτευση. 

Η παρέμβαση του Erdogan θα μπορούσε να γίνει ένα πολιτικό δώρο για τον Vladimir Putin καθυστερώντας την εκπεφρασμένη επιθυμία της Φινλανδίας και της Σουηδίας να γίνουν η βόρεια πτέρυγα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ωστόσο, ανεξαρτήτως των προθέσεών του, ο Erdogan, ο οποίος φέρει βαρέως την αίσθηση ότι η Τουρκία παραμένει ένας outsider στη Δύση και θεωρείται ως σκόπιμα αμφίθυμη έναντι της Ρωσίας, παίζει ένα επικίνδυνο και δυνητικά αντιπαραγωγικό παιχνίδι.

ΠΗΓΗ: Irish Times, Κύριο άρθρο – The Irish Times view on Turkey and Nato enlargement: diplomatic blackmail

Είναι εκβιαστική η συμπεριφορά της Τουρκίας: Θέλει να αναγκάσει τις ΗΠΑ να τις δώσει τα F-16, λέει η TAZ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: