Ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον ζήτησε, και πήρε, γαλλική υπηκοότητα σε ηλικία 81 ετών

File Photo: Ο Στάνλεϊ Τζόνσον, πατέρας του πρώην πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. epa08912511. EPA, NEIL HALL




Ο 81 ετών Στάνλεϊ Τζόνσον, πατέρας του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι πλέον επισήμως Γάλλος υπήκοος..

Υπέβαλε τη σχετική αίτηση στο γαλλικό προξενείο στο Λονδίνο τον περασμένο Νοέμβριο και η διαδικασία ολοκληρώθηκε καθώς παρήλθε η εξάμηνη προθεσμία που είχε στη διάθεσή του το γαλλικό υπουργείο Δικαιοσύνης για να αντιταχθεί στην αίτησή του.

Ο Στάνλεϊ Τζόνσον γεννήθηκε στην Κορνουάλη και οι δεσμοί με τη Γαλλία προέρχονται μέσω της Γαλλίδας μητέρας του, Αϊρίν Γουίλιαμς.

Μιλάει άπταιστα τη γλώσσα και προηγουμένως είχε ισχυριστεί ότι η αίτησή του για τη γαλλική υπηκοότητα ήταν απλώς «ένα ζήτημα να αποκτήσω αυτό που ήδη έχω».

Επιβεβαιώνοντας ότι το αίτημά του εγκρίθηκε, το γαλλικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε: «Με βάση τα γεγονότα της αίτησής του και χωρίς άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης, ο κ. Stanley Johnson απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα στις 18 Μαΐου 2022.

«Αυτή η απόφαση αφορά μόνο τον κ. Stanley Johnson και δεν επεκτείνεται στους απογόνους του».

Εκτός από πρώην ευρωβουλευτής, ο κ. Τζόνσον είναι επίσης πρώην υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οικογένειά του να ζει στις Βρυξέλλες για ένα διάστημα τη δεκαετία του 1970.

Υποστήριξε το Remain πριν από το δημοψήφισμα για την ΕΕ το 2016  και αυτό τον έφερε σε αντίθεση με τη θέση τού γιου του Μπόρις ως πρωταγωνιστή για την εκστρατεία Vote Leave.

Τόσο η αδελφή του πρωθυπουργού, Ρέιτσελ Τζόνσον, όσο και ο μικρότερος αδερφός, Τζο Τζόνσον, υποστήριξαν επίσης το Remain.

Αλλά ο πατέρας τους έκτοτε υπαναχώρησε από τη στάση του ως «παθιασμένος», με τον γηραιότερο κύριο Τζόνσον να χρησιμοποιεί πρόσφατα ένα άρθρο εφημερίδας για να επαινέσει το Brexit ως «πιθανώς καλή ιδέα».

Ο κ. Τζόνσον επέκρινε την «αφέλεια των ευρωπαίων γειτόνων μας» στον χειρισμό της κρίσης και τις «αδύναμες πολιτικές» τους απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Αυτή τη στιγμή, πρέπει να πείτε ότι η Ευρώπη πρέπει να τραβήξει τις κάλτσες της», έγραψε ο κ. Τζόνσον στην Daily Telegraph τον περασμένο μήνα.

«Πάρτε το παράδειγμα της εξάρτησης της ηπείρου από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η Γερμανία λέει ότι δεν μπορεί να μειώσει τις εισαγωγές της ρωσικής ενέργειας, μια ζωτικής σημασίας οικονομική σωτηρία για τον κ. Πούτιν.

«Λοιπόν, γιατί η υπόλοιπη Ευρώπη δεν έρχεται να βοηθήσει τη Γερμανία να το κάνει αυτό;»

Η γαλλική νομοθεσία συνήθως εμποδίζει τα παιδιά των πολιτών της να διεκδικήσουν την ιθαγένεια εάν η οικογένειά τους βρίσκεται στο εξωτερικό για περισσότερα από 50 χρόνια χωρίς να κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους.

Ωστόσο, οι αιτήσεις τους μπορούν να εξεταστούν εάν μπορούν να αποδείξουν «συγκεκριμένους δεσμούς πολιτιστικής, επαγγελματικής, οικονομικής ή οικογενειακής φύσης» με τη Γαλλία – μια ρήτρα που επικαλέστηκε ο κ. Johnson στην αίτησή του.

Περίπου 3.100 Βρετανοί απέκτησαν τη γαλλική υπηκοότητα το 2020, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ Eurostat, καθιστώντας τη Γαλλία τη δεύτερη πιο δημοφιλή επιλογή για την απόκτηση ευρωπαϊκής υπηκοότητας, μετά τη Γερμανία.

Σε μια συνέντευξη στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL τον Δεκέμβριο του 2020, προς το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit, ο κ. Τζόνσον εξήγησε τους λόγους για τους οποίους έκανε αίτηση για γαλλικό διαβατήριο.

«Δεν είναι θέμα να γίνεις Γάλλος», είπε.

«Αν καταλαβαίνω καλά είμαι Γάλλος! Η μητέρα μου γεννήθηκε στη Γαλλία, η μητέρα της ήταν εντελώς Γαλλίδα όπως και ο παππούς της.

“Για μένα είναι θέμα να αποκτήσω αυτό που ήδη έχω και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό.”

Και πρόσθεσε: «Θα είμαι πάντα Ευρωπαίος, αυτό είναι σίγουρο. Δεν μπορείς να πεις στους Άγγλους «δεν είσαι Ευρωπαίος».

«Η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από την ενιαία αγορά, είναι κάτι περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τούτου λεχθέντος, είναι σημαντικό να υπάρχει ένας τέτοιος δεσμός με την ΕΕ».

Με πληροφορίες από DailyMail

Η τραγουδίστρια Ριάνα έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι: Πατέρας είναι ο ράπερ A$AP Rocky

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: